relax

relax
relax

Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

Αντικαρκινικές ιδιότητες έχει το βότανο Γαλιο

To Γαλιο (Galium Aparine) είναι περισσότερο γνωστό στη χώρα μας ως Κολλιτσιδα ή Καβαλλαριά. Πρόκειται για ένα φυτό που προτιμά τα υγρά μέρη και για το λόγο αυτό το βρίσκουμε κοντά στις κοίτες των ποταμών και σε βοσκότοπους. Χρήσιμο είναι ολόκληρο το φυτό.
Παραδοσιακά στην χώρα μας ο λαός χρησιμοποιούσε το βότανο αυτό για περιποίηση πληγών και ελκών καθώς και για τις αντικαρκινικές του ιδιότητες.
Στη σύγχρονη βοτανοθεραπεια το Γαλλιον χρησιμοποιείται από τους θεραπευτές για την αντιμετώπιση λοιμώξεων του ουροποιητικού και ως διεγερτικό του λεμφικού συστήματος. Στη πρώτη περίπτωση, το Γαλλιο θεωρείται ότι μειώνει την κατακράτηση υγρών και χρησιμοποιείται για την απόπλυση άμμου και λίθων στο ουροποιητικό. Η διουρητική του δράση πιστεύεται ότι είναι σημαντική για τον καθαρισμό ολόκληρου του ουροποιητικού σωλήνα και ως εκ τούτου είναι αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση ενοχλήσεων που προέρχονται από φλεγμονές στο ουροποιητικό. Στη δεύτερη περίπτωση το Γαλλιον χρησιμοποιείται ως αντιοξειδωτικό και ως εξαγνιστικό του αίματος. Διεγείροντας το λεμφικό σύστημα η Κολλιτσιδα ανακουφίζει τους πρησμένους λεμφαδένες. Το λεμφικό σύστημα είναι υπεύθυνο για την απομάκρυνση των τοξινών από το σώμα. Έτσι το Γαλιο θεωρείται ότι αποτελεί ένα από τα καλύτερα βοτανα για την αντιμετώπιση ασθενειών όπως είναι η ψωριαση, τα εκζεματα, η ακμη και η αρθριτιδα - ασθένειες που η θεραπεία τους απαιτεί την αποτοξίνωση του οργανισμού.
Το Γαλιο, λόγω της αντιοξειδωτικής του δράσης, θεωρείται ακόμη χρήσιμο ενισχυτικό του ανοσοποιητικού συστήματος. Σε αυτή του τη δράση συμβάλουν ακόμη περισσότερο η βιταμίνη C, η χλωροφύλλη και τα φλανοειδή που περιέχει.
To Γαλιο περιέχει, εκτός των άλλων, κουμαρίνες, ασπερουλοζίδη, τανίνες και κιτρικό οξύ.
H χρήση της Κολλιτσιδας δεν παρουσιάζει παρενέργειες. Καταναλώνεται ως ρόφημα - προσθέστε 2-3 κουταλιές του βοτάνου σε μία κούπα βρασμένου νερού και καταναλώστε μέχρι και 3 φορές την ημέρα.

http://ameagreek.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου