relax

relax
relax

Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2013

Yerba Mate: Οι ευεργετικές ιδιότητες ενός εξωτικού αφεψήματος

Yerba Mate: Οι ευεργετικές ιδιότητες ενός εξωτικού αφεψήματος
To Yerba mate τσάι, γνωστό και ως cimarrón ή chimarrão, είναι ένα παραδοσιακό λατινοαμερικάνικο αφέψημα που καταναλώνεται ιδίως στην Αργεντινή, Ουρουγουάη, Παραγουάη, στις νότιες περιοχές της Βραζιλίας, στο νότο της Χιλής, στο Βολιβιανό Chaco, ενώ συναντάται σε παρεμφερή μορφή στη Συρία και στο Λίβανο.
Το Yerba mate είναι ισχυρό τονωτικό του κεντρικού νευρικού

συστήματος το οποίο περιέχει καφεΐνη, καθώς κι ένα μεγάλο αριθμό θρεπτικών συστατικών, όπως αντιοξειδωτικά, αμινοξέα, πολυφαινόλες, βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία. Τα οφέλη του Yerba mate τσαγιού είναι πολλά και αναγνωρισμένα κι εδώ σας παραθέτουμε μερικά: 
1. Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά Το Yerba mate τσάι περιέχει πολύ υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών ουσιών, περίπου 90% περισσότερα σε σχέση με το πράσινο τσάι. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, καθυστερεί τα σημάδια της γήρανσης, αποτοξινώνει το αίμα και προλαμβάνει πολλές μορφές καρκίνου. Το Yerba mate επίσης βοηθάει στην αντιμετώπιση του άγχους και της αϋπνίας. 
2. Βοηθάει στη συγκέντρωση Οι λάτρεις του Yerba mate υποστηρίζουν ότι τα μεταλλικά στοιχεία, οι βιταμίνες, τα αντιοξειδωτικά, τα αμινοξέα και οι πολυφαινόλες που εμπεριέχονται στο Yerba mate αντισταθμίζουν τη δράση της καφεΐνης στον οργανισμό. Οι χρήστες του Yerba mate αναφέρουν αυξημένη διανοητική ενέργεια, διαύγεια και συγκέντρωση και επιμένουν πως το Yerba mate δεν προκαλεί κάποια από τις παρενέργειες που συσχετίζονται με την κατανάλωση προϊόντων που περιέχουν καφεΐνη, όπως πονοκεφάλους, στομαχόπονους ή πανικό. 
3.Βελτιώνει τη φυσική αντοχή Οι χημικές ενώσεις και τα θρεπτικά συστατικά του Yerba mate τσαγιού επηρεάζουν το μεταβολισμό και βοηθούν το σώμα να χρησιμοποιεί τους υδατάνθρακες πιο αποτελεσματικά. Αυτό μεταφράζεται σε περισσότερη ενέργεια προερχόμενη από την τροφή που καταναλώνει ο οργανισμός. Επίσης η συχνή κατανάλωση Yerba mate επιτρέπει στο σώμα να καίει περισσότερες από τις θερμίδες που έχει αποθηκεύσει στα κύτταρα λίπους σαν καύσιμο. Τέλος, το Yerba mate αποτρέπει τη συσώρευση λακτικού οξέος στους μύες του σώματος, με εποτέλεσμα να μειώνεται ο πόνος μετά από έντονη σωματική άσκηση. 
4. Βοηθάει στην πέψη Οι γηγενείς της Λατινικής Αμερικής χρησιμοποιούν το Yerba Mate ως παραδοσιακό φυτικό φάρμακο κατά των πεπτικών δυσλειτουργιών. Το Yerba mate βοηθάει την πέψη διεγείροντας την αύξηση των οξέων του στομάχου. Ακόμα το Yerba mate συμβάλλει στη μείωση των βακτηριδίων στο στομάχι που προκαλούν κακή αναπνοή. 
5. Βοηθάει στον έλεγχο του βάρους Το Yerba mate έχει διεγερτικές ιδιότητες που σας βοηθούν να αισθάνεστε πλήρεις νωρίτερα κατά τη διάρκεια ενός γεύματος κι επιβραδύνει την πέψη, έτσι ώστε να μειώνεται το αίσθημα πείνας. Συνδυάζοντας το Yerba mate με μια ισορροπημένη διατροφή και συχνή άσκηση, μπορείτε να βοηθήσετε τον οργανισμό σας να καίει περισσότερες θερμίδες και να μειώσετε την όρεξή σας. 
6. Υποστηρίζει την καρδιαγγειακή υγεία Τα αντιοξειδωτικά και τα αμινοξέα που περιέχονται στο Yerba mate διευκολύνουν το λίπος και τη χοληστερίνη να κινούνται μέσω της ροής του αίματος, ώστε να μη συσσωρεύονται στα τοιχώματα των αρτηριών. 
7. το Yerba mate βοηθάει στην πρόληψη της αρτηριοσκλήρωσης και των θρομβόσεωνΘεραπεύει την κατάθλιψη και το άγχος
8.Το Mate έχει χρησιμοποιηθεί παραδοσιακά για τη θεραπεία της κατάθλιψης, της αυπνίας  και του άγχους. Θεωρητικά αποτελεί έναν αποτελεσματικό ρυθμιστή της λειτουργίας του νευρικού συστήματος.
Σε εργαστηριακές δοκιμές  αποδείχθηκε ότι  αναστέλλει την δραστηριότητα της μονοαμινικής οξειδάσης κατά 40-50%. Αυτή η καταστολή είναι  χρήσιμη στη θεραπεία διαφόρων ασθενειών, όπως για παράδειγμα:
"Κατάθλιψη, διαταραχές της προσοχής και τηςσυγκέντρωσης,αλλαγές στην διάθεση και  συναισθηματικές διαταραχές, τη νόσο του Parkinson, εξωπυραμιδικές διαταραχές, υπέρταση, κατάχρηση ουσιών, διατροφικές διαταραχές, σύνδρομα στέρησης και διακοπή του καπνίσματος."

9 Ανακουφίζει από αλλεργίες και παραρρινοκολπίτιδα
Αυτό είναι μια άλλη παραδοσιακή χρήση για το  YERBA MATE. Πολλές επίσης μελέτες αναφέρουν την ευεργετική του επίδραση στον έντονο πονοκέφαλο που οφείλεται σε στρες.οι ξανθίνες του χαλαρώνουν τους λείους μύες και κυρίως αυτούς των πνευμόνων( αλλά και της καρδιάς) και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την ανακούφιση από τον έντονο σπασμό και βήχα σε περιπτώσεις αλλεργικού άσθματος ή αλλεργικής βρογχίτιδας.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου