relax

relax
relax

Κυριακή 31 Μαρτίου 2013

Boswellia Serrata, το αντιφλεγμονώδες της Φύσης

Η Boswellia Serrata, το αντιφλεγμονώδες της Φύσης, γνωστή και ως Ινδικό λιβάνι,(στα σανσκριτικά Shallaki )είναι ένα φυτό που μεγαλώνει σε κάποιες περιοχές της Ινδίας και χρησιμοποιείται για το θεραπευτικό εκχύλισμα από το κολλώδες ρετσίνι, που βγαίνει από το φυτό.
Η ρητίνη αυτή του δένδρου boswellia περιέχει σημαντικές ποσότητες των δραστικών συστατικών που περιλαμβάνουν καρβόνη, φαρνεζόλη, λιμονένιο, βορνεόλη και boswellic acid (μποσβελλικό οξύ).
Το εκχύλισμα του φυτού έχει αντιφλεγμονώδεις και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες.
Στην παραδοσιακή Ινδική ιατρική αλλά και στην μοντέρνα θεραπευτική με βότανα, η Βosswellia Serrata, χρησιμοποιείται κυρίως για την θεραπεία φλεγμονωδών παθήσεων, και κυρίως για τις αρθρίτιδες και αρθροπάθειες, το άσθμα, το βρογχικό άσθμα, την βρογχίτιδα και τις φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου.

Αντί - Φλεγμονώδης και Αντί- Ρευματική δράση
Λόγω της αντιφλεγμονώδους δράσης της Boswellia Serrata, μπορεί να ανακουφίσει από τα συμπτώματα της αρθρίτιδας, της ρευματοειδούς αρθρίτιδας αλλά και άλλων ρευματωδών παθήσεων.
Σύμφωνα, μάλιστα, με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Phytomedicine», διαπιστώθηκε ότι οι ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα στο γόνατο που λάμβαναν εκχύλισμα Boswellia των 1.000 mg την ημέρα για 8 εβδομάδες, ανέφεραν μεγαλύτερη ανακούφιση από τον πόνο και μείωση του πρηξίματος, σε σύγκριση με όσους λάμβαναν placebo. Επίσης, έχουν διεξαχθεί έρευνες σε ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα και με σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου όπου διαπιστώθηκε ότι το «λιβάνι της Ινδίας» δρα καταπραϋντικά.

Επίσης η αντιφλεγμόνωδης δράση του φυτού, παρουσιάζει εφαρμογή και στην αντιμετώπιση των φλεγμονών του προστάτη, καθώς η πάροδος του χρόνου και η κακή διατροφή αυξάνουν τα επίπεδα της δ-λιποξυγενάσης, η οποία μπορεί να βλάψει τα προστατικά κύτταρα. Το εκχύλισμα του φυτού  boswellia serrata,  αναστέλλει την 5-λιποξυγενάση και άλλους φλεγμονώδεις παράγοντες, διευκολύνοντας την καλύτερη λειτουργία του προστάτη. Έρευνες του Memorial Sloan Kettering Cancer Center έδείξαν ότι το εκχύλισμα της boswellia, αναστέλλει την παραγωγή της 5-λιποξυγενάσης, μια πρωτεΐνη που εμπλέκεται στη σύνθεση των χημικών ουσιών που συμβάλλουν στη φλεγμονή και τον αρθριτικό πόνο.
Η Boswellia και τα συστατικά της τα οποία προέρχονται από την επεξεργασία του ρετσινιού με ειδική αλκοόλη. Η ένωση αυτή έχει μια σειρά από επιδράσεις στο σώμα,  που μπορεί να καταστείλουν την φλεγμονή και τον πόνο που σχετίζεται με ρήξη συνδέσμων. Αναστέλλει την παραγωγή των φλεγμονωδών μορίων από κύτταρα του ανοσοποιητικού, επιβραδύνοντας την διείσδυση του υγρού μέσα στους ιστούς και μειώνοντας το οίδημα. Η Boswellia επίσης καταστέλλει τη δραστικότητα ενός ενζύμου που ονομάζεται 5-λιποξυγενάσης που είναι σημαντικό σε ένα άλλο μονοπάτι που οδηγεί σε φλεγμονή.
Αντί-Ασθματική δράση
Σύμφωνα με την πρακτική της ayurveda, απ' όπου προήλθε και η κύρια θεραπευτική χρήση της Boswellia Serrata, την χρησιμοποιούν για όλες τις φλεγμονές των βρόγχων αλλά ακόμη και για το άσθμα, την ασθματική βρογχίτιδα, και γενικότερα όλες τις παθήσεις και τις συγγενείς παθήσεις των βρόγχων.
Θα πρέπει επίσης να τονισθεί ότι έχει και αποχρεμπτική δράση!
Σύμφωνα με την επιθεώρηση "Journal of Pharmacy and Pharmacology" του Οκτωβρίου του 2009, αναφέρεται ότι, στην Boswellia, περιέχεται ένας παράγοντας που ονομάζεται kappaB, ο οποίος είναι ένα μόριο που προλαμβάνει τις φλεγμονές, προστατεύει το νευρικό σύστημα έχει καταπραϋντική δράση για το νευρικό σύστημα και θεωρείται ότι είναι ωφέλιμος στην θεραπεία και διαχείριση του άσθματος.
Αντί- Φλεγμονώδης δράση και Παθήσεις του Εντέρου
Η αντιφλεγμονώδης δράση της Boswellia Serrata, οδήγησε τους μελετητές στο να μελετήσουν την επίδραση της στις φλεγμονώδης νόσους του εντέρου, την νόσο του Crohn, την ειλεΐτιδα καθώς και την ελκώδη κολίτιδα δηλαδή τις Ιδιοπαθείς Φλεγμονώδεις Νόσους του Εντέρου, που ούτως ή άλλως αποτελούν από μόνες τους μια ειδική κατηγορία παθήσεων.
Αντί - Φλεγμονώδης δράση και Ωφέλειες για το δέρμα
Από την εποχή των αρχαίων Αιγυπτίων, η Boswellia Serrata, χρησιμοποιούνταν σε ενυδατικές κρέμες για το δέρμα.
Από τον James A. Duke, συγγραφέα του "The Green Pharmacy Herbal Handbook," αναφέρεται η δράση της Boswellia Serrata, ως βασικός παράγοντας για την μείωση των ρυτίδων καθώς και για την αναζωογόνηση του δέρματος όπως αναφέρεται από τον Gill Farrer-Halls  στο "The  Aromatherapy Bible."
Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο του 2010, στο "Dermatologic Therapy", αναφέρεται η επίδραση της Boswellia Serrata, στην βελτίωση των λεπτών γραμμών του προσώπου, αφού παρατηρήθηκε σε 15 γυναίκες, με δέρμα που είχε πάθει ζημιά από τον ήλιο, και που περιποιήθηκαν το πρόσωπο τους για 30 ημέρες, με Boswellia Serrata, ότι εμφάνιζαν εμφανέστατη βελτίωση στις ρυτίδες του προσώπου και επιπλέον είχε αυξηθεί η ελαστικότητα του δέρματος τους και είχε ελαττωθεί κατά πολύ η όποια τραχύτητα είχε προκληθεί.
Boswellia Serrata και Ακμή
Τα ενεργά συστατικά της Boswellia Serrata, είναι το boswellic acid και η boswellin.
Και τα δύο αυτά συστατικά έχουν αντιφλεγμονώδη και αντιμικροβιακή δράση και στις εργαστηριακές μελέτες αλλά και στις κλινικές δοκιμές.
Επιπροσθέτως η boswellia περιέχει  incensole acetate, ένα συστατικό το οποίο έχει επιπρόσθετη αντιφλεγμονώδη δράση και ακόμη προκαλεί ψυχοδραστικότητα, με την ενεργοποίηση των καναλιών  TRPC3 καναλιών του εγκεφάλου.
Τέλος το εκχύλισμα της boswellia, έχει ιδιαίτερη δράση κατά του Staphylococcus aureus (Χρυσίζων Σταφυλόκοκκος) αλλά και άλλων βακτηρίων που μπορούν να προκαλέσουν έξαρση της ακμής (πληροφορίες από μελέτες του πανεπιστημίου του Freiburg Γερμανίας)
Αντί - Καρκινική δράση
Η Boswellia Serrata, έχει την ιδιότητα να καταστέλλει την λειτουργία των κυττάρων του ανοσοποιητικού που ξεκινάνε την φλεγμονή. Μπορεί επίσης και μπλοκάρει την κατανομή διαφόρων καρκινικών κυττάρων, με αποτέλεσμα να τα αναγκάζει να πεθαίνουν.
Σε άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2009 στο "BMC Complementary and Alternative Medicine", παρατηρήθηκε ότι το λάδι από την Boswellia Serrata, σταμάτησε την διαίρεση καλλιεργημένων κυττάρων καρκίνου της ουροδόχου κύστης.
Παρ' όλα αυτά δεν έθιξε καθόλου τα υγιή κύτταρα της ουροδόχου κύστεως παρά μόνο τα κακοήθη.
Το Αντικαρκινικό Κέντρο Συμπληρωματικής και Εναλλακτικής Ιατρικής της Νορβηγίας, διεξάγοντας πειράματα με εκχύλισμα της Boswellia Serrata, σε ασθενείς με καρκίνο, παρατήρησε ότι, σε αρκετές περιπτώσεις ασθενών, βελτιώθηκε η κλινική εικόνα των συμπτωμάτων.
Είναι λοιπόν πάρα πολλές οι πιθανότητες η Boswellia serrata να σας βοηθήσει να αποφύγει κανείς τον καρκίνο ή να βελτιώσει την κλινική εικόνα όπου υπάρχει ήδη καρκίνος.
Σε άλλες περιπτώσεις έχει παρατηρηθεί ότι το εκχύλισμα της Boswellia Serrata, προκάλεσε προγραμματισμένη θανάτωση καρκινικών κυττάρων του εντερικού κόλον.
Σε μία άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο 2011 τεύχος του «International Journal of Cancer," κλινικοί διαπίστωσε επίσης ότι boswellic acid μπορεί να αναστέλλει την ανάπτυξη και μετάσταση των ανθρώπινων κυττάρων καρκίνου του παχέος εντέρου από την μειορρύθμιση βιοδεικτών συνδεδεμένων με τον καρκίνο.
Προσφέρει μεγάλη ανακούφιση σε όσους πάσχουν από καρκίνο του εγκεφάλου, μειώνοντας πάρα πολύ σημαντικά το οίδημα που προκαλείται από τους όγκους του εγκεφάλου. Σε ένα ποσοστό της τάξης του 75% ατόμων που υποβλήθηκαν σε ραδιοθεραπεία η Boswellia Serrata, μείωσε το οίδημα που είχε προκληθεί από την ασθένεια.
Ομοίως η Boswellia Serrata, επέδρασε σε ασθενείς με καρκίνο του παγκρέατος, συμπιέζοντας την εισβολή και μετάσταση των καρκινικών κυττάρων του παγκρέατος, μειορρυθμίζοντας βιοδείκτες  που ήταν συνδεδεμένοι με τον καρκίνο του παγκρέατος.
Η ίδια μελέτη έδειξε ότι κατά τον ίδιο τρόπο η Boswellia Serrata, μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στο μυέλωμα, λευχαιμία και τον καρκίνο του στήθους.

Boswellia Serrata και πονοκέφαλος
Σύμφωνα με το πανεπιστήμιο του Michigan (University of Michigan Health System)  μπορεί να ανακουφίσει από τον πόνο και την δυσφορία που προκαλείται από  τον πονοκέφαλο.
Η Boswellia προκαλεί την αραίωση του αίματος, με συνέπεια, να υπάρχει καλύτερη ροή σε φλέβες και αρτηρίες.
Η ασπιρίνη και η ιβοπρουφαίνη (γνωστά αναλγητικά) έχουν παρόμοιες επιδράσεις στο αίμα και γι΄ αυτό και συνταγογραφούνται πολύ συχνά για τους πονοκεφάλους.
Όταν το αίμα, είναι "λεπτότερο", είναι σε θέση να ρέει μέσα από το σώμα πιο εύκολα, με αποτέλεσμα τη μείωση της πίεσης ή το πρήξιμο στα λεπτότερα τριχοειδή αγγεία στο κεφάλι σας. Αυτή η μειωμένη διόγκωση και πίεση οδηγεί σε μία μείωση των συμπτωμάτων του πόνου.
Αρωματοθεραπεία
Μία από τις πρώτες χρήσεις της Boswellia, ήταν η χρήση της ως θυμίαμα (λιβάνι ) από κει και η ονομασία της "Ινδικό λιβάνι".
Έτσι δεν είναι καθόλου περίεργο που αναφέρεται και στην αρωματοθεραπεία όπως αναφέρεται στο "The Aromatherapy Bible", μια και επιφέρει ηρεμία, αναζωογόνηση και εξύψωση.
Προτείνεται να χρησιμοποιείται με βαθιές εισπνοές και χρησιμεύει στην αντιμετώπιση του κρυολογήματος και του βήχα.
Κατά τον Farrer-Halls, συνιστάται και για την βοήθεια στον διαλογισμό και την προσευχή.
Δοσολογία
Η δοσολογία που προτείνεται συνήθως για την Boswellia Serrata, είναι κατά περίπτωση η εξής:
Συνίσταται δόση 300mg ανά 3 φορές την ημέρα, για την αντιμετώπιση της αρθρίτιδας, του άσθματος, των χρόνιων πόνων, της νόσου του Crohn καθώς και για αθλητικές κακώσεις.
Αυτή είναι η δοσολογία που συνίσταται γι' αυτές τις παθήσεις από το wholehealthMD (φορέας εναλλακτικής ιατρικής wholehealthMD.com . Όσον αφορά το "Arthritis Today" συνιστά 400mg την ημέρα, για την αντιμετώπιση της αρθρίτιδας, ενώ στο Drugs.com αναφέρεται ότι μελέτες έδειξαν ότι, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αρθρίτιδα μέχρι και 3,6g ημερησίως
Για περιπτώσεις προκαρκινικών ή καρκινικών παθήσεων , συνιστάται δόση 900mg εκχυλίσματος ή 3,6gr σκόνης Boswellia, ημερησίως. (LIVESTRONG.COM)
Σύμφωνα με το InteliHealth.com, μια φυσιολογική δόση (όπου δεν υπάρχει ανάγκη) θα πρέπει να κυμαίνεται από 200-400mg, ημερησίως, ενώ από την ίδια πηγή αναφέρεται ότι για την νόσο του Crohn, χρησιμοποιήθηκαν 1,2gr ημερήσιας δόσης.
Παρενέργειες
Μέχρι αυτού του σημείου, δεν έχουν αναφερθεί σοβαρές παρενέργειες σε κλινικές δοκιμές, λέει το Medical Center του πανεπιστημίου του Pittsburgh.
Δεν υπάρχει εξάλλου μια ολοκληρωμένη έρευνα για τυχόν παρενέργειες από το συγκεκριμένο βότανο, που να έχει γίνει σε παιδιά, άτομα με ηπατική ή νεφρική νόσο, σε εγκύους και θηλάζουσες.
Σε σπάνιες περιπτώσεις έχουν αναφερθεί παρενέργειες όπως ναυτία, διάρροια και δερματικά εξανθήματα, όπως αναφέρεται από το πανεπιστήμιο του Michigan Health System (www.med.umich.edu )
Οι παρούσες πληροφορίες, δεν αποτελούν υποκατάστατο των θεραπόντων ιατρών, που παρακολουθούν τους εκάστοτε ασθενείς ούτε και τα βοτανικά διαιτητικά συμπληρώματα αποτελούν υποκατάστατο των φαρμάκων που συστήνονται στους ασθενείς που βρίσκονται στην διαδικασία θεραπείας, παθήσεων που τυχόν αναφέρονται στο παραπάνω κείμενο.
Το διαιτητικό συμπλήρωμα με Boswellia Serrata, είναι δυνατόν να υποβοηθήσει σε μεγάλο βαθμό, θεραπείες των ως άνω αναφερομένων περιπτώσεων, με σκοπό την γρηγορότερη ίαση της αιτίας της παθήσεως ή όπου δεν είναι αυτό εφικτό, στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.
Σε κάθε περίπτωση εφόσον βρισκόσαστε υπό παρακολούθηση ιατρού ή έχετε κάποιο πρόβλημα υγείας, συμβουλευτείτε τον θεράποντα ιατρό σας.
 http://anastasiaabela.com

5 σχόλια:

  1. Πειτε μου παρακαλω, μονο το ειδος Serrata ειναι το καταληλο να παιρνοθμε γιατι ευκολοτερα βρισκονται τα αλλα ειδη σε χαπακια.Ευχαριστω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έχω οστεοαρθρίτιδα ισχίου. Θα μου κάμει καλό ? Που θα το βρω ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. https://www.iherb.com/pr/Now-Foods-Boswellia-Extract-500-mg-90-Softgels/57586

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τα 300mg αιθεριου ελαιου λιβανιου ποσες σταγονες ειναι παρακαλω?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κανω χρηση για πονους στη μεση παιρνω 2χ250 την ημερα παω πολυ καλα για ποσο καιρο πρεπει να παιρνω

    ΑπάντησηΔιαγραφή