Κατέχει έναν από τους… πρωταγωνιστικούς ρόλους στη χωριάτικη σαλάτα, αλλά πέρα από τη δροσιστική του γεύση, είναι ταυτόχρονα και πολύ ωφέλιμο, ενώ αποτελεί κι ένα πολύ σημαντικό συστατικό για την ομορφιά της επιδερμίδας μας – κι όχι μόνο
Τα αγγούρια προέρχονται από την ίδια οικογένεια (κολοκυνθοειδή) με τα φυτά που παράγουν το πεπόνι, το καρπούζι και το κολοκύθι και τα βρίσκουμε στην αγορά είτε σε μικρό μέγεθος (για τουρσί), είτε σε μεγαλύτερο για τις σαλάτες. Στην Κρήτη, μάλιστα, αλλά και σε διάφορα νησιά του Αιγαίου, βρίσκουμε και το ξυλάγγουρο, το οποίο μοιάζει με μικρό πεπόνι και έχει πιο σκληρή σάρκα από το συνηθισμένο αγγούρι, η οποία είναι και πολύ εύγευστη.
Τα πολύτιμα συστατικά του
Σε ένα ωμό αγγούρι με τη φλούδα του, θα συναντήσουμε διαιτητικές φυτικές ίνες, φυλλικό οξύ, βιταμίνη C, βιταμίνη Β1, βιταμίνη Β2, ασβέστιο, πρωτεΐνη, λίπος, υδατάνθρακες, σίδηρο, φώσφορο, κάλιο, σάκχαρα, βιταμίνη Β3, βιταμίνη Β5, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, μαγγάνιο και πυρίτιο. Κι αν όλα τα παραπάνω σας φαίνονται… κινέζικα, δείτε πώς μπορούν να ωφελήσουν τον οργανισμό μας.
Οι ευεργετικές του επιδράσεις στο «μέσα» και το «έξω» μας
Μπορεί το ένα μήλο την ημέρα, τον γιατρό να κάνει πέρα, αλλά και το αγγούρι δεν πάει πίσω, αφού εκτός από την υγεία μας, βελτιώνει και την όψη μας. Δείτε πώς επιδρά σε διάφορους τομείς της υγείας και της εμφάνισής μας και βάλτε το στο διατροφικό σας πρόγραμμα σε συστηματική βάση.
-Καθαρίζει και αναζωογονεί την επιδερμίδα
Το αγγούρι έχει διουρητικές, καθαριστικές, αλλά και… δροσιστικές ιδιότητες, οι οποίες δρουν εξαιρετικά ευεργετικά στην επιδερμίδα μας. Η υψηλή περιεκτικότητά του σε νερό, οι βιταμίνες Α, Β και C και η παρουσία μετάλλων όπως μαγνήσιο, κάλλιο, μαγγάνιο και πυρίτιο καθιστούν το αγγούρι σημαντικό για τη φροντίδα του δέρματος, γι’ αυτό άλλωστε το συναντούμε συχνά ως κύριο συστατικό σε μάσκες ομορφιάς και κρέμες για σύσφιγξη του δέρματος. Ακόμη, τονώνει τα μάτια και μειώνει το πρήξιμο χάρη στο ασκορβικό και το καφεϊκό οξύ που περιέχει, ενώ μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φέτες του και για ανακούφιση από καψίματα και ερεθισμούς.
-Κάνει καλό στην πέψη
-Βελτιώνει την υγεία των αρθρώσεων
Αυτή του τη δράση την οφείλει στο πυρίτιο, το οποίο δυναμώνει τους συνδετικούς ιστούς και δρα ευεργετικά για τις αρθρώσεις.
-Κρατά την αρτηριακή πίεση σε φυσιολογικά επίπεδα
Το κάλιο, το μαγνήσιο και οι φυτικές ίνες του αγγουριού βοηθούν στη διατήρηση φυσιολογικών επιπέδων αρτηριακής πίεσης, ενώ μπορούν ακόμη και να συμβάλλουν στη μείωσή της σε περιπτώσεις υπέρτασης.
-Έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες
Οι σπόροι του αγγουριού θεωρούνται φυσικό φάρμακο για τα εντερικά παράσιτα, ενώ οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους δρουν βοηθητικά στην αντιμετώπιση οιδημάτων στις βλεννογόνους μεμβράνες της μύτης και του λαιμού.
-Χαρίζει γερά νύχια
Το πυρίτιο, για άλλη μια φορά, αποτελεί ένα από τα σημαντικά συστατικά του αγγουριού και μπορεί να αποτρέψει το σπάσιμο και τη φθορά των αδύναμων νυχιών των χεριών και των ποδιών.
-Ανακουφίζει την αρθρίτιδα και την ποδάγρα
Ο χυμός του αγγουριού, ο οποίος είναι εμπλουτισμένος με βιταμίνες Α, Β1, Β6, C και D, φυλλικό οξύ, μαγνήσιο, ασβέστιο και κάλιο, όταν αναμειχθεί με καρότο μπορεί να «ρίξει» τα επίπεδα του ουρικού οξέος και να επιφέρει ανακούφιση στους ασθενείς με προβλήματα ουρικής αρθρίτιδας.
-Βελτιώνει την υγεία των δοντιών και των ούλων
Το αγγούρι και ο χυμός του κάνει καλό και στην στοματική υγιεινή, ενώ μπορεί να συμβάλλει στην αντιμετώπιση διάφορων παθήσεων των δοντιών και των ούλων, όπως πυόρροια. Ο λόγος είναι ότι οι φυτικές ίνες του αγγουριού, αλλά και των υπόλοιπων φρούτων και λαχανικών κάνουν ένα είδος «μασάζ» στα ούλα και τα δόντια, ενώ ταυτόχρονα, όπως όλες οι ωμές τροφές, τα αγγούρια αυξάνουν την εκροή σάλιου, εξουδετερώνοντας τα οξέα που κάνουν κακό στη στοματική κοιλότητα.
-Δρα βοηθητικά στους διαβητικούς
Το μαγγάνιο που περιέχεται στο αγγούρι μπορεί να βοηθήσει στη σύνθεση φυσικής ινσουλίνης και να δράσει ευεργετικά σε περιπτώσεις διαβήτη.
-Ευεργετεί τα νεφρά
Μια ακόμη ιδιότητα του αγγουριού είναι η θεραπευτική του δράση σε παθήσεις που αφορούν την ουροδόχη κύστη και τα νεφρά. Η υψηλή περιεκτικότητά του σε νερό είναι βοηθητική στις λειτουργίες των νεφρών, προωθώντας την ούρηση, καθώς το αγγούρι ανήκει στην ομάδα των φυσικών διουρητικών.
Αν το νέο σας κούρεμα δεν σας ικανοποιεί και θέλετε τα μαλλιά σας να μακρύνουν όσο πιο γρήγορα γίνεται, πιείτε χυμό αγγουριού, καρότου, σπανακιού και μαρουλιού. Το πυρίτιο του αγγουριού κάνει ξανά το θαύμα του σε συνδυασμό με τους υπόλοιπους χυμούς και πέραν του ότι βοηθά να μακρύνει η τρίχα, μια διατροφή πλούσια σε πυρίτιο θα σας χαρίσει λαμπερά μαλλιά, αλλά και γερά οστά.
http://www.clickatlife.gr/story.aspx?id=2042169
ποσότητα των θρεπτικών συστατικών στα 100 gm του ακατέργαστου, αξεφλούδιστος αγγούρι Υδατάνθρακες – 3,63 gm
Ζάχαρα – 1,67 gm
Φυτικές ίνες – 0,5 gm
Fat – 0,11 gm
Πρωτεΐνες – 0,65 gm
Θειαμίνης (βιταμίνη Β1) – 0,027 mg
Ριβοφλαβίνη (Βιταμίνη Β2) – 0,033 mg
Νιασίνη (βιταμίνη Β3) – 0,098 mg
Παντοθενικό Οξύ (Βιταμίνη Β5) – 0,259 mg
Βιταμίνη Β6 – 0,040 mg
Φολικά (Βιταμίνη Β9) – μg 7
Βιταμίνη Ε – 2,8 mg
Ασβέστιο – 16 mg
Σίδηρος – 0,28 mg
Μαγνήσιο – 13 mg
Φωσφόρος – 24 mg
Κάλιο – 147 mg
0,20 mg ψευδαργύρου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου