relax

relax
relax

Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012

σκόρδο το θαυματουργό

σκόρδο το θαυματουργό
Το σκόρδο και τα βασικά συστατικά του έχουν αποτελέσει αντικείμενο  εκατοντάδων επιστημονικών μελετών.
Το σκόρδο έχει χρησιμοποιηθεί σε όλο τον κόσμο εδώ και χιλιάδες χρόνια για τη διατροφή και την υγεία.

Οι ευεργετικές του ιδιότητες
• Προστατεύει την καρδιά: Βοηθά στη διατήρηση της ελαστικότητας των αγγείων μας και παρεμποδίζει την οξείδωση της «κακής» χοληστερίνης – μια διαδικασία που θεωρείται η πλέον καθοριστική για τη δημιουργία της αθηρωματικής πλάκας στα αγγεία.
• Μειώνει την πίεση και τη χοληστερίνη: Συμβάλλει στη μείωση της υψηλής χοληστερίνης και της πίεσης. Επίσης σε μελέτη διαπιστώθηκε ότι μειώνει και τα τριγλυκερίδια κατά 12%.
• Είναι αντικαρκινικό: Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία συμπεριλαμβάνει το σκόρδο στις τροφές με αντικαρκινικές ιδιότητες. Μάλιστα, σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «American Journal of Clinical Nutrition» διαπιστώθηκε ότι η συστηματική κατανάλωση σκόρδου, καθώς και κρεμμυδιού, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διάφορων μορφών καρκίνου.αυτό πιθανώς να οφείλεται στο ισοθειοκυανικό θείο, μία χημική ουσία στο σκόρδο , η οποία σε κλινικές μελέτεςς φάνηκε πως επικουρεί τους παράγοντες που αναστέλλουν την ανάπτυξη καρκίνου
• Περισσότερο αποτελεσματικό έχει αποδειχθεί για καρκίνους στο έντερο, στον προστάτη και στο στομάχι.
• Είναι και αντιβιοτικό: Η αλισίνη του σκόρδου θεωρείται ένας ισχυρός αντιμικροβιακός παράγοντας που, σε συνδυασμό με τη βιταμίνη C που περιέχει, ενισχύει την αντιβακτηριακή του δράση.
• Ευεργετικό για θεραπεία της κάντιντα
• Αραιώνει το αίμα, και αποτρέπει τον σχηματισμό θρόμβων. ΠΡΟΣΟΣΧΗ, στην παράλληλη χρήσης του με αντιπηκτικά, και στα άτομα με αιμοροφιλία,.
• Προστατεύει από το έλκος: Σύμφωνα με μελέτες το σκόρδο καταπολεμά και το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού που ενοχοποιείται για το έλκος του στομάχου.

ΜΕΛΕΤΕΣ

Πολλές επιστημονικές μελέτες έχουν εξετάσει το ρόλο της πρόσληψης σκόρδου και τα πλεονεκτήματα που αυτή φέρει σε σχέση με τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Οι θετικές επιδράσεις φαίνεται να επικεντρώνονται στη μείωση της ολικής και της LDL χοληστερόλης, καθώς επίσης και των τριγλυκεριδίων.

Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι η πρόσληψη σκόρδου μπορεί να βοηθά στην πρόληψη δημιουργίας θρομβόσεων, ενώ κάποιες μελέτες δείχνουν προληπτικές ιδίοτητες και σχετικά με την αρτηριακή υπέρταση. Πιο ισχυρές ενδείξεις υπάρχουν στην πρόληψη εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, του στομάχου και του εντέρου και δευτερευόντως του στήθους, του οισοφάγου και του δέρματος.
Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι υπάρχουν επιστημονικές ενδείξεις για αντιβακτηριακή και αντιμυκητιακή δράση κάποιων συστατικών του σκόρδου.

Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη έχει διαμορφωθεί στα 600-900 mg/ημέρα (περίπου μια σκελίδα σκόρδο).
Το ενεργό συστατικό του σκόρδου είναι η ένωση θείο και ονομάζεται allicin. Το allicin είναι το χημικό προϊόν που παράγεται όταν είναι το σκόρδο  ψιλοκομμένο,χτυπημένο ή το μασάμε  . Το allicin είναι αρκετά ισχυρό ως αντιβιοτικό και ένας ισχυρός παράγοντας που βοηθά το σώμα να αναστέλλει την ικανότητα των μικροβίων να αναπτυχθούν και να αναπαραχθούν. Στην πραγματικότητα, το 1 χιλιοστόγραμμο allicin έχει την δραστικότητα των 15 μονάδων της πενικιλίνης
Το σκόρδο περιέχει γερμάνιο. Το γερμάνιο είναι αντι- καρκινικό και το σκόρδο έχει περισσότερο από αυτό από οποιοδήποτε άλλο βότανο.
Εκτός από όλα αυτά τα οφέλη για την υγεία, το σκόρδο είναι γεμάτο με βιταμίνες και θρεπτικές ουσίες. Ορισμένες από αυτές περιλαμβάνουν πρωτεΐνη, κάλιο, βιταμίνες Α, Β, Β2 και Γ, ασβέστιο, ψευδάργυρο και πολλοί άλλα



ΕΡΕΥΝΕΣ

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ  09-12-2007


Ενισχύει την έκλυση υδροθείου που είναι άριστο αντιοξειδωτικό  The New York Times
Το σκόρδο είναι γνωστό από πολύ καιρό ότι ενισχύει την υγεία μας, αλλά χωρίς να είναι σαφές για ποιους ακριβώς λόγους. Τώρα, νέα έρευνα ξεκινά για τη διαλεύκανση των μυστικών αυτού του φυτικού καρπού με τη χαρακτηριστική μυρωδιά. Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στα πρακτικά της Αμερικανικής Ακαδημίας Επιστημών, ερευνητές αποδεικνύουν ότι, τρώγοντας σκόρδο, φαίνεται να ενισχύεται το φυσικό απόθεμα του οργανισμού μας σε υδρόθειο. Αυτό είναι στην πραγματικότητα δηλητηριώδες σε μεγάλες συγκεντρώσεις και μυρίζει ενοχλητικά, σαν χαλασμένο αυγό. Το σώμα μας παρασκευάζει το δικό του απόθεμα της ουσίας αυτής, η οποία δρα σαν αντιοξειδωτικό και διαβιβάζει κυτταρικά μηνύματα, τα οποία χαλαρώνουν τα αιμοφόρα αγγεία και αυξάνουν την παροχή αίματος.


Στην πιο πρόσφατη μελέτη που έγινε στο Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα στο Birmingham, οι ερευνητές πήραν εκχύλισμα χυμού από σκόρδο σουπερμάρκετ και πρόσθεσαν μικρές ποσότητες σε ανθρώπινα ερυθρά αιμοσφαίρια. Τα κύτταρα αυτά αμέσως άρχισαν να εκλύουν υδρόθειο, όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες. Η δυνατότητα να αυξηθεί η παραγωγή υδροθείου μπορεί να βοηθήσει να ερμηνευθεί γιατί η διατροφή πλούσια σε σκόρδο φαίνεται να προστατεύει από διάφορα είδη καρκίνων, συμπεριλαμβανομένων αυτών του προστάτη και του παχέος εντέρου, λένε οι συγγραφείς της μελέτης. Περισσότερο υδρόθειο θα μπορούσε ίσως να προστατεύει επίσης την καρδιά, σύμφωνα με άλλους ειδικούς. Αν και το σκόρδο δεν έχει αποδειχθεί ότι ελαττώνει συστηματικά τα επίπεδα της χοληστερόλης, νωρίτερα ερευνητές στο Κολέγιο Ιατρικής Αλμπερτ Αϊνστάιν βρήκαν ότι ενέσεις υδροθείου σε ποντίκια σχεδόν εμπόδισαν πλήρως τη βλάβη στον καρδιακό μυ που προκλήθηκε από καρδιακή προσβολή. «Οι άνθρωποι ήξεραν ότι το σκόρδο παίζει σημαντικό ρόλο και προσφέρει οφέλη στην υγεία μας επί αιώνες», είπε ο δρ David W. Kraus, αναπληρωτής καθηγητής της περιβαλλοντικής επιστήμης και βιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα. «Ακόμα και οι Έλληνες έδιναν σκόρδο στους αθλητές τους πριν αυτοί αγωνιστούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες».

2 σχόλια:

  1. Γεια σας και χρόνια πολλά.
    Συγχαρητήρια για το ιστολόγιό σας.
    Μπρείτε να διαβάζετε το νέο μου blog "Ορθομοριακή/Διατροφική Ιατρική".
    http://orthomoriakiiatriki.blogspot.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Kalispera qirje Mario,eho pari ta vivlia sas qe harika para poli pu ta pira,qe ta dhiavazo me prosoxi,Tha ithela na ksero to eksis,pos mbori na fiji polipodhas apo fonitikes kordhes me fisiko tropo,iparxi tropos na fiji me votana i kati alo,Sas efharisto.

    ΑπάντησηΔιαγραφή