Ζέα. Το αρχαιότερο δημητριακού στον κόσμο. Η θρεπτική του αξία είναι αδιαμφισβήτητη:
Βοηθά στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, καταστέλλει τις χρόνιες φλεγμονές και θεωρείται ότι εμποδίζει την ανάπτυξη και μετάσταση του καρκίνου. Τα μακαρόνια ζέας περιέχουν +40% μαγνήσιο και ΚΑΘΟΛΟΥ γλουτένη (άρα, είναι πολύ πιο εύπεπτα από τα κοινά ζυμαρικά)...
Για την ιστορία, ο στρατός του Μεγάλου Αλεξάνδρου τρεφόταν αποκλειστικά με ζέα, για να είναι υγιής και πνευματικά ανεπτυγμένος.
+ Από πού μπορείτε να την προμηθευτείτε...
Η Ζέα (Triticum dicoccum) είναι ένα από τα αρχαιότερα δημητριακά που είναι γνωστά στον άνθρωπο. Αναφέρεται και ως Ζειά, βρίζα, όλυρα, emmer (Γερμανία), farro (Ιταλία) και ορισμένες φορές συγχέεται με το ασπροσίτι (γερμαν. Dinkel) ή τη σίκαλη. Κάποιοι τη μπερδεύουν και με το καλαμπόκι, αφού η λέξη Zea (Zea mais) είναι η επιστημονική ονομασία του αραβοσίτου. Αλλωστε δεν είναι τυχαίο που η ετυμολογία της λέξης “ζείδωρος” (αυτός που δωρίζει ζωή) προέρχεται από αυτό το δημητριακό. Ζει (ζειαί = πληθυντικός του ζειά) + δώρος (δώρον).
Ιστορικές αναφορές:
Αναφορές στην καλλιέργειά του δημητριακού κάνει ο Όμηρος, ενώ τη Ζέα συναντάμε και στην Παλαιά Διαθήκη, στον Ηρόδοτο, στο Θεόφραστο, στον Πλίνιο. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι στις απεικονίσεις της θεάς Δήμητρας δεν εμφανίζεται σιτάρι, αλλά ζειά. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι εκτιμούσαν ιδιαίτερα τις χάρες του δημητριακού, αφού σύμφωνα με τον Ηρόδοτο παρασκεύαζαν ψωμί αποκλειστικά από Ζέα. Ο Μέγας Αλέξανδρος έτρεφε τη στρατιά του αποκλειστικά με ζέα, για να είναι υγιείς και πνευματικά ανεπτυγμένοι.
Δείγματα ζέας έχουν βρεθεί σε ανασκαφές προϊστορικών οικισμών σε όλο τον ελλαδικό χώρο με παλαιότερο αυτό της Μικράς Ασίας που χρονολογείται 12.000 χρόνια πριν. Ακόμα, η μαρίνα Ζέας πιθανολογείται ότι ονομάστηκε έτσι λόγο της διακίνησης Ζέας μέσω του λιμανιού, ή λόγο της ύπαρξης Ζέας στην περιοχή. Ήταν ένα από τα πρώτα βρώσιμα δημητριακά και βασικό καλλιεργήσιμο είδος της πρώιμης γεωργίας σε Παλαιστίνη, Συρία, Ευφράτη και Τίγρη ως τον Περσικό κόλπο. Δείγματα της εκμετάλλευσής του που χρονολογούνται 10.000 χρόνια πριν, έχουν βρεθεί και στη Βόρεια Αφρική. Για χιλιάδες χρόνια παρέμενε το κυριότερο δημητριακό της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής. Ωστόσο, με το πέρασμα του χρόνου επιλέχθηκαν πιο αποδοτικές και πιο εύκολες καλλιέργειες δημητριακών, όπως το σιτάρι και το ρύζι.
Μετά από μακρά περίοδο απουσίας, οι νεότεροι επιστήμονες την ανακάλυψαν ξανά και κυρίως μετά τις έρευνες του Άγγλου Allen.
Ποιες είναι οι μαγικές ιδιότητες της ζέας;
- Τα μακαρόνια Ζέας περιέχουν 40% περισσότερο μαγνήσιο και είναι πολύ πιο ελαφριά από τα κοινά ζυμαρικά.
- Το μαγνήσιο επιπλέον ενεργοποιεί τις ενζυματικές διαδικασίες του μεταβολισμού.
- Περιέχει υψηλά ποσοστά του αμινοξέος λυσίνη που καθιστά τα ζυμαρικά που παράγονται από τη Ζέα ιδιαίτερα εύπεπτα.
- Η λυσίνη, ακόμα, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και είναι το βασικό στοιχείο στη βιοχημική λειτουργία του εγκεφάλου.
- Η Ζέα δεν φράσει τις αρτηρίες, όπως το αλεύρι από το σιτάρι που τρώμε, το οποίο περιέχει γλουτένη.
- Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και μέταλλα.
- Βοηθάει στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, καταστέλλει τις χρόνιες φλεγμονές και θεωρείται ότι εμποδίζει την ανάπτυξη και μετάσταση του καρκίνου.
- Είναι κατάλληλη για όσους πάσχουν από αλλεργία στο σιτάρι ή έχουν κοιλιοκάκη.
Μαρτυρία: http://www.ftiaxno.gr/2010/12/blog-post.html
Πολίτης αναφέρει:
«Είχα πρόβλημα με το στομάχι κι έκανα κάποιες εξετάσεις οι οποίες απέδειξαν εκ των υστέρων ότι με πειράζει η γλουτένη στο στομάχι. Δηλαδή, ό,τι έχει σχέση με το σιτάρι. Είχα φουσκώματα, πρηξίματα... Το είπα στο φούρναρή μου και μου λέει Άστο σε μένα, αφού έχεις τόσο σοβαρό πρόβλημα. Λοιπόν, μου έκανε ψωμί από ζέα. Αυτό ήταν!».
Πού μπορείτε να βρείτε ζέα;
Βασικός παραγωγός Ζέας είναι το αγρόκτημα Αντωνόπουλου.
Παραγγέλνετε online:
http://bit.ly/HhXgCh
http://bit.ly/HkjucQ
http://bit.ly/Hi0333
Αλλά και:
http://bit.ly/HqRO2W
http://bit.ly/IaM0KX
http://bit.ly/I0cU6x '
Το είδαμε:http://thesecretrealtruth.blogspot.com
ΠΗΓΗ: http://afipnisoy.blogspot.com/2012/04/blog-post_2331.html#ixzz1rlYxLAfY
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου