relax

relax
relax

Κυριακή 18 Μαρτίου 2012

Μούρα για την έλλειψη σιδήρου

Τα μούρα είναι πολύ πλούσια σε σίδηρο, ένα ζωτικής σημασίας συστατικό του ανθρώπινου σώματος, για την διατήρηση της καλής υγείας των ερυθρών αιμοσφαιρίων και την πρόληψη της αναιμίας. Περιέχουν 1,85mg σιδήρου ανά 100g, δηλαδή το 23% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης για ένα ενήλικο άτομο, ή αλλιώς, όσο και μια μερίδα βοδινού φιλέτου!

Αποτελούν επίσης, πολύ καλή πηγή βιταμίνης C, ενώ έχουν υψηλά επίπεδα ρεσβερατρόλης, ενός αντιοξειδωτικού που βρίσκεται στο κόκκινο κρασί και βοηθά το σώμα να «καθαρίσει» από τις τοξίνες. Μελέτες που έχουν γίνει για το συγκεκριμένο αντιοξειδωτικό, διαπίστωσαν ότι είναι επίσης αποτελεσματικό και ενάντια των όγκων του δέρματος, του μαστού, του πνεύμονα και του προστάτη.

Αντίστοιχα, έχει παρατηρηθεί ότι οι μικροί αυτοί κόκκινοι καρποί, μειώνουν τον αριθμό των λιπωδών κυττάρων στο σώμα έως 73%! Τα φρούτα εμποδίζουν την δημιουργία νέων λιπωδών κυττάρων, γεγονός που τα καθιστά ακόμα πιο ισχυρό όπλο στη μάχη εναντίον της παχυσαρκίας.

Τα μούρα, που ήδη θεωρούνται «υπερόπλο» στην μάχη εναντίον της καρδιοπάθειας και του διαβήτη τύπου 2, περιέχουν και υψηλά επίπεδα πολυφαινολών, οι οποίες είναι ομάδες χημικών ουσιών που παρέχουν πολλά οφέλη στην υγεία.

Πειράματα που διεξήγαγαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Woman’s του Τέξας έδειξαν πως, ο αριθμός των λιπωδών κυττάρων μειώνεται από 27% έως 73%, αναλόγως με την ποσότητα των πολυφαινολών από μούρα που χρησιμοποιείται.

Η ένταξή τους λοιπόν στην καθημερινή διατροφή, μόνο καλά μπορεί να προσφέρει, ενώ αποτελούν και μια πολύ καλή εναλλακτική λύση, στα φρούτα που καταναλώνονται συνήθως. Μπορεί κανείς να το βρει στην αγορά, εκτός από φρέσκα, και σε μαρμελάδες ή ζελέ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου