relax

relax
relax

Πέμπτη, 21 Ιουνίου 2012

4 φυσικές θεραπείες για τον πόνο

Δε θέλεις να παίρνεις συχνά φάρμακα, ιδιαίτερα όταν δεν υφίσταται πρόβλημα υγείας, όπως για παράδειγμα σε περιπτώσεις πόνων της περιόδου ή ημικρανιών; Έχεις ακούσει πολλά για βιταμίνες και βότανα που μπορεί να σε ανακουφίσουν, αλλά δεν τα έχεις δοκιμάσει; Μάθε ποια είναι τα μαγικά αυτά «φίλτρα» που δίνουν λύση σε τέσσερις συχνούς πόνους. Τα αναλγητικά της φύσης για κάθε περίπτωση Πόνος: Κράμπες και πόνοι εμμήνου ρύσης Το αναλγητικό της φύσης: Βιταμίνη Ε Ο πόνος της περιόδου οφείλεται στην παραγωγή προσταγλανδινών, ορμονών που παράγονται από τη μήτρα .Οι μύες της μήτρας συσπώνται εξαιτίας της παραγωγής προσταγλανδινών. Γυναίκες που έχουν μεγαλύτερα επίπεδα προσταγλανδινών βιώνουν πιο έντονο πόνο κατά τις πρώτες μέρες της περιόδου, υποφέρονας από κράμπες. Όπως έχει όμως αποδειχτεί η βιταμίνη Ε, που εμπεριέχεται τόσο σε τροφές όπως τα λαχανικά αλλά και σε συμπληρώματα διατροφής, μπορεί να μειώσει τα επίπεδα των προσταγλανδινών, μειώνοντας σημαντικά τους πόνους της περιόδου. Πόνος: Πιάσιμο Το αναλγητικό της φύσης: Αφέψημα με αρπαγόφυτο Οι φυλές της ερήμου Καλαχάρι χρησιμοποιούσαν το βότανο για τη θεραπεία του πόνου, πολύ πριν αυτό γίνει γνωστό στην Ευρώπη για οσφυαλγίες και ρευματισμούς. Το αρπαγόφυτο (επιστημονική ονομασία: Harpagophytum procumbens) ή αλλιώς «ξύλινη αράχνη» ή «νύχι του διαβόλου» όπως είναι γνωστό χρησιμοποιείται από παλιά για την αντιμετώπιση ρευματικών πόνων καθώς έχει αντιφλεγμονώδεις και καταπραϋντικές ιδιότητες. Πόνος: Ημικρανία Το αναλγητικό της φύσης: Αφέψιμα με Πετασίτη Οι ιθαγενείς της Αμερικής το χρησιμοποιούσαν σαν φάρμακο σε πονοκέφαλους και φλεγμονές. Το φυτό απελευθερώνει χημικές ουσίες που εμποδίζουν τις φλεγμονές στα αιμοφόρα αγγεία, που αποτελούν μία από τις πιο συχνές αιτίες πρόκλησης των ημικρανιών. Τα παραπάνω επιβεβαιώνουν και πρόσφατες επιστημονικές έρευνες που έδειξαν σαφή βελτίωση των συμπτωμάτων σε άτομα που κατά την περίοδο ημικρανιών έπιναν το εν λόγω αφέψημα. Πόνος στις αρθρώσεις Το αναλγητικό της φύσης: Ιχθυέλαιο Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που περιέχει το ιχθυέλαιο βοηθούν στη μείωση χημικών ουσιών που προκαλούν φλεγμονή και πόνο στις αρθρώσεις. Μελέτη του 2009 έδειξε πως άνθρωποι που λάμβαναν τακτικά συμπληρώματα διατροφής με ιχθυέλαιο ανέφεραν βελτίωση των συμπτωμάτων. womenonly.gr

Δευτέρα, 4 Ιουνίου 2012

Η κουρκουμίνη προστατεύει το συκώτι

Σε έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Gut’, Αυστριακοί επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η κατανάλωση κουρκουμίνης από ποντικούς μείωνε τα είδη φλεγμονής που μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στο συκώτι. Προηγούμενη έρευνα υπέδειξε ότι η κουρκουμίνη έχει αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες που μπορεί ενδεχομένως να βοηθούν στην καταπολέμηση της νόσου. Ορισμένες έρευνες υπέδειξαν ότι μπορεί να καταστείλει καρκινικούς όγκους και ότι άνθρωποι που καταναλώνουν πολύ κάρυ μπορεί ενδεχομένως να είναι λιγότερο ευάλωτοι στη νόσο, αν και η κουρκουμίνη χάνει τις αντικαρκινικές της ιδιότητες γρήγορα στην πέψη. Η ερευνητική ομάδα θέλησε να εξετάσει την ενδεχόμενη συμβολή της κουρκουμίνης στην καθυστέρηση της βλάβης που προκαλείται από προοδευτική φλεγμονώδη νόσο του ήπατος. Οι βλάβες στο συκώτι μπορούν να οδηγήσουν σε κίρρωση του ήπατος. Ο επικεφαλής της έρευνας, Michael Trauner, από το Πανεπιστήμιο του Γκράτς στην Αυστρία, ανέλυσε δείγματα αίματος και ιστού ποντικών με χρόνια φλεγμονή ήπατος πριν και μετά την πρόσθεση κουρκουμίνης στη διατροφή τους, για 4 έως 8 εβδομάδες. Ανακάλυψε ότι η διατροφή με κουρκουμίνη μείωσε σημαντικά το μπλοκάρισμα του χοληδόχου πόρου και τη βλάβη των ηπατικών κύτταρων έχοντας παρεμβληθεί στις οδούς χημικών σινιάλων που εμπλέκονται στη φλεγμονή. Αν και η έρευνα ήταν σε πολύ αρχικό στάδιο, οι επιστήμονες δήλωσαν ότι φαίνεται πως η κουρκουμίνη στοχεύει αρκετά διαφορετικά μέρη της διαδικασίας φλεγμονής και θα μπορούσε να αποτελέσει υποσχόμενη αγωγή για το μέλλον. Αμερικανοί ερευνητές δήλωσαν το 2007 ότι ανακάλυψαν πως η κουρκουμίνη μπορεί ενδεχομένως να ενισχύσει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού στη νόσο του Alzheimer. Πηγή: http://anadraci.blogspot.com/2010/03/blog-post.html

Κουρκουμίνη και νευροεκφυλιστικές διαταραχές

Η κουρκουμίνη είναι το μείζον συστατικό της κουρκούμης (ή κουρκουμάς), το οποίο είναι βότανο που χρησιμοποιείται στην Ινδία και την Κίνα εδώ και αιώνες. Τα τελευταία χρόνια στην κουρκουμίνη έχουν αποδοθεί δεκάδες ιδιότητες, οι περισσότερες από τις οποίες έχουν αποδειχθεί επιστημονικά μέσα από δεκάδες έρευνες. Έτσι, η κουρκουμίνη είναι πανίσχυρο αντιφλεγμονώδες, αντιμικροβιακός παράγοντας, αντιοξειδωτικό ευρέος φάσματος ενώ έχει χρησιμοποιηθεί με μεγάλη επιτυχία και σε μελέτες κατά του καρκίνου. Επιπλέον, ρυθμίζει το ανοσοποιητικό σύστημα μεταβάλλοντας την ενεργοποίηση και λειτουργία των Τ και Β κυττάρων, των ουδετερόφιλων και των μακροφάγων. Σ’ αυτές ακριβώς πάνω τις ιδιότητες, οι ερευνητές του Ινστιτούτου Γενετικής του Ανθρώπου στο Regensburg της Γερμανίας, στηρίχθηκαν για να μελετήσουν πως μπορεί η πανίσχυρη αυτή ουσία να μειώσει τη φλεγμονή στο νευρικό σύστημα και κυρίως στον εγκέφαλο. Η φλεγμονή στο κεντρικό νευρικό σύστημα είναι ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά μιας μεγάλη ποικιλίας νευροεκφυλιστικών νόσων, μεταξύ των οποίων η νόσος του Parkinson, η νόσος του Alzheimer, η σκλήρυνση κατά πλάκας, η αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση (ALS) κ.ά. Η φλεγμονή αυτή μεσολαβείται από συγκεκριμένα κύτταρα του νευρικού ιστού που ονομάζονται μικρόγλοια. Είναι στην ουσία τα μακροφάγα του νευρικού συστήματος. Όταν τα κύτταρα αυτά ενεργοποιούνται, αρχίζουν και εμφανίζουν τις κυτταροτοξικές τους ιδιότητες, αφού στην ουσία αυτή είναι η δουλειά τους. Μαζί όμως με τους εισβολείς που καταστρέφει, προκαλεί βλάβες και στον υγιή ιστό. Όταν ο ιστός αυτός δεν μπορεί να αναγεννηθεί ή να επιδιορθωθεί, εμφανίζονται οι νευροεκφυλιστικές νόσοι που αναφέρθηκαν πιο πάνω. Μπορεί όμως μία απλή ουσία από ένα βότανο να αλλάξει την πορεία του νευροεκφυλισμού; Η έρευνα έδειξε ότι όταν στα μικρόγλοια επιδρά η κουρκουμίνη, αυτά μειώνουν σημαντικά την έκφραση γονιδίων όπως η ιντερλευκίνη 4 και PPARα που αποτελούν διαμεσολαβητές της κυτταροτοξικότητας. Επίσης, η κουρκουμίνη μείωσε την μετακίνηση των μικρογλοίων από το ένα σημείο στο άλλο και έτσι η φλεγμονή παρέμεινε εντοπισμένη και δεν διαχύθηκε και σε άλλα τμήματα του νευρικού συστήματος. Τέλος, η κουρκουμίνη φαίνεται ότι μειώνει και τον προγραμματισμένο κυτταρικό θάνατο υγιών κυττάρων (απόπτωση) που λαμβάνει χώρα κατά τη διάρκεια της νευροφλεγμονής. Σύμφωνα με τους ερευνητές: «Συνολικά τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι η κουρκουμίνη είναι πολύ ισχυρός ρυθμιστής των μικρογλοίων. Η κουρκουμίνη μπορεί να μειώσει την κινητικότητά τους και να αναπτύξει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις και νευροπροστατευτικές ιδιότητες. Έτσι, η κουρκουμίνη μπορεί να αποδειχθεί ισχυρό διατροφοφαρμακευτικό όπλο για την ανάπτυξη ανοσορυθμιστικών και νευροπροστατευτικών θεραπειών, για την αντιμετώπιση πολλών νευροεκφυλιστικών διαταραχών». Marcus Karlstetter, Elena Lippe, Yana Walczak, Christoph Moehle, Alexander Aslanidis, Myriam Mirza andThomas Langmann, Curcumin is a potent modulator of microglial gene expression and migration, Journal of Neuroinflammation 2011, 8:125 http://www.detoxcenter.gr/

Κυριακή, 3 Ιουνίου 2012

Κουρκουμάς το «μυστικό» των Ινδών στο πιάτο σας

Κουρκουμάς! Παρατηρώντας σχολαστικά τα συστατικά που αναγράφονται στην ετικέτα ενός τροφίμου με κίτρινο χρώμα (ζελέ, μαργαρίνη, μαρμελάδα, κατεργασμένο τυρί ή ακόμα και παγωτό), συχνά διαπιστώνουμε την αναφορά ενός πολύ διαδεδομένου στις ανατολικές χώρες μπαχαρικού, του κουρκουμά, ή της βασικής ενεργής του ουσίας, της κουρκουμίνης. Ξέρουμε όμως τι ακριβώς είναι; H κουρκουμίνη είναι μια φυσική χρωστική ουσία που εμπεριέχεται στον κουρκουμά και χρησιμοποιείται στην κατασκευή της σκόνης κάρι, προσδίδοντάς της το χαρακτηριστικό κίτρινο χρώμα. Ωστόσο η χρήση της δεν περιορίζεται στην κουζίνα, μια και η κουρκουμίνη όπως φαίνεται έχει και ευεργετική επίδραση στον ανθρώπινο οργανισμό. Γεύση και υγεία Εκτός από τη χρήση του ως μπαχαρικό, ο κουρκουμάς χρησιμοποιείται στην Ινδία για θεραπευτικούς σκοπούς εδώ και αιώνες. Πρόσφατα στοιχεία αποδεικνύουν ότι η κουρκουμίνη προστατεύει τον οργανισμό από ασθένειες, ενώ έχει γενικότερη ευεργετική επίδραση στην ανθρώπινη υγεία. Έτσι βοηθά στην πρόληψη και τη θεραπεία των κρυολογημάτων και χρησιμοποιείται ως θεραπευτικό μέσο για την ανακούφιση πόνων και φλεγμονών. Παράλληλα αποτελεί πρώτης τάξης αντιβιοτικό εξωτερικής χρήσης, προλαμβάνοντας βακτηριακές λοιμώξεις στα τραύματα και επιταχύνοντας τη διαδικασία της επούλωσης. Η κουρκουμίνη είναι γνωστή και για τις ευεργετικές ιδιότητές της στο ήπαρ, καθώς μελέτες σε πειραματόζωα έχουν δώσει ενδείξεις ότι μπορεί να το προστατέψει από ένα μεγάλο αριθμό βλαβερών ουσιών, όπως το τετραχλωρίδιο του άνθρακα, τη βενζόλη και το διχλωροβενζόλιο. Οι ουσίες αυτές ανήκουν σε μια ομάδα οργανικών χημικών ουσιών που είναι πιθανό να διηθηθούν στον υδροφόρο ορίζοντα ή να καταλήξουν σε λίμνες, από εργοστάσια χημικών, πλαστικών ή πετρελαίου ή ακόμα και δεξαμενές αποθήκευσης βενζίνης, μολύνοντας το νερό που πίνουμε. Άλλα επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι η κουρκουμίνη μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης στον οργανισμό, με αποτέλεσμα να έχει προστατευτική δράση σε αρτηριακές παθήσεις και γενικότερα στα καρδιαγγειακά νοσήματα. Αντικαρκινική δράση Επιστημονικά δεδομένα που έχουν προκύψει από μελέτες κυρίως σε πειραματόζωα υποδεικνύουν ότι η κουρκουμίνη έχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες. Η φυσική αυτή χρωστική ουσία φαίνεται ότι καταστέλλει την καρκινογόνο δράση των πολυκυκλικών αρωματικών υδρογονανθράκων (ουσιών που δημιουργούνται κατά το παρατεταμένο ψήσιμο του κρέατος) και εμποδίζει τη δράση ενζύμων που επιταχύνουν την αρνητική έκβαση ορισμένων καρκίνων. Σε άλλες μελέτες φαίνεται ότι βοηθάει στην πρόληψη της εμφάνισης όγκων και αποτρέπει τη δημιουργία καρκίνου του προστάτη και του μαστού. Παράλληλα, επιδημιολογικά στοιχεία έδειξαν ότι οι Ινδοί που στη διατροφή τους χρησιμοποιούν μεγάλες ποσότητες κουρκουμίνης έχουν μικρότερα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου. Σύμπτωση ή ακόμα μία ευεργετική δράση του κουρκουμά και της κουρκουμίνης του; Όλες οι παραπάνω εξελίξεις τα τελευταία χρόνια οδήγησαν στην αύξηση του επιστημονικού ενδιαφέροντος για το ευεργετικό, όπως όλα δείχνουν, μπαχαρικό και τις ιδιότητές του, λόγω της διαφαινόμενης θετικής του επίδρασης στην ανθρώπινη υγεία. Ωστόσο, οι έρευνες θα πρέπει να συνεχιστούν ώστε να γίνουν απολύτως κατανοητοί οι μηχανισμοί δράσης του σε κυτταρικό και γενετικό επίπεδο. Του Κωνσταντίνου Ξένου, κλινικού διαιτολόγου, Μ.Sc. in Nutritional Medicine - University of Surrey, διευθυντή Τμήματος Γονιδιακής Διατροφής & Eρευνας Θρέψης «Ευρωκλινικής Αθηνών» http://www.myworld.gr

Το κάρυ σύμμαχος κατά του καρκίνου

νικής, της κινέζικης, της ινδονησιακής, της ιρανής, της μαλαισιανής και της βιετναμέζικης. Σύνολο μελετών που διεξήχθησαν στην Ιρλανδία και στην Πολωνία τα τελευταία έτη οδήγησαν στην επιβεβαίωση της υπόθεσης ότι η κουρκουμίνη, το πιο διαδεδομένο συστατικό του κάρυ, που του δίνει το χαρακτηριστικό κίτρινο χρώμα έχει αντικαρκινικές ιδιότητες. Για την ακρίβεια in vitro εργαστηριακές μελέτες έδειξαν ότι κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες και μέσω αναπάντεχων μηχανισμών η κουρκουμίνη προάγει τον θάνατο των καρκινικών κυττάρων σε περιπτώσεις καρκίνου του οισοφάγου. Επιπλέον, τα ευρήματα των μελετών υποστηρίζουν ότι το θαυματουργό συστατικό του κάρυ ξεκίνησε τη δράση του μόλις μέσα σε 24 ώρες, προκαλώντας έκκριση ουσιών από τα καρκινικά κύτταρα οδηγώντας τα στο να “αυτοαποδομηθούν” ή “αυτομεταβολιστούν” όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι μελετητές. Η ομάδα μελετών που διεξήχθησαν στο κέντρο αντικαρκινικής έρευνας του Κορκ έγιναν υπό την εποπτεία της καθηγήτριας Dr Sharon McKenna σύμφωνα με την οποία η επιστημονική κοινότητα μπορεί πλέον να στραφεί στη χρήση της κουρκουμίνης σαν συστατικό της φαρμακευτικής αγωγής στην καταπολέμηση του καρκίνου του οισοφάγου. Η πιθανή αντικαρκινική δράση των συστατικών του κάρυ είχε επισημανθεί και σε προγενέστερες μελέτες, αλλά για πρώτη φορά μετά τις παραπάνω μελέτες αποδεικνύεται ότι η κουρκουμίνη σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα σε περιπτώσεις καρκίνου του οισοφάγου δίνοντας την ελπίδα για χρήση της κουρκουμίνης κατά της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου. Ωστόσο, χρειάζεται να γίνουν περαιτέρω μελέτες στην κατεύθυνση αυτή, έτσι ώστε να διευκρινιστεί και ο ακριβής μηχανισμός αποδόμησης των καρκινικών κυττάρων. Η απόπτωση είναι η συνηθέστερη μορφή θανάτου ενός κυττάρου και προκαλείται από έναν μηχανισμό που ελέγχεται από πρωτεΐνες του ίδιου του κυττάρου και αποτελεί ουσιαστικά το μηχανισμό αυτοκτονίας ενός γερασμένου κυττάρου. Στις μελέτες επίδρασης της κουρκουμίνης στα καρκινικά κύτταρα, ο θάνατος τους δεν προκαλείτο σε καμία περίπτωση από αυτοκτονία, αλλά προάγετο από κυτταρικό σήμα και δεν σχετιζόταν με πρωτεϊνικής φύσεως σήμα απόπτωσης. Ο καρκίνος του οισοφάγου αποτελεί ένα από τα πιο συχνά αίτια θανάτου από καρκίνο παγκοσμίως, σκοτώνοντας περίπου 7800 άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο ετησίως. Λιγότερο από 20% των ασθενών που θα διαγνωστούν με καρκίνο του οισοφάγου ζουν για πάνω από 5 έτη. Από τη δεκαετία του 70 μέχρι σήμερα οι θάνατοι από καρκίνο του οισοφάγου έχουν αυξηθεί κατά 50%, ενώ η αύξηση αυτή φαίνεται να συσχετίζεται και με τα διαρκώς αυξανόμενα ποσοστά παχυσαρκίας, την αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ και με τον επιπολασμό της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Τα παραπάνω δεδομένα καθιστούν επιτακτική ανάγκη την εύρεση ενός φυσικού προϊόντος το οποίο θα βοηθά στην αντιμετώπιση του καρκίνου του οισοφάγου. Σε παλαιότερες μελέτες η κουρκουμίνη είχε επιδείξει αντιοξειδωτική δράση προστατεύοντας τον ανθρώπινο οργανισμό από κρυολογήματα και ιώσεις, ενώ από αρχαιοτάτων χρόνων χρησιμοποιήθηκε για επούλωση τραυμάτων και θεραπεία φλεγμονών με τις επιστημονικές μελέτες τον 20ο αιώνα να επιβεβαιώνουν τις παραπάνω ευεργετικές επιδράσεις. Σποραδικά αποτελέσματα επιστημονικών μελετών έχουν καταδείξει πιθανή δράση της κουρκουμίνης στην πτώση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα προστατεύοντας από καρδιαγγειακές παθήσεις και δρώντας ως προγνωστικός παράγοντας στεφανιαίας νόσου. Πέρα από τις πιθανές θεραπευτικές ιδιότητες αναφορικά με τον καρκίνου του οισοφάγου, κάποιες μελέτες υποστηρίζουν και την προληπτική αντικαρκινική δράση της κουρκουμίνης στον καρκίνο του μαστού, του προστάτη και του παχέος εντέρου, όπως δείχνουν επιδημιολογικές μελέτες. Στις μελέτες αυτές έχουν συγκριθεί τα ποσοστά εμφάνισης καρκίνων σε πληθυσμούς με χαμηλή κατανάλωση κάρυ και σε πληθυσμούς με πολύ υψηλές προσλήψεις κορκουμίνης μέσω της σχεδόν καθημερινής χρήσης κάρυ στο μαγείρεμα. Πριν από κάποια χρόνια σε επιδημιολογικές μελέτες σε παιδιά είχε φανεί ότι στην Ασία τα ποσοστά εμφάνισης λευχαιμίας ήταν σημαντικά μικρότερα σε σχέση με τις ανεπτυγμένες χώρες όπου η λευχαιμία αποτελεί τη βασικότερη αιτία παιδικών θανάτων. Τα αποτελέσματα αυτά συσχετίστηκαν με αυξημένη κατανάλωση κάρυ στις χώρες της Ασίας. Τέλος, κάποιες ερευνητικές ομάδες της Αμερικής πριν από λίγα χρόνια μελέτησαν την επίδραση της κουρκουμίνης σε πειραματόζωα με σκοπό την πρόληψη της ασθένειας Alzheimer. Τα αποτελέσματα των μελετών αυτών ήταν αρκετά ενθαρρυντικά καθώς η κουρκουμίνη φάνηκε να μπλοκάρει το σχηματισμό αμυλοειδών ινών που συνθέτουν τις πλάκες της νόσου Alzheimer. Πληθώρα επιστημονικών μελετών έχει παρουσιάσει πολλές πιθανές θετικές επιδράσεις της κατανάλωσης κάρυ στον ανθρώπινο οργανισμό. Ειδικά στην καταπολέμηση του καρκίνου του οισοφάγου, η ουσία κουρκουμίνη που περιέχεται στο κάρυ μπορεί να παίζει σπουδαίο ρόλο. Οι μελέτες που θα διεξαχθούν στο επόμενο χρονικό διάστημα είναι και αυτές που θα καθορίσουν τελικά τη χρήση του κάρυ (κουρκουμίνης) προς όφελος την ανθρώπινης υγείας. Δημητρούλης Μ. Εμμανουήλ, Msc Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος http://www.dietstories.gr