relax

relax
relax

Δευτέρα, 19 Μαρτίου 2012

To ζήτημα της B12.

-Τι είναι η b12? - βιταμίνη. (λάθος)-Από που την παίρνει ο ανθρώπινος οργανισμός? -Μμμ από ζωικές τροφές μόνο.(λάθος)-Από φυτικές τροφές? (ανάλογα)-Οι χορτοφάγοι έχουν έλλειψη της "βιταμίνης". (λάθος)-Οι παμφάγοι δεν έχουν έλλειψη .(λάθος) -Οι χορτοφάγοι μπορούν να πάρουν την b12 μόνο με συμπληρώματα.(λάθος)-Οι χορτοφάγοι πρέπει να παίρνουν συμπληρώματα. (λάθος)-Οι χορτοφάγοι αποκτούν εγκεφαλική δυσλειτουργία λόγω έλλειψης της b12.(Αστείο εώς γελοίο)Επειδή λοιπόν έχουμε φάει πολύ μεγάλη προπαγάνδα σχετικά με τη συγκεκριμένη βιταμίνη και όλοι χωρίς να ξέρουν πετάνε μπαρούφες και αερολογίες τέτοιου τύπου,γενικολογίες χωρίς καμία σοβαρή εξήγηση χωρίς καμία πηγή παραμόνο μπούρδες εμείς λοιπόν βρήκαμε ένα σοβαρό άρθρο μετά από πολύ ψάξιμο.Και βασικά τυχαία πέσαμε πάνω του.Το έχουμε ανεβάσει πολλάκις και στη σελίδα. Είναι το μοναδικό που βρήκαμε και δίνει ακριβείς εξηγήσεις με ονόματα ,πηγές και έρευνες με σε όλα τα άλλα που βασίζονται σε ...τίποτα .Είναι επιστημονικό μεταφρασμένο άρθρο από την ΔΡ. Gina Shaw, D.S., M.A., AIYS (Dip. Irid.) η οποία είναι ειδική στην "βιταμίνη".Η προπαγάνδα υπέρ της κρεατοφαγίας με συμμάχους τις φαρμακοβιομηχανίες καλά κρατεί.Και το κακό είναι ότι γίνεται καραμέλα στα στόματα διαφόρων ασχέτων που έχουν και μπλογκς τρομάρα τους και διαδίδουν διάφορες ηλιθιότητες που δεν τις βασίζουν πουθενά παράμόνο σε ότι τους είπε η τηλεόραση- η οποία δεν θα βγάλει ποτέ τέτοια θέματα -χέστηκαν οι παπάρες της τηλεόρασης γι'αυτά τώρα,- οδάσκαλος τους στο δημοτικό ,ο καθηγητής τους στο γυμνάσιο-που είναι το ίδιο άσχετοι με αυτόν,-οι καθηγητές των πανεπισημίων που ανάθεμα με και αν έχουν ιδέα για την συγκεκριμένη Γιατρό αλλά και τις έρευνες που έχουν γίνει για το θέμα και τέλος από τους γονείς τους και τους γιατρούς τους.Το άρθρο το ανεβάζω μόνο και μόνο (αν και δεν θα έπρεπε με τόσες παπάτζες που έχω φάει)επειδή υπάρχουν αρκετά αξιόλογα μέλη που θέλουν πραγματικά να αφυπνιστούν σε διάφορα θέματα και να μάθουν πράγματα.Αλλά περισσότερο το ανεβάζω για τα ζωάκια ρε γαμώτο.Για να ξεστραβωθούμε επιτέλους και να καταλάβουμε ότι μπορούμε να ζήσουμε με τη λιγότερη δυνατή βία.Χωρίς να γενοκτονούμε εκ.ζωάκια κάθε χρόνο.Μόνο εάν βρεθούμε σε μεγάλη ανάγκη -δηλαδή αν δεν έχουμε να φάμε κάτι άλλο.Μόνο στην ύστατη ανάγκη επιβίωσης.Ιδού το άρθρο:

Το θέμα της βιταμίνης B12 δεν είναι καινούργιο στους περισσότερους vegans, χορτοφάγους ή ωμοφάγους. Οι εταιρείες συμπληρωμάτων έχουν κάνει πολλούς ανθρώπους να τρέχουν στα τοπικά καταστήματα υγείας σε μια προσπάθεια να αποφύγουν την ανεπάρκεια, αλλά είναι αυτό μια καλή ιδέα; Διάφορα ζητήματα θα προκύψουν σε αυτό το άρθρο και θα προσπαθήσω να συναρμολογήσω κάποιες πληροφορίες από πολλές διαφορετικές και αξιόπιστες (μη-οικονομικά-προσανατολισμένες) πηγές.

Μια ανεπάρκεια βιταμίνης B12 είναι μια σοβαρή διαταραχή, αλλά δεν είναι ποτέ μια ανεπάρκεια B12 μόνο, επειδή οι ανεπάρκειες βιταμινών και μετάλλων δεν συμβαίνουν ποτέ μεμονωμένα. Οι ενδείξεις μιας ανεπάρκειας της βιταμίνης B12, όταν φθάνουν στο στάδιο της εμφάνισης, μπορούν να είναι αρκετά σοβαρές. Η κούραση, η χλωμάδα, η ανορεξία, η διανοητική σύγχυση, οι αυταπάτες, η παράνοια, η απώλεια βάρους, κ.λπ. είναι μόνο μερικές ενδείξεις ότι ένα άτομο μπορεί να έχει μια ανεπάρκεια B12. Κατά την άποψή μου, η Μυαλγική Ενγκεφαλομυελίτιδα (ΜΕ) είναι μια διαταραχή ανεπάρκειας B12. Εάν νομίζετε ότι μπορεί να έχετε μια ανεπάρκεια B12, θα ήταν σοφό για σας να επιδιώξετε τις συμβουλές ενός επαγγελματία υγείας (όπως εγώ) που είναι πεπειραμένος στις ανεπάρκειες B12, για άμεσες συμβουλές. Αυτή η διαταραχή μπορεί τελικά να οδηγήσει στο θάνατο εάν αφεθεί ανεξέλεγκτη.



Οι βρετανικές επίσημες συστάσεις έχουν μειωθεί τα τελευταία χρόνια, μιας και οι ανάγκες του σώματος είχαν υπερεκτιμηθεί παλαιότερα. Πράγματι, το τμήμα υγείας αναγνωρίζει ότι μερικοί άνθρωποι έχουν χαμηλότερη από τις μέσες απαιτήσεις B12. Η απαίτηση για τη διάρκεια μιας ολόκληρης ζωής σε B12 φτάνει όσο ένας κόκκος των 40 χιλιοστογράμμων από κόκκινους κρυστάλλους, περίπου το ένα έβδομο του μεγέθους μιας ταμπλέτας ασπιρίνης! Η λήψη από το στόμα μεγάλων δόσεων της βιταμίνης είναι άσκοπη επειδή 3μg(μικρογραμμάρια) είναι το περισσότερο που μπορεί να απορροφηθεί σε οποιαδήποτε στιγμή.

Η βιταμίνη B12 εκκρίνεται στη χολή και απορροφείται εκ νέου αποτελεσματικά. Αυτό είναι γνωστό ως εντερο-ηπατική κυκλοφορία. Το ποσό της B12 που εκκρίνεται στη χολή μπορεί να ποικίλει από 1 έως 10μg (μικρογραμμάρια) την ημέρα. Οι άνθρωποι με διατροφές χαμηλές σε B12, συμπεριλαμβανομένων των vegans και μερικών χορτοφάγων, μπορεί να παίρνουν περισσότερη B12 από την επαναρρόφηση παρά από τις διαιτητικές πηγές. Η επαναρρόφηση είναι ο λόγος που μπορεί να πάρει πάνω από 20 χρόνια για μια ασθένεια ανεπάρκειας να αναπτυχθεί. Συγκριτικά, εάν η ανεπάρκεια B12 οφείλεται σε αποτυχία στην απορρόφηση, μπορεί να πάρει μόνο 3 χρόνια για να εμφανιστεί μια ασθένεια ανεπάρκειας. Δεδομένου ότι η βιταμίνη B12 ανακυκλώνεται σε ένα υγιές σώμα, σε γενικές γραμμές, η εσωτερική σύνθεση B12 θα μπορούσε να εκπληρώσει τις ανάγκες μας χωρίς οποιαδήποτε ποσότητα B12 που να παρέχεται από τη διατροφή, αλλά εάν μας λείπει το κοβάλτιο στη διατροφή, το πρόβλημα δεν είναι τόσο πολύ η έλλειψη μιας εντερικής χλωρίδας που συνθέτει B12, όσο η έλλειψη κοβαλτίου (το οποίο πάλι θα χρειαστεί άλλους παράγοντες για την αποδοτική απορρόφηση του).

Μεταξύ των πολλών διαμαχών που περιβάλλουν τη βιταμίνη B12, υπάρχει το επιχείρημα ότι, αν και ο εγγενής παράγοντας παράγεται στα στομάχια μας και ότι τα έντερά μας είναι γνωστό ότι παράγουν τη βιταμίνη B12, τα βακτηρίδια παράγονται πάρα πολύ χαμηλά(στα τελευταία τμήματα) στα έντερα και δεν μπορούν να απορροφηθούν από τους οργανισμούς μας. Αυτό το επιχείρημα δυστυχώς ακόμα κυκλοφορεί γύρω, εντούτοις, σύμφωνα με τον Δρ Vetrano, έχει ανασκευαστεί από την έρευνα πάνω από 20 χρόνια πριν και δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια ξεπερασμένη επιστημονική θεωρία. Πράγματι, σε μια έκδοση του 1999 της "Ανθρώπινης Ανατομίας και Φυσιολογίας" από τον Marieb, δηλώνεται αρκετά σαφώς ότι πράγματι απορροφάμε τη βιταμίνη B12 μέσω των εντέρων μας.

Πολλοί άνθρωποι λένε ότι τα μόνα τρόφιμα που περιέχουν τη βιταμίνη B12 είναι τα ζωικά παραγόμενα τρόφιμα. Αυτό είναι επίσης αναληθές. Καμιά τροφή δεν περιέχει φυσικά τη βιταμίνη B12 - ούτε ζωϊκή ούτε φυτική τροφή. Η βιταμίνη B12 είναι ένα μικρόβιο – ένα βακτηρίδιο - και παράγεται από τους μικροοργανισμούς. Η βιταμίνη B12 είναι η μόνη βιταμίνη που περιλαμβάνει ένα ιχνοστοιχείο – το κοβάλτιο - που δίνει σε αυτήν την βιταμίνη το χημικό όνομά του - cobalamin - που είναι στο κέντρο της μοριακής δομής του. Οι άνθρωποι και όλα τα σπονδυλωτά απαιτούν το κοβάλτιο, αν και αφομοιώνεται μόνο υπό μορφή βιταμίνης B12.

Η σύνθεση της B12 είναι γνωστό ότι εμφανίζεται φυσικά στο ανθρώπινο λεπτό έντερο (στον ειλεό), το οποίο είναι η κύρια περιοχή απορρόφησης της B12. Εφ' όσον τα βακτηρίδια των εντέρων μας έχουν κοβάλτιο και ορισμένες άλλες θρεπτικές ουσίες, παράγουν τη βιταμίνη B12. Σύμφωνα με το Δρ Michael Klaper, η βιταμίνη B12 είναι παρούσα στο στόμα και τα έντερα. Η B12 πρέπει να συνδυαστεί με ένα ένζυμοmucoprotein που ονομάζεται εγγενής παράγοντας (Intrinsic Factor), που είναι κανονικά παρών στις γαστρικές εκκρίσεις, για να αφομοιωθεί κανονικά. Εάν ο εγγενής παράγοντας είναι εξασθενισμένος ή απών, η σύνθεση της B12 δεν θα πραγματοποιηθεί, άσχετα με το πόση είναι παρούσα στη διατροφή μας. Η ανεπάρκειαB12 μπορεί να προέλθει από τα αντιβιοτικά (που περιλαμβάνονται επίσης στο γάλα), το οινόπνευμα, το κάπνισμα και το στρες. Το οινόπνευμα προκαλεί ζημιά στο συκώτι, έτσι οι πότες χρειάζονται περισσότερη B12. Το κάπνισμα και όλα τα μαγειρευμένα σε υψηλή θερμοκρασία τρόφιμα είναι επίσης καπνώδη και αυξάνουν τις ανάγκες σε B12.

Πολλές θρεπτικές αναλύσεις τροφίμων πραγματοποιήθηκαν πάρα πολύ καιρό πριν, και ωε εκ τούτου, δεν έχουν λάβει υπόψη την πιό ενημερωμένη τεχνολογία στις επιστημονικές διαδικασίες. Παραδείγματος χάριν, τα σμέουρα Tesco δηλώνουν τώρα αρκετά σαφώς ότι 100g σμέουρων περιέχουν το 30% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης της βιταμίνης B12. Αυτό δεν μπορεί να είναι ένα απομονωμένο παράδειγμα φυτικής τροφής που περιέχει B12! Πιθανότερα, είναι μόνο μια από τις πολλές φυτικές τροφές που περιέχουν αυτήν την βιταμίνη. Πράγματι, σύμφωνα με τον Δρ Vetrano, τα τρέχοντα βιβλία διατροφής στις ΗΠΑ τώρα δηλώνουν ότι υπάρχει B12 σε οποιαδήποτε τρόφιμα περιέχουν ποσότητες του συμπλέγματος της βιταμίνης β, αλλά παλαιότερα δεν ήταν δυνατό να καθορίσουν με ακρίβεια τα ποσά.Σήμερα, η πιό σύγχρονη τεχνολογία μας έχει επιτρέψει να ανακαλύψουμε ότι υπάρχει B12 σε εκείνα τα τρόφιμα που είναι πλούσια στο σύμπλεγμα της βιταμίνης β.

Ο συντάκτης αυτού του άρθρου δεν θεωρεί ότι η ανεπάρκεια βιταμίνης B12 είναι πιό διαδεδομένη στους vegans ή τους χορτοφάγους - αυτό ακριβώς είναι πιθανόν άλλο ένα ψέμα του μάρκετινγκ. Στην πραγματικότητα, πολλές αποκαλούμενες μελέτες " που παρουσίαζουν τους vegans ανεπαρκείς" πρέπει προσεκτικά να μελετηθούν οι ίδιες - πολλές από αυτές αποδεικνύουν τους vegans να μην είναι καθόλου ανεπαρκείς! Στην πραγματικότητα, αντίθετα με την προπαγάνδα της κρέατοβιομηχανίας και της γαλακτοκομικής βιομηχανίας, είναι γνωστό ότι οι κρεατοφάγοι είναι πιθανότερο να έχουν μια ανεπάρκεια βιταμινών B12 - αυτό ήταν γνωστό από 1959!! (1)

Έχοντας αναφέρει αυτό, πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι πολλοί χορτοφάγοι και vegansακόμα παίρνουν αντιβιοτικά ή καταναλώνουν τροφές που περιέχουν αντιβιοτικά όπως τα κρεμμύδια, το σκόρδο, τα ισχυρά ραδίκια και άλλα τρόφιμα πλούσια σε λάδι μουστάρδας, τα όποια είναι θανατηφόρα για την εντερική χλωρίδα. Το πρόβλημα είναι ότι μόλις βλάψουμε την εντερική χλωρίδα μας, είναι δύσκολο να την διορθώσουμε χωρίς την κατάλληλη και πεπειραμένη υγειονομική περίθαλψη και διαιτητικές συμβουλές. Είναι μακράν μεγαλύτερης σπουδαιότητας να διορθώσουμε τα εντερικά προβλήματα χλωρίδας από το να στηριχθούμε στα αποκαλούμενα συμπληρώματα. Οι άνθρωποι που έχουν ένα φυσικό πρόβλημα επειδή σκέφτονται ότι δεν παίρνουν αρκετή βιταμίνηB12, στην πραγματικότητα συχνά δεν αφομοιώνουν τα τρόφιμά τους κατάλληλα λόγω της φτωχής πέψης. Όταν η πέψη ομαλοποιηθεί, η B12 μπορεί να χρησιμοποιηθεί και να παραχθεί ξανά.

Σύμφωνα με την "Ανθρώπινη Ανατομία και Φυσιολογία" του Marieb, η βιταμίνη B12 μπορεί να καταστραφεί από τις ιδιαίτερα αλκαλικές και ιδιαίτερα όξινες συνθήκες. Αυτό συνεπάγεται ότι η B12 στο κρέας θα καταστρεφόταν εύκολα επειδή το υδροχλωρικό οξύ στα στομάχια μας κατά τη διάρκεια της πέψης του κρέατος είναι ιδιαίτερα όξινο. Αυτό μπορεί να εξηγήσει γιατί οι κρεατοφάγοι είναι εξ’ίσου πιθανόν να έχουν μια ανεπάρκειαB12 όπως και οι vegans - ακόμα κι αν η διατροφή τους περιέχει τη βιταμίνη B12. Επίσης, για τους κρεατοφάγους, υπάρχουν τα αντιβιοτικά που περιλαμβάνονται στο κρέας! Φυσικά, πολλοί κρεατοφάγοι καταστρέφουν τα φιλικά βακτηρίδιά τους στα έντερά τους από την συνεχή σήψη(πρωτεϊνών) και τα σηπτικά βακτηρίδια που είναι φυσικά παρόντα στο κρέας θα κάνουν τα πράγματα δύσκολα για το σώμα .

Μια άλλη πλευρά στην εξίσωση είναι ότι τα χαμηλά επίπεδα B12 στο ορό του αίματος δεν ισοδυναμούν απαραίτητα με μια ανεπάρκεια B12. Ακριβώς επειδή υπάρχει ένα χαμηλό επίπεδο B12 στην κυκλοφορία του αίματος, αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει μια ανεπάρκεια στο σώμα συνολικά, διότι πολύ απλά μπορεί να χρησιμοποιείται από τα ζωντανά κύτταρα (όπως το κεντρικό νευρικό σύστημα). Εν πάση περιπτώσει, ένα άτομο που παίρνει συμπληρώματα μπορεί να έχει "τη βιταμίνη B12" να επιπλέει στην κυκλοφορία του αίματός του, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι χρησιμοποιήσιμη στο ανθρώπινο σώμα καθώς οι συνθετικές, ανόργανες βιταμίνες δεν είναι.

Η αυταπάτη για τα οφέλη που έχει η λήψη συμπληρωμάτων φέρνει ως αποτέλεσμα τον αυξανόμενο μεταβολισμό του ατόμου προκειμένου να αποβληθούν αυτές οι επιβλαβείς ουσίες όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Αυτό οδηγεί σε μια διέγερση του σώματος και την παραίσθηση μιας βελτίωσης στην υγεία. Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει μια πολύ λεπτή ισορροπία μεταξύ των εκκρίσεων ορμονών, των βιταμινών, των ενζύμων, των μετάλλων, κ.λπ.... Αυτό είναι κάτι για το οποίο οι επιστήμονες ξέρουν πολύ λίγα. Αυτές οι ουσίες δεν λειτουργούν μόνες, αλλά στην πραγματικότητα απαιτούν άλλους παράγοντες για να είναι αποτελεσματικές, όπως τα λίπη, κ.λπ.... Ξέρουμε πολύ λίγα για τη ζωή μέσα σε ένα κύτταρο. Η χρήση των συμπληρωμάτων μπορεί να ενοχλήσει αυτήν την λεπτή ισορροπία και να μικραίνει την αποδοτικότητα των λειτουργιών του σώματος. Η υγεία μειώνεται ισόμετρα(αναλογικά) με τη δυσαναλογία(ανισορροπία) που εμφανίζεται.

Εμπορικά, οι ταμπλέτες βιταμίνης B12 γίνονται από βακτηρίδια και τα βακτηρίδια έχουν υποστεί βαθειά ζύμωση. Ένα υγιές σώμα θα αποβάλει συνήθως τις ουσίες που έχουν υποστεί ζύμωση. Το κύριο πρόβλημα με τα συμπληρώματα σε μορφή χαπιών είναι ότι αυτά: 1) Δεν περιέχουν τις εκατοντάδες των άλλων θρεπτικών ουσιών που μπορεί να χρειαζόμαστε για να είμαστε υγιείς και που μας παρέχουν οι ωμές τροφές, και 2) περιέχουν τεχνητές ουσίες/ μολυσματικούς παράγοντες που είναι καταστρεπτικοί στην υγεία.

Οι συνθετικές βιταμίνες και τα μέταλλα είναι ανόργανα και είναι επομένως ακατάλληλα προς χρήση από το ανθρώπινο σώμα. Στην κατασκευή των "συμπληρωμάτων τροφίμων", πρέπει να χρησιμοποιηθούν οι χημικά καθαρές ουσίες ως επί το πλείστον. Εάν οι επιστήμονες χρησιμοποιούσαν τις φυσικά παραγόμενες θρεπτικές ουσίες, τα χάπια τους θα ήταν πάρα πολύ μεγάλα για μας για να τα καταπιούμε. Επιπλέον, ένας χημικός "μεταφορέας" προστίθεται για να καταστήσει τα προϊόντα αποδεκτά στον ουρανίσκο του καταναλωτή και για να φέρει το προϊόν τους μέχρι ένα αποδεκτό πρότυπο. Αυτοί οι χημικοί μεταφορείς, όπως με όλες τις χημικές ουσίες, είναι τοξικοί στον ανθρώπινο οργανισμό. Οδηγούν στην διέγερση του σώματος και στην αυταπάτη της θεραπείας.

Σύμφωνα με το Δρ John Potter PhD, του Fred Hutchinson Cancer Center, Σιάτλ, "η μαγεία της τροφής είναι βασισμένη σε χιλιάδες σύνθετες αλληλεπιδράσεις των δεκάδων των διαφορετικών φυτοχημικών που είναι δύσκολο να αναδημιουργηθούν στα χάπια. Ενώ 190 αξιόπιστες μελέτες αποδεικνύουν ότι τα φρούτα και τα λαχανικά ωφελούν, τα συμπληρώματα έχουν μόνο μια ανεπάρκεια αποδείξεων ". Οι βιταμίνες, τα μέταλλα, οι ορμόνες, κ.λπ. δεν λειτουργούν μεμονωμένα, λειτουργούν συμβιοτικά. Λειτουργούν με άλλες θρεπτικές ουσίες ούτως ώστε να εκτελεστεί η εργασία τους. Όταν αυτές οι ιδιαίτερα σύνθετες ουσίες ενοχλούνται, η γενική αποτελεσματικότητά τους μπορεί να μειωθεί.Εντούτοις, πάρα πολύ ποσότητα μιας θρεπτικής ουσίας στραγγίζει τη ζωτικής σημασίας ενέργειά μας καθώς ο ανθρώπινος (ή μη ανθρώπινος) οργανισμός θα πρέπει να αποβάλει μια θρεπτική υπερφόρτωση. Επίσης, είναι αμφισβητήσιμο ότι ακόμα κι αν έχετε μια ανεπάρκεια B12, εάν είναι μόνο ανεπάρκεια σε B12.Μια πιό υγιεινή διατροφή και συνθήκες διαβίωσης, καθώς επίσης και μια νηστεία μπορούν να μπουν στην ημερησία διάταξη.

Σύμφωνα με το Δρ Douglas Graham, στο βιβλίο του "Διατροφή και Αθλητική Απόδοση", η χρήση συμπληρωμάτων έχει αποδειχθεί μια ανεπαρκής και ελλιπής μέθοδος παροχής θρεπτικών ουσιών καθώς οι επιστήμονες δεν μπορούν να φτάσουν τις λεπτές ισορροπίες της φύσης. Λέει ότι αφού κατ' εκτίμηση το ενενήντα τοις εκατό όλων των θρεπτικών ουσιών είναι μέχρι τώρα άγνωστα, γιατί θα θέλαμε να αρχίσουμε να προσθέτουμε θρεπτικές ουσίες στη διατροφή μας μια κάθε φορά παρά να καταναλώσουμε πλήρεις τροφές; Οι περισσότερες θρεπτικές ουσίες είναι γνωστό ότι αλληλεπιδρούν συνβιωτικά με τουλάχιστον οκτώ άλλες θρεπτικές ουσίες και σκεπτόμενοι αυτό, οι πιθανότητες να παρέχουμε υγιώς οποιεσδήποτε θρεπτικές ουσίες στην απαραίτητη συστατική συσκευασία της γίνονται "απειροελάχιστα λεπτές". Και ακόμη περισσότερο επι του θέματος προσθέτει ότι , "δεν έχει υπάρξει ποτέ μια επιτυχής προσπάθεια να κρατηθεί ζώο ή άνθρωπος υγιής, ή ακόμα και ζωντανός, με μια διατροφή που αποτελείται αυστηρά από τα θρεπτικά συμπληρώματα".

Ο Dan Reeter, στα Bio-Systems Laboratories (εργαστήρια βιοσυστημάτων) στο Κολοράντο δημιουργεί μια από τις παγκοσμίως περιεκτικότερες εγκαταστάσεις υπολογιστών για τη δοκιμή της εδαφολογικής βιολογίας. Λέει ότι, από τις εκτενείς δοκιμές του, τα φυτά που μεγαλώνουν σε οργανικά διαχειριζόμενο χώμα παράγουν σημαντικά πιό υψηλά επίπεδα χρησιμοποιήσιμης βιταμίνης B12. Επίσης έχει αναφερθεί ότι η βιταμίνη B12 είναι παρούσα στα άγρια φρούτα και στις άγριες αλλά και στις καλλιεργούμενες στο σπίτι φυτικές τροφές.

Ο συντάκτης αυτού του άρθρου υποστηρίζει ότι τα ζωικά και γαλακτοκομικά προϊόντα είναι μια φτωχή πηγή βιταμίνης B12 δεδομένου ότι η βιταμίνη περιλαμβάνεται σε θρεπτικά διαταραγμένα τρόφιμα που θα καταστρέψουν αναπόφευκτα τη δυνατότητα χρησιμοποίησης της βιταμίνης. Οι μελέτες δείχνουν ότι εκείνοι που ακολουθούν μια τυπική ζωικά βασισμένη διατροφή απαιτούν περισσότερη βιταμίνη B12 από εκείνους που δεν την ακολουθούν. Αυτό συμβαίνει επειδή αυτή η τυπική διατροφή οδηγεί σε πεπτική ατροφία. Επειδή η B12 είναι συνδεδεμένη με τα πεπτίδια στα ζωικά προϊόντα και πρέπει να διασπαστεί ενζυματικά από τους δεσμούς των πεπτιδίων για να απορροφηθεί, το αποδυναμωμένο γαστρικό οξύ και οι αποδυναμωμένες εκκρίσεις γαστρικών ενζύμων (λόγω μιας διατροφής μαγειρεμένων τροφίμων) προκαλούν μια ανικανότητα να εξαχθεί αποτελεσματικά η βιταμίνη B12 από τα εξωτερικά τρόφιμα. Εντούτοις, οι ωμοφάγοι vegans που έχουν μια ισχυρότερη πέψη στη πραγματικότητα παίρνουν περισσότερη B12 από την επαναρρόφηση από τη χολή από όση παίρνουν από τα εξωτερικά τρόφιμα. Ο Wolfe υποστηρίζει ότι τα φυσικά εδαφολογικά μικρόβια και τα βακτηρίδια που βρίσκονται στις άγριες φυτικές τροφές και στα άπλυτα φυτά των κήπων είναι χαρακτηριστικά επαρκή για να παρέχουν τις απαιτήσεις μας σε B12. Τα φυσικά μικρόβια στο χώμα πρέπει να αναπαραχθούν και να αποικίσουν την πεπτική οδό μας, χωρίς ζύμωση ή σήψη.

Ένα άλλο σημείο που αξίζει να εξετάσουμε είναι ότι οι Προτεινόμενες Ημερήσιες Δόσεις (RDA) βιταμίνης B12 είναι βασισμένες στο μέσο άτομο που τρώει μαγειρεμένα τρόφιμα, καπνίζει και πίνει. Τα εμπορικά συμφέροντα πράγματι συνολικά έχουν υπερβάλει τις ανάγκες μας για πολλές θρεπτικές ουσίες. Αυτές οι μελέτες δεν μας λένε τίποτα για τις απαιτήσεις ενός υγιή χορτοφάγου. Είναι πολύ δύσκολο να καθοριστούν οι ακριβείς ιδιαίτερες ανάγκες οποιασδήποτε βιταμίνης ή θρεπτικής ουσίας, και μια υπερφόρτωση οποιασδήποτε βιταμίνης ή άλλης θρεπτικής ουσίας δημιουργεί ένα περιττό φορτίο στην ζωτικής σημασίας περιοχή μας. Παράγοντες όπως το ποσοστό μεταβολισμού, πίεσης, κ.λπ. μπορούν να καθορίσουν τις διαφορετικές και συχνά μεταβαλλόμενες ανάγκες μας.

Ο Δρ Victor Herbert υπέβαλε έκθεση στο Αμερικανικό Περιοδικό Κλινικής Διατροφής (1998, τόμος 48) ότι μόνο 0.00000035 ουγγιές (1 μικρογραμμάριο) της βιταμίνης B12 απαιτούνται ανά ημέρα. Αυτές οι ελάχιστες απαιτήσεις βιταμινών μπορεί να είναι ανεπαρκείς να εξηγήσουν τις ανάγκες των υγιών ωμοφάγων vegan, παραδείγματος χάριν, οι οποίοι μπορεί να απαιτούν λιγότερη B12 λόγω μιας βελτιωμένης γαστρικής δυνατότητας και μιας υψηλής δυνατότητας να ανακυκλωθεί η βιταμίνη B12. (Το μαγείρεμα καταστρέφει τα μικρόβια και μια ιδιαίτερα αποστειρωμένη, μαγειρεμένη veganδιατροφή μπορεί να μην παρέχει στα έντερα αρκετή χλωρίδα καλής ποιότητας). Τα ποσοστά απορρόφησης B12 είναι υψηλότερα στα υγιή άτομα απ'ό,τι στα μη υγιή άτομα. Μελέτες, βασισμένες στους υγιείς Ινδούς χορτοφάγους χωρικούς, έδειξαν ότι κανένας από αυτούς δεν παρουσίασε συμπτώματα ανεπάρκειας της B12, παρά τα επίπεδα .3 - .5 μικρογραμμαρίων B12.

Ο Δρ Gabriel Cousens υποστηρίζει ότι η ανεπάρκεια βιταμίνης B12 προκαλείται χαρακτηριστικά από την έλλειψη απορρόφησης στο εντερικό κομμάτι παρά από μια έλλειψη αυτής της βιταμίνης στη διατροφή. Η Annie και ο Δρ Δαβίδ Jubb υποστηρίζουν ότι οι άνθρωποι ζουν σε ένα τόσο αποστειρωμένο, αντισηπτικό περιβάλλον για τόσο πολύ καιρό ώστε αυτοί οι απαραίτητοι συμβιοτικοί οργανισμοί είναι λιγότερο παρόντες στη διατροφή μας. Υποστηρίζουν ότι με το να λαμβάνουμε τους γεννημένους στο χώμα οργανισμούς μπορούμε να διατηρήσουμε μια τεράστια δεξαμενή από μη κωδικοποιημένα αντισώματα, έτοιμα να μετασχηματίσουν τα συγκεκριμένα παθογόνα, με τον τρόπο που προόρισε η φύση - δηλαδή καταναλώνοντας λίγο χωματάκι!

Εάν ένα άτομο είναι υγιές και σε μια υγιεινή vegan και σε υψηλό ποσοστό ωμή διατροφή και συνήθως δεν παρατρώει, ούτε συνδυάζει λανθασμένα τα τρόφιμά του και ούτε κακοποιεί τον οργανισμό του γενικά, και χρησιμοποιεί τη νηστεία περιστασιακά, είναι απίθανο ότι θα αναπτύξει συμπτώματα ανεπάρκειας B12, υπό τον όρο ότι η εντερική χλωρίδα του δεν ήταν προηγουμένως διαταραγμένη. Η ανεπάρκεια της βιταμίνης B12 είναι συνήθως συμπτωματική ενός μεγαλύτερου προβλήματος δηλ. φτωχής εντερικής χλωρίδας, φτωχής απορρόφησης και επίσης έλλειψης του ηλιακού φωτός.

Ο Harvey Diamond υποστηρίζει ότι ολόκληρο το θρεπτικό ζήτημα έχει γίνει τόσο μπερδεμένο με αντιφατικές πληροφορίες ώστε δεν προκαλεί καμία κατάπληξη που οι άνθρωποι συγχέονται για το από που θα λάβουν τις επαρκείς θρεπτικές ουσίες. Δυστυχώς, μερικοί άνθρωποι έχουν τόσο συνολικά παραπλανηθεί και φοβηθεί ώστε καμία δόση κοινής λογικής ακόμη και των πραγματικών στοιχείων δεν μπορεί να τους διασώσει από τις βιομηχανίες των πολλών εκατομμυρίων λιρών του κρέατος, των γαλακτοκομικών και των πετροχημικών (προμηθευτές συνθετικών τροφίμων "συμπληρωμάτων"). Η αλήθεια είναι ότι ο,τιδήποτε θρεπτικές ουσίες έχει ανάγκη το σώμα θα περιλαμβάνονται στις φυσικές τροφές τους (για τα ανθρώπινα οντα, οι ωμές φυτικές τροφές). Η Μητέρα Φύση ξέρει πώς να παρέχει για τα δικά της δημιουργήματα. Γιατί άλλωστε να είμαστε δημιουργημένοι με τέτοιο τρόπο ώστε να είμαστε χορτοφάγοι εκ του φυσικού μας και ω του θαύματος δεν μας παρέχεται καθόλου βιταμίνη B12 από τα φυτά; Εάν δεν μπορούμε να τη πάρουμε από τα ωμά φρούτα, τα λαχανικά, τους κελυφωτούς καρπούς, τους σπόρους ή τα φύτρα τότε ΔΕΝ ΤΗ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ! Ακριβώς επειδή ένα άγριο φρούτο ή οργανικό τρόφιμο περιέχουν μόνο ένα μικρό ποσό, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι ανεπαρκή. Σημαίνει ότι χρειαζόμαστε μόνο ένα μικρό ποσό!

Οι προωθητές χαπιών γρήγορα ανταπαντούν ότι το χώμα μας είναι ανεπαρκές, αλλά σύμφωνα με τον Diamond και άλλους, εάν ένας σπόρος δεν λαμβάνει τα στοιχεία που χρειάζεται ΔΕΝ ΘΑ ΜΕΓΑΛΩΣΕΙ (Ή ΘΑ ΜΕΓΑΛΩΣΕΙ ΑΝΕΠΑΡΚΩΣ ). Επίσης, τα φυτά λαμβάνουν θρεπτικές ουσίες από άλλες πηγές σε μεγαλύτερα ποσά: ο ήλιος, το νερό και ο αέρας. Τα φυτά λαμβάνουν πραγματικά μόνο περίπου το 1% των θρεπτικών ουσιών από το χώμα.

Εάν αναπτύξετε μια ανεπάρκεια B12, ορισμένες επείγουσες διαιτητικές ρυθμίσεις μπορεί να πρέπει να γίνουν, και υπάρχει μια δυνατότητα η νηστεία να είναι στην ημερήσια διάταξη. Εν πάση περιπτώσει, μεταπηδώντας σε μια πιό υγιεινή διατροφή, είτε πρόκειται για χορτοφαγία, vegan ή ωμοφαγία (για βέλτιστη υγεία), πρέπει να επιστρέψουμε στη φύση όσο το δυνατόν περισσότερο και να δώσουμε λίγη προσοχή στους φοβικούς των μικροβίων που μας συμβουλεύουν να πλένουμε σχολαστικά τα λαχανικά και τα φρούτα μας. Αγοράστε οργανικά(βιολογικά) και τρώτε τη καλλιεργημένη στο σπίτι ή άγρια τροφή και μην τη καθαρίσετε πάρα πολύ σχολαστικά! Ακριβώς όπως προόρισε η φύση!.

Παρακαλώ σημειώστε ότι δεν συστήνεται σε κανέναν να κάνει μια νηστεία μεγαλύτερης διάρκειας από 1½ ημέρα χωρίς την επίβλεψη αρμοδίου, καθώς η παρατεταμένη νηστεία πρέπει να ελεγχεται από έναν καταρτισμένο ειδικό επόπτη.

1. 'Fit for Life', Diamond, H. and M., 1987

2. 'The Life Science Institute Course in Natural Health' - 1986

3. 'Nutrition and Athletic Performance', Dr D. Graham, 1999

4. 'Female Balance' article 2001 -K Perrero www.living-foods.com

5. Human Anatomy and Phyisology - Marieb - 1999

6. Correspondence with Dr Vetrano and family 2001

7. 'The Sunfood Diet Success Story' by David Wolfe

8. B12 article by the Vegan Society

9 . B12 article by the Vegetarian Society

10. 1990 'Solstice Magazine' article

ΠΗΓΗ: http://live-sustainably.blogspot.com/2006/09/b12.htmlΤΟ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ ΕΔΩ : http://libaware.economads.com/b12issue.php

Κυριακή, 18 Μαρτίου 2012

Μούρα για την έλλειψη σιδήρου

Τα μούρα είναι πολύ πλούσια σε σίδηρο, ένα ζωτικής σημασίας συστατικό του ανθρώπινου σώματος, για την διατήρηση της καλής υγείας των ερυθρών αιμοσφαιρίων και την πρόληψη της αναιμίας. Περιέχουν 1,85mg σιδήρου ανά 100g, δηλαδή το 23% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης για ένα ενήλικο άτομο, ή αλλιώς, όσο και μια μερίδα βοδινού φιλέτου!

Αποτελούν επίσης, πολύ καλή πηγή βιταμίνης C, ενώ έχουν υψηλά επίπεδα ρεσβερατρόλης, ενός αντιοξειδωτικού που βρίσκεται στο κόκκινο κρασί και βοηθά το σώμα να «καθαρίσει» από τις τοξίνες. Μελέτες που έχουν γίνει για το συγκεκριμένο αντιοξειδωτικό, διαπίστωσαν ότι είναι επίσης αποτελεσματικό και ενάντια των όγκων του δέρματος, του μαστού, του πνεύμονα και του προστάτη.

Αντίστοιχα, έχει παρατηρηθεί ότι οι μικροί αυτοί κόκκινοι καρποί, μειώνουν τον αριθμό των λιπωδών κυττάρων στο σώμα έως 73%! Τα φρούτα εμποδίζουν την δημιουργία νέων λιπωδών κυττάρων, γεγονός που τα καθιστά ακόμα πιο ισχυρό όπλο στη μάχη εναντίον της παχυσαρκίας.

Τα μούρα, που ήδη θεωρούνται «υπερόπλο» στην μάχη εναντίον της καρδιοπάθειας και του διαβήτη τύπου 2, περιέχουν και υψηλά επίπεδα πολυφαινολών, οι οποίες είναι ομάδες χημικών ουσιών που παρέχουν πολλά οφέλη στην υγεία.

Πειράματα που διεξήγαγαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Woman’s του Τέξας έδειξαν πως, ο αριθμός των λιπωδών κυττάρων μειώνεται από 27% έως 73%, αναλόγως με την ποσότητα των πολυφαινολών από μούρα που χρησιμοποιείται.

Η ένταξή τους λοιπόν στην καθημερινή διατροφή, μόνο καλά μπορεί να προσφέρει, ενώ αποτελούν και μια πολύ καλή εναλλακτική λύση, στα φρούτα που καταναλώνονται συνήθως. Μπορεί κανείς να το βρει στην αγορά, εκτός από φρέσκα, και σε μαρμελάδες ή ζελέ.

Τα οφέλη της μαύρης σοκολάτας

Μπορεί οι περισσότεροι από εμάς να θεωρούμε τη σοκολάτα απαγορευτική για μια κομψή σιλουέτα, όμως η μαύρη σοκολάτα μπορεί να ωφελήσει σημαντικά την υγεία μας.

Είναι αντιγηραντική: Η μαύρη σοκολάτα έχει αντιοξειδωτικά που καταστέλλουν τη βλαβερή δράση των ελεύθερων ριζών, είτε παρεμποδίζοντας τη δημιουργία τους, είτε καταστρέφοντας ή αδρανοποιώντας τις, είτε παρεμποδίζοντας την οξειδωτική αλυσιδωτή αντίδρασή τους.

Μειώνει την πίεση: Σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου της Βοστόνης η μαύρη σοκολάτα μειώνει την κακή (LDL) χοληστερόλη, βελτιώνει την κατάσταση των αγγείων και αυξάνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη των κυττάρων.

Είναι αντικαρκινική: Το πανεπιστήμιο της Georgetown, σε έρευνα που διεξήγαγε, απομόνωσε μια ουσία του κακάο, την προκυανιδίνη και εξέτασαν τη δράση της σε καλλιέργειες καρκινικών κυττάρων του μαστού. Το πόρισμα της έρευνας κατέληξε η προκυανιδίνη σταματούσε τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων.

Έχει αντιβηχική δράση: Ερευνητές του Imperial College του Λονδίνου εξέτασαν την αποτελεσματικότητα της θεοβρωμίνης στον βήχα. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η θεοβρωμίνη ήταν κατά 30% αποτελεσματικότερη εναντίον του επίμονου βήχα ακόμη και από την κωδεϊνη που θεωρείται καλό αντιβηχικό φάρμακο, χωρίς παρενέργειες.

Χαρίζει μακροζωία: Τελευταία έχουν δημοσιευθεί ορισμένα συμπεράσματα μιας έρευνας που βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη ότι οι καταναλωτές σοκολάτας ζουν ένα χρόνο περισσότερο από τους μη καταναλωτές, και αυτό το αποδίδουν στις πολυφαινόλες και τα αντιοξειδωτικά που περιέχονται στη σοκολάτα.

Δεν προκαλεί εθισμό: Έρευνα που διεξήχθη στην Νέα Υόρκη έδειξε ότι η σοκολάτα δεν δημιουργεί εθισμό

Ωμέγα-3 για τον εγκέφαλο

Οι ηλικιωμένοι που τρώνε τροφές χαμηλές σε λιπαρά και πλούσιες σε ορισμένες βιταμίνες και σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, αποδίδουν καλύτερα στα νοητικά τεστ σε σχέση με όσους δεν προσέχουν τη διατροφή τους, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, που έρχεται να επιβεβαιώσει ότι το τι τρώμε παίζει μεγάλο ρόλο για την υγεία του νου μας, ιδίως όσο γερνάμε.

Οι ερευνητές του πολιτειακού πανεπιστημίου του Όρεγκον, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή του τμήματος νευρολογίας Τζιν Μπάουμαν, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό «Neurology» της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, διαπίστωσαν επίσης ότι η προσεγμένη διατροφή κατά την τρίτη ηλικία επιβραδύνει τη συρρίκνωση του εγκεφάλου, που σχετίζεται με την εμφάνιση της νόσου Αλτσχάιμερ και γενικά με την άνοια.

Η μελέτη, που αφορούσε 104 άτομα με μέση ηλικία 87 ετών, έδειξε ότι όσοι ηλικιωμένοι είχαν στο αίμα τους περισσότερα ωμέγα-3 και βιταμίνες (B,C, D,E), επειδή διατρέφονταν με πολλά φρούτα, λαχανικά και ψάρια, τα κατάφερναν σαφώς καλύτερα στα νοητικά τεστ, ενώ είχαν κατά μέσο όρο μεγαλύτερο εγκέφαλο. Όσοι είχαν μεγαλύτερα επίπεδα κορεσμένων λιπαρών, επειδή είχαν συνήθεια να τρώνε τηγανητά φαγητά, «φαστ φουντ» και γενικά ανθυγιεινές τροφές, όπως γλυκά, πίτσες και μαργαρίνες, είχαν χειρότερες επιδόσεις στα τεστ και αντιμετώπιζαν μεγαλύτερο κίνδυνο για νευροεκφυλιστικές νόσους του εγκεφάλου.

Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι, πέρα από το διαφορετικό μορφωτικό επίπεδο και την ηλικία, το είδος της διατροφής συνεισέφερε κατά 17% κατά μέσο όρο στο «σκορ» κάθε ηλικιωμένου στα τεστ και πολύ περισσότερο (37%) στις διαφορές του μεγέθους του εγκεφάλου, όπως έδειξαν οι σχετικές μετρήσεις του όγκου της εγκεφαλικής ουσίας με την τεχνική της μαγνητικής απεικόνισης.

Ειδικότερα, οι περισσότερες βιταμίνες στο αίμα φάνηκαν να συσχετίζονται με καλύτερη προσοχή, βελτιωμένη οπτική αντίληψη του χώρου, πιο γρήγορες γνωστικές λειτουργίες κ.α., ενώ τα περισσότερα ωμέγα-3 (που είναι άφθονα σε ψάρια όπως ο σολομός) φάνηκαν να συσχετίζονται με καλύτερες εκτελεστικές και αφαιρετικές ικανότητες (σχεδιασμός, επίλυση προβλημάτων, ευελιξία σκέψης κ.α.), καθώς επίσης με λιγότερες απώλειες εγκεφαλικής ουσίας.

Πάντως η έρευνα εστιάσθηκε σε άτομα γενικά καλής υγείας και έδειξε ότι η διατροφή μπορεί να παίξει σημαντικό προληπτικό ρόλο. Από την άλλη, προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι προχωρημένοι ασθενείς με Αλτσχάιμερ που πήραν συμπληρώματα με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, δεν βελτίωσαν την κατάστασή τους.

«Αν η εκάστοτε αρχή του Νέου Έτους σηματοδοτεί τη λήψη μιας προσωπικής απόφασης για ένα νέο ξεκίνημα στο ζήτημα της διατροφής, η νέα έρευνα δείχνει ότι ο καθένας έχει κάθε λόγο να τρώει περισσότερα φρούτα και λαχανικά», δήλωσε η ερευνήτρια Μάρετ Τράμπερ. Πάντως οι ερευνητές διευκρίνισαν ότι δεν συστήνουν στους ηλικιωμένους να αρχίσουν μόνοι τους να παίρνουν συμπληρώματα με έξτρα βιταμίνες, αντίθετα, όπως είπαν, είναι καλύτερα να προτιμούν μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή.

«Τα κορεσμένα λιπαρά είναι γνωστό ότι κάνουν κακό στην καρδιαγγειακή υγεία, συνεπώς είναι αναμενόμενο ότι δεν είναι καλά ούτε για τον εγκέφαλο», δήλωσε ο Μπάουμαν, ο οποίος προτίθεται να συνεχίσει την έρευνά του, μελετώντας την ίδια ομάδα ηλικιωμένων και στο μέλλον, αναλύοντας άλλες παραμέτρους όπως την κινητική ικανότητα (βάδισμα κλπ) σε σχέση με τη διατροφή.

Δεντρολίβανο …το βότανο της υγείας

Η Ελλάδα είναι πλούσια σε αρωματικά φυτά και βότανα, αλλά "πρίγκιπας" αυτών, μπορεί να θεωρηθεί το δεντρολίβανο και αυτό λόγω των πολλών φαρμακευτικών ιδιοτήτων του.

Σύμφωνα με την χριστιανική παράδοση, όταν η Παναγία άφησε το μανδύα της πάνω στο θάμνο αυτό, το επόμενο πρωί τα άνθη του έγιναν μπλε, έτσι πήρε το όνομα rose of Mary!

Το δεντρολίβανο είναι ένας αειθαλής, πυκνόφυλλος και πολύκλαδος θάμνος, που το ύψος του φτάνει μέχρι το 1,5 μέτρο. Τα άνθη του έχουν χρώμα βιολετί-λευκό, βγαίνουν κατά ομάδες και η ανθοφορία του ξεκινά από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Οκτώβριο. Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα μια και σπάνια προσβάλλεται από ασθένειες, ενώ είναι ένα φυτό με πολλές φαρμακευτικές ιδιότητες.

- Μπορεί να προστατέψει τον εγκέφαλο από εγκεφαλικό και Alzheimer, αλλά και από τα άσχημα συμπτώματα την κανονικής γήρανσης του εγκεφάλου.
- Είναι διεγερτικό της κυκλοφορίας του αίματος (ατονία, υπερκόπωση, εξάντληση, υπόταση).
- Είναι ευεργετικό στις διαταραχές του νευρικού συστήματος (ημικρανίες, ζαλάδες, κατάθλιψη, αϋπνία, ένταση, άγχος).
- Είναι πεπτικό τονωτικό (εντερικές διαταραχές, δυσπεψία, κολίτιδα, διάρροια, τυμπανισμό).
- Είναι αποχρεμπτικό (βήχας).
- Αντισηπτικό των πνευμόνων (χρόνια βρογχίτιδα, γρίπη, άσθμα).
- Προστατεύει και ισχυροποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα.
- Επιδρά στην έκκριση της χολής (ηπατίτιδα, ίκτερος, χολοκυστίτιδα, χολολιθίαση).
- Βοηθά σε περιπτώσεις αρτηριοσκλήρυνσης.
- Είναι καρδιοτονωτικό, αντιρρευματικό, αντιαρθριτικό.
- Βοηθά κατά της τριχόπτωσης.
- Καταπραΰνει τους ερεθισμούς του στόματος και θεραπεύει τα ούλα (άφθες).
- Ομαλοποιεί τον ακανόνιστο κύκλο σε έφηβες και σε γυναίκες στην εμμηνόπαυση.
- Χρησιμοποιείται για τις αιμορροΐδες.
- Μασάζ με σταγόνες αιθέριου ελαίου δεντρολίβανου στους κροτάφους, απαλύνει τον πονοκέφαλο.

Τελικά ίσως ο μανδύας της Παναγίας, να το έκανε θαυματουργό. Το δεντρολίβανο λοιπόν είναι ένας πανέμορφος θάμνος που θα πρέπει να στολίζει τα μπαλκόνια μας χαρίζοντάς μας τις τόσες θεραπευτικές του ιδιότητες.

Ντομάτες: η φυσική προστασία του προστάτη

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι μαγειρεμένες ντομάτες θα μπορούσαν να συμβάλουν στην προστασία κατά του καρκίνου του προστάτη!

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι το λυκοπένιο –μια χρωστική που είναι υπεύθυνη για το κόκκινο χρώμα των φρούτων και των λαχανικών- μπορεί να επιβραδύνει την ανάπτυξη ή ακόμα και να καταστρέψει τα μη φυσιολογικά κύτταρα.

Στη διαπίστωση αυτή, κατέληξαν οι ειδικοί μετά από μια σειρά ερευνών, οι οποίες εξετάζουν το κατά πόσο οι ντομάτες μπορούν να καταπολεμήσουν τον καρκίνο του προστάτη που σκοτώνει 10000 άνδρες, ενώ παράλληλα διαγιγνώσκονται με την ίδια ασθένεια 36000 ετησίως, μόνο στη Βρετανία!

Το λυκοπένιο υπάρχει σε πολλά τρόφιμα, όμως η συγκέντρωσή του είναι πολύ αυξημένη στις ντομάτες. Βέβαια, έχει βρεθεί ότι σε διαφορετικά είδη ντομάτας υπάρχουν μεταβολές στη συγκέντρωσή του, οδηγώντας τους επιστήμονες σε περαιτέρω μελέτες ώστε να καταλήξουν σε μια ποικιλία εξ αυτών, η οποία θα είναι πιο αποτελεσματική.

Ο επικεφαλής της έρευνας Δρ Mridula Choprafrom, από το Πανεπιστήμιο του Portsmouth, δήλωσε: «Η ικανότητα δράσης του λυκοπενίου ενδεχομένως να ποικίλει ανάλογα με την προέλευση της ντομάτας. Ακόμα και το πιο αποτελεσματικό είδος, έχει διαφορές ανάλογα με την επεξεργασία που μπορεί να έχει υποστεί!»

Τα ευρήματα δείχνουν ότι η σάλτσα ντομάτας, αλλά και άλλα προϊόντα με βάση τους την τομάτα, είναι πολύ πιο αποτελεσματικά από ότι η ίδια όταν καταναλώνεται στη φυσική της μορφή. Το ίδιο φαίνεται να ισχύει και για τα μαγειρεμένα κόκκινα φρούτα, που με το σπάσιμο των τοιχωμάτων των κυττάρων τους, μέσα από τη διαδικασία του ψησίματος, αυξάνεται η ποσότητα λυκοπενίου που απελευθερώνεται.

Κατά τη διάρκεια των εργαστηριακών πειραμάτων, το λυκοπένιο φάνηκε να διαταράσσει την ανάπτυξη και εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων, εμποδίζοντας την παροχή αίματος σε αυτά. Οι ερευνητές εξετάζουν τώρα εάν η ίδια διαδικασία ακολουθείται και μέσα στο ανθρώπινο σώμα.

Προγενέστερες μελέτες πάντως, έχουν διαπιστώσει ότι, υπήρξε σημαντική αύξηση στα επίπεδα λυκοπενίου στο αίμα και το σπέρμα ανδρών, οι οποίοι κατανάλωναν κατά μέσο όρο 400γρ επεξεργασμένων προϊόντων τομάτας, για διάστημα δύο εβδομάδων.

Η μελέτη δημοσιεύεται στο British Journal of Nutrition και είναι πολλά υποσχόμενη, αν και απαιτούνται περισσότερες έρευνες για να διαπιστωθεί κατά πόσο οι ασθενείς με καρκίνο του προστάτη μπορούν να ωφεληθούν σημαντικά από την κατανάλωση μαγειρεμένης ντομάτας και πως μπορεί αυτή η ιδιότητα της τομάτας να μετατραπεί σε φαρμακευτική θεραπεία.

Περί ελεύθερων ριζών

Τι είναι οι ελεύθερες ρίζες? (ή οξειδωτικό στρες)

Οι ελεύθερες ρίζες είναι ουσίες (ηλεκτρικά φορτισμένα άτομα ή μόρια), τα υψηλά επίπεδα των οποίων θεωρούνται βλαπτικά και επικίνδυνα για τον οργανισμό.



Η ατμοσφαιρική ρύπανση, η ηλιακή ακτινοβολία, το κάπνισμα, το στρες (ακόμα και απο την υπερβολική άθληση) είναι μερικοί απο τους παράγοντες που ευθύνονται για την αύξηση των επιπέδων των ελεύθερων ριζών στον οργανισμό μας.

Στο σώμα μας υπάρχουν ελεύθερες ρίζες, οι οποίες υπό φυσιολογικές συνθήκες εξουδετερώνονται από τους αμυντικούς μας μηχανισμούς. Σε περίπτωση όμως που η συγκέντρωσή τους αυξηθεί κατά πολύ μέσα στον οργανισμό, λόγω υπερβολικής έκθεσης σε κάποιον ή κάποιους από τους παράγοντες που αναφέρθηκαν, τότε αυτός δεν μπορεί να τις αντιμετωπίσει.

Οι πιο επικίνδυνες απο αυτές είναι οι ελεύθερες ρίζες οξυγόνου οι οποίες είναι ιδιαίτερα βλαπτικές για τα κύτταρα και τους ιστούς.

Η αυξημένη παραγωγή ελευθέρων ριζών αποδιοργανώνει τις πρωτείνες των κυττάρων μεταβάλλοντας την την μορφολογία τους και την ταυτότητά τους.

Μπορεί να προκληθεί ρήξη των κυτταρικών μεμβράνων με συνέπεια τον πρόωρο θάνατο του κυττάρου ή τις επικίνδυνες μεταλάξεις. Πολλές εργασίες και έρευνες έχουν δείξει ότι οι ελεύθερες ρίζες σχετίζονται με την εμφάνιση και την αύξηση της συχνότητας των καρδιοπαθειών, του καρκίνου, της χρόνιας αρθρίτιδας, της σκλήρυνσης κατα πλάκας, της γήρανσης του δέρματος και γενικά της πρόωρης γήρανσης του οργανισμού.



Πως μπορούμε να προστατευτούμε απο τις βλαπτικές συνέπειες
των ελέυθερων ριζών;

Η άμυνα του οργανισμού μας απέναντι στις ελεύθερες ρίζες είναι οι διάφορες αντιοξειδωτικές ουσίες. Οι ουσίες αυτές έχουν την ικανότητα να εξουδετερώνουν αποτελεσματικά τις ελεύθερες ρίζες και να τις μετατρέπουν σε άλλες μή βλαβερές ουσίες. Οι κυριότερες αντιοξειδωτικές ουσίες είναι η βιταμίνη C, η βιταμίνη Ε, το καροτένιο Β, το σελήνιο και το ένζυμο Q10.


Ο Ρόλος Των
·Προστατεύουν τις κυτταρικές μεβράνες, εξουδετερώνοντας τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου.

·Δρουν καρδιοπροστατευτικά: Αυξάνουν την ανθεκτικότητα των αγγείων, περιορίζουν τους φλεγμονώδεις παράγοντες, αποτρέπουν την οξείδωση της LDL χοληστερίνης και συμβάλλουν στον έλεγχο των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης και της ομοκυστεϊνης.

·Ασκούν αντικαρκινική δράση : Μπλοκάρουν ή εμποδίζουν την προσκόλληση επικίνδυνων ενζύμων στους ιστούς, αδρανοποιούν καρκινογόνες ουσίες που προκαλούν μεταλλάξεις σε υγιή κύτταρα κι επιβραδύνουν τους μηχανισμούς καρκινογένεσης.

·Βελτιώνουν τις πνευματικές ικανότητες και την ψυχική διάθεση, προστατεύοντας τους νευροδιαβιβαστές απο την οξείδωση και βελτιώνοντας την εγκεφαλική μικροκυκλοφορία.

·Διατηρούν το δέρμα ελαστικό και το προφυλάσσουν απο την πρόωρη γήρανση, περιορίζοντας τη διάσπαση του κολλαγόνου.

·Προστατεύουν οστά και αρθρώσεις, περιορίζοντας οιδήματα, φλεγμονές και εκφυλιστικές αλλοιώσεις.

·Βελτιώνουν τη λειτουργική κατάσταση του αμφιβληστροειδούς χιτώνα των ματιών και ενισχύουν την όραση.

·Δρουν αντιαλλεργικά σε μεγάλο φάσμα αλλεργιών.

·Διαφυλάσσουν τα αποθέματα άλλων απαραίτητων θρεπτικών ουσιών στον οργανισμό, αποτρέπουν την καταστροφή τους και, σε ορισμένες περιπτώσεις, ενισχύουν τη δράση τους.



Πηγές Αντιοξειδωτικών

Βιταμίνη Α
Αυγό, βούτυρο, γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα, συκώτι, ιχθυέλαια

Βιταμίνη C
Φρούτα, κυρίως εσπεριδοειδή, (πορτοκάλια, µανταρίνια), φραγκοστάφυλα, φράουλες, ακτινίδια, κεράσια, μούρα, πεπόνι, ντομάτα, λάχανο, πράσινη πιπεριά, πράσινα φυλλώδη λαχανικά (μαρούλι, σπανάκι), σταυρανθή (μπρόκολο, κουνουπίδι, λαχανάκια Βρυξελλών)

Β-καροτένιο
Φρούτα κυρίως εσπεριδοειδή, (πορτοκάλια, μανταρίνια), λαχανικά πράσινου, κίτρινου και πορτοκαλί χρώματος, ντομάτες, και επίσης (σε μικρότερες ποσότητες) βερίκοκα, γλυκοπατάτες , καρπούζι, κολοκύθα

Βιταμίνη Ε
Φυτικά έλαια,(ηλιέλαιο,αραβοσιτέλαιο,βαμβακέλαιο), και κυρίως ελαιόλαδο, δημητριακά ανεπεξέργαστα, σόγια, αμύγδαλα, καρύδια, φουντούκια, λαχανικά σκούρα πράσινα, λαχανικά φυλλώδη, φύτρα σταριού, αυγά

Σελήνιο
Κρέας, συκώτι, θαλασσινά, αβοκάντο, ελιές, ξηροί καρποί, δημητριακά, σπόροι, φρούτα και λαχανικά που φυτρώνουν στο έδαφος

Φλαβονοειδή
Αρακάς, βατόμουρα, εσπεριδοειδή, κόκκινο κρασί, κουμ κουάτ, κρεμμύδια, μέλι, μήλα, μπρόκολο, πικρή σοκολάτα, σόγια, σταφύλια, τσάι πράσινο και μαύρο, φασολάκια πράσινα και επίσης στους ανθούς λαχανικών και λουλουδιών και στα φύκια

Ψευδάργυρος
∆ημητριακά, συκώτι, όσπρια, θαλασσινά, σπόροι σιταριού, μαγιά μπύρας, αυγά

Ανθοκυανίνες
Γογγύλια, κάρδαμο, κεράσια, κουνουπίδι, κραμβολάχανο, λάχανο κατσαρό, μούρα, μπρόκολο, μύρτιλλα, σπαράγγια, σταφύλια, φράουλες

Ελλαγικό οξύ
Βατόμουρα, κεράσια, σταφύλια, φράουλες

Λυκοπένιο
Ντομάτες (φρέσκες, λιαστές και επεξεργασμένα προϊόντα ντομάτας) και επίσης (λιγότερο) γκρέιπφρουτ, καρπούζι και πιπεριές

Φαινόλες
Ελαιόλαδο, ελιές, εσπεριδοειδή, κακάο, κρασί, λιναρόσπορος, μπρόκολο, σκόρδο, σοκολάτα πικρή, τσάι πράσινο.

Συνένζυμο Q10
Σαρδέλα, σκουμπρί, σόγια



10 Τρόποι Για Να Αυξήσετε Τα Αντιοξειδωτικά Στη Διατροφή Σας

·Υιοθετήστε το Μεσογειακό πρότυπο διατροφής. Προσπαθήστε, δηλαδή, να τρώτε περισσότερες φυτικές τροφές και λιγότερες ζωικές, προτιμώντας τις ανεπεξέργαστες τροφές αντί για τις βιομηχανοποιημένες και τις βιολογικές αντί για τις συμβατικές

·Μην είστε μονοερείς στις επιλογές σας. Τρώτε καθημερινά αρκετά διαφορετικά φρούτα και λαχανικά

·Σεβαστείτε την εποχικότητα. Αποφύγετε φρούτα και λαχανικά 'ψυγείου' ή θερμοκηπίου και γενικά ό,τι είναι 'εκτός εποχής'

·Μη διαλέγετε τα πιο μεγάλα, τα πιο φανταχτερά και τα πιο γυαλιστερά φρούτα, αλλά αυτά που έχουν ένα περισσότερο φυσιολογικό μέγεθος και χαρακτηριστικό άρωμα

·Μην αποθηκεύετε μεγάλες ποσότητες νωπών τροφών, ακόμα και αν τις βάζετε σε καταψύκτη. Κανένα φρούτο ή λαχανικό δεν πρέπει να αποθηκεύεται για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 3-4 ημερών.

·Πλένετε τα φρούτα και τα λαχανικά πολύ καλά με ζεστό νερό, αλλά σκουπίστε τα αμέσως και μην τα αφήνετε να στραγγίξουν μόνα τους. Αν είστε σίγουροι για την προέλευσή τους, καθαρίστε τα με βρεγμένο βουρτσάκι. Αν όχι, απομακρύνετε τη φλούδα των φρούτων και τα εξωτερικά φύλλα των λαχανικών, για να μειώσετε τα χημκά τους υπολείμματα

·Τρώτε τα φρούτα μόνα τους και όχι ως επίδορπιο μετά τα κυρίως γεύματα

·Συνδυάστε λαχανικά διαφόρων χρωμάτων στις σαλάτες σας. Φροντίστε να τα χοντροκόβετε ελάχιστη ώρα πριν τα καταναλώσετε και να τα αρτύζετε στο πιάτο σας με ωμό εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο και λεμόνι

·Προτιμήστε το βράσιμο στον ατμό απο το βράσιμο σε νερό. Όταν βράζετε λαχανικά ή χόρτα, χρησιμοποιήστε μόνο το απολύτως αναγκαίο νερό και επιδιώξτε το βράσιμο να διαρκεί όσο το δυνατόν λιγότερο χρόνο. Σε κάθε περίπτωση αποφύγετε τη χρησιμοποίηση μαγειρικής σόδας

·Προσθέστε στα φαγητά και τις σαλάτες αρωματικά βότανα, ελαφρά μπαχαρικά και φυσικά καρυκεύματα.



Αντιοξειδωτική Δίαιτα

Οι επιστήμονες του USDA των ΗΠΑ κατέταξαν πρόσφατα τα τρόφιμα σε μια κλίμακα ανάλογα με την αντιοξειδωτική τους ικανότητα, την κλίμακα ORAC (oxygen reagent absorbance capacity) δηλαδή την ικανότητα των τροφίμων να δεσμεύουν τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου.

Οι ειδικοί προτείνουν μια 'αντιοξειδωτική' δίαιτα σε περίπτωση που διαγνωσθεί υψηλό οξειδωτικό στρές. Η δίαιτα αυτή πρέπει να περιέχει 3000-5000 μονάδες ORAC. Η αντιμετώπιση του οξειδωτικού στρές με μια αντιοξειδωτική δίαιτα θεωρείται απαραίτητη και πρέπει να γίνεται παράλληλα με την θεραπεία των νοσημάτων που συνυπάρχουν π.χ. παχυσαρκία, σακχαρώδης διαβήτης, υπέρταση, καρδιαγγειακά νοσήματα.

Παρακάτω ακολουθεί ένας πίνακας ενδεικτικός των τιμών ORAC/100g των λαχανικών και φρούτων που αναλύθηκαν από το U.S.D.A.

Ξερά δαμάσκηνα
5770

Σταφίδες
2830

Μύρτιλα
2400

Βατόμουρα
2036

Λαχανίδες
1770

Φράουλες
1540

Σπανάκι
1260

Λαχανάκια Βρυξελλών
980

Φρέσκα δαμάσκηνα
949

Φύτρα τριφυλλιού
930

Μπρόκολο
890

Παντζάρια
840

Πορτοκάλια
750

Κόκκινες γλυκές πιπεριές
710

Κόκκινα σταφύλια
739

Κεράσια
670

Κρεμμύδια
450

Καλαμπόκι
400

Ακτινίδια
602

Γκρέιπ φρούτ
483

Μελιτζάνες
390