relax

relax
relax

Κυριακή 18 Μαρτίου 2012

Ντομάτες: η φυσική προστασία του προστάτη

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι μαγειρεμένες ντομάτες θα μπορούσαν να συμβάλουν στην προστασία κατά του καρκίνου του προστάτη!

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι το λυκοπένιο –μια χρωστική που είναι υπεύθυνη για το κόκκινο χρώμα των φρούτων και των λαχανικών- μπορεί να επιβραδύνει την ανάπτυξη ή ακόμα και να καταστρέψει τα μη φυσιολογικά κύτταρα.

Στη διαπίστωση αυτή, κατέληξαν οι ειδικοί μετά από μια σειρά ερευνών, οι οποίες εξετάζουν το κατά πόσο οι ντομάτες μπορούν να καταπολεμήσουν τον καρκίνο του προστάτη που σκοτώνει 10000 άνδρες, ενώ παράλληλα διαγιγνώσκονται με την ίδια ασθένεια 36000 ετησίως, μόνο στη Βρετανία!

Το λυκοπένιο υπάρχει σε πολλά τρόφιμα, όμως η συγκέντρωσή του είναι πολύ αυξημένη στις ντομάτες. Βέβαια, έχει βρεθεί ότι σε διαφορετικά είδη ντομάτας υπάρχουν μεταβολές στη συγκέντρωσή του, οδηγώντας τους επιστήμονες σε περαιτέρω μελέτες ώστε να καταλήξουν σε μια ποικιλία εξ αυτών, η οποία θα είναι πιο αποτελεσματική.

Ο επικεφαλής της έρευνας Δρ Mridula Choprafrom, από το Πανεπιστήμιο του Portsmouth, δήλωσε: «Η ικανότητα δράσης του λυκοπενίου ενδεχομένως να ποικίλει ανάλογα με την προέλευση της ντομάτας. Ακόμα και το πιο αποτελεσματικό είδος, έχει διαφορές ανάλογα με την επεξεργασία που μπορεί να έχει υποστεί!»

Τα ευρήματα δείχνουν ότι η σάλτσα ντομάτας, αλλά και άλλα προϊόντα με βάση τους την τομάτα, είναι πολύ πιο αποτελεσματικά από ότι η ίδια όταν καταναλώνεται στη φυσική της μορφή. Το ίδιο φαίνεται να ισχύει και για τα μαγειρεμένα κόκκινα φρούτα, που με το σπάσιμο των τοιχωμάτων των κυττάρων τους, μέσα από τη διαδικασία του ψησίματος, αυξάνεται η ποσότητα λυκοπενίου που απελευθερώνεται.

Κατά τη διάρκεια των εργαστηριακών πειραμάτων, το λυκοπένιο φάνηκε να διαταράσσει την ανάπτυξη και εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων, εμποδίζοντας την παροχή αίματος σε αυτά. Οι ερευνητές εξετάζουν τώρα εάν η ίδια διαδικασία ακολουθείται και μέσα στο ανθρώπινο σώμα.

Προγενέστερες μελέτες πάντως, έχουν διαπιστώσει ότι, υπήρξε σημαντική αύξηση στα επίπεδα λυκοπενίου στο αίμα και το σπέρμα ανδρών, οι οποίοι κατανάλωναν κατά μέσο όρο 400γρ επεξεργασμένων προϊόντων τομάτας, για διάστημα δύο εβδομάδων.

Η μελέτη δημοσιεύεται στο British Journal of Nutrition και είναι πολλά υποσχόμενη, αν και απαιτούνται περισσότερες έρευνες για να διαπιστωθεί κατά πόσο οι ασθενείς με καρκίνο του προστάτη μπορούν να ωφεληθούν σημαντικά από την κατανάλωση μαγειρεμένης ντομάτας και πως μπορεί αυτή η ιδιότητα της τομάτας να μετατραπεί σε φαρμακευτική θεραπεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου