relax

relax
relax

Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

Βιταμίνη D Ο σημαντικότερος παράγοντας για την υγεία μας!

Ποιά είναι ίσως η σημαντικότερη κίνηση που μπορούμε να κάνουμε για να έχουμε βέλτιστη υγεία με φυσικό τρόπο;

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D μπορεί να μειώσει το συνολικό κίνδυνο θανάτου.
Ερευνητές από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Ογκολογίας του Μιλάνου,( Ιταλία), και τη Διεθνή Εταιρεία για την Έρευνα για τον Καρκίνο στη Λυών, (Γαλλία), ανασκόπησαν 18 έρευνες που περιελάμβαναν πάνω από 57.000 άτομα.
Tα στοιχεία έδειξαν ότι όσοι λάμβαναν συμπληρώματα βιταμίνης D είχαν μικρότερη συνολική θνησιμότητα από όσους δεν λάμβαναν βιταμίνη D.
Επιπλέον, τα άτομα που ελάμβαναν επιπλέον D είχαν 3,5 φορές υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα τους από αυτούς που δεν έπαιρναν.
Η βιταμίνη D μπορεί να μειώσει τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων. Χαρακτηριστικό σύμπτωμα του καρκίνου είναι ο άναρχος και άτυπος πολλαπλασιασμός των κυττάρων. Έτσι οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα νέα ευρήματα μπορούν να οδηγήσουν στην ανακάλυψη νέων φαρμάκων για την καταπολέμηση του καρκίνου και άλλων ασθενειών.
Επίσης η βιταμίνη D βοηθάει στην απορρόφιση του ασβεστίου για την καλή υγεία των οστών.

Που βρίσκουμε τη βιταμίνη D
Το δέρμα μας μπορεί να παράγει την αναγκαία ποσότητα βιταμίνης D με μια μικρή έκθεση στον ήλιο καθημερινά.
Ενώ οι βλαβερές επιδράσεις της ηλιακής ακτινοβολίας έχουν τονιστεί σε μεγάλο βαθμό, τα οφέλη από αυτήν έχουν υποτιμηθεί.
10-15 λεπτά έκθεσης την ημέρα, του 40% της επιφάνειας του σώματος μας στον ήλιο αυξάνουν τα επίπεδα της D στο αίμα και είναι ο καλύτερος τρόπος ώστε να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Ο καρκίνος του δέρματος προκαλείται όταν υπάρξει έγκαυμα από την ηλιακή ακτινοβολία. Μια σύντομη έκθεση στον ήλιο μπορεί να μας δώσει όλα τα οφέλη χωρίς τους κινδύνους.
Βέβαια κατά τους χειμερινούς μήνες που είναι δύσκολο να εκτεθεί κανείς στον ήλιο και μειώνεται η ηλιοφάνεια (είναι και ένας από τους λόγους που αυξάνονται τα κρούσματα ιώσεων), τότε η λήψη συμπληρωματικά βιταμίνης D είναι καλή εναλλακτική λύση.

Η μη επαρκής έκθεση στον ήλιο προκαλεί 600.000 θανάτους από καρκίνο κάθε χρόνο
Ερευνητές από το Κέντρο Έρευνας για τον Καρκίνο στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Σαν Ντιέγκο (UCSD), αναφέρουν ότι αν τα επίπεδα της βιταμίνης D στο αίμα του πληθυσμού παγκόσμια ήταν υψηλότερα, 600.000 περιστατικά καρκίνου του μαστού και του παχέως εντέρου θα μπορούσαν να έχουν προληφθεί.
Πέραν του καρκίνου, οι ερευνητές απέδειξαν ότι υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D θα μπορούσαν να προλάβουν νοσήματα που αφαιρούν τη ζωή σε 1.000.000 περίπου ανθρώπους κάθε χρόνο!
Τα νοσήματα που φαίνεται να επηρεάζει θετικά η βιταμίνη D περιλαμβάνουν:
· Καρδιολογικά νοσήματα
· Καρκίνο
· Διαβήτη και φλεγμονώδη νόσο του εντέρου
· Ρευματοειδή Αρθρίτιδα
· Σκλήρυνση Κατά Πλάκας
· Οστεοπόρωση
Θα πρέπει να γνωρίζούμε δύο πράγματα ζωτικής σημασίας:
· Είναι δυνατόν να προκληθεί υπερδοσολογία της βιταμίνης D, -αν και πολύ σπάνιο-, γι’ αυτό θα πρέπει να ελέγχουμε τα επίπεδα D στο αίμα

· Μόνον η βιταμίνη D3 (χοληκαλσιφερόλη), -μορφή που ανευρίσκεται φυσικά στις τροφές όπως τα αυγά, το κρέας, το ζωικό λίπος, το μουρουνέλαιο και τα ψάρια- είναι κατάλληλη για συπλήρωμα διατροφής. Μη χρησιμοποιείτε την κατά πολύ κατώτερη βιταμίνη D2.
Ποια είναι τα βέλτιστα επίπεδα βιταμίνης D;
Τα βέλτιστα επίπεδα βιταμίνης D είναι 60-100 ng/ml
Μπορείτε να βρείτε ποια είναι τα επίπεδα σας ζητώντας από τον γιατρό σας μια εξέταση αίματος που ονομάζεται 25(ΟΗ)D.

Το θέμα της βιταμίνης D και τα οφέλη για την υγεία είναι τεράστιο και πολύ ενδιαφέρον. Σύμφωνα με πολλούς ερευνητές είναι ίσως η σημαντικότερη αλλαγή που μπορεί να κάνει κανείς για να βελτιώσει την υγεία του.
Δεν αρρωσταίνει κανείς ξαφνικά ενώ είναι υγιής. Χρειάζονται χρόνια και πολλή "προσπάθεια" για να καταστρέψει κανείς την υγεία του.
Πρόκειται για μια βαθμιδωτή επιδείνωση και επιβάρυνση της υγείας μας από παράγοντες που μας απομακρύνουν από το φυσιολογικό.
Για να αποκαταστήσουμε την υγεία θα πρέπει και πάλι βαθμιδωτά να επανεισάγουμε το φυσιολογικό. Αυτή η κατάσταση φυσικής υγείας είναι ο στόχος.

Το καλό νέο είναι ότι δεν χρειάζονται πολλά χρόνια για να ανταποκριθεί το σώμα μας. Λίγοι μήνες συνήθως είναι αρκετοί.

Dr. Δημήτρης Τσουκαλάς
Πρόεδρος Detox Centers Int.
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου UNI.NA. Federico II
American Obesity Society
American Holistic Medicine Association
American Academy of Detoxification Specialists

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου