relax

relax
relax

Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

ΚΟΛΛΑΓΟΝΟ ΚΑΙ ΓΗΡΑΝΣΗ


Το κολλαγόνο είναι η κύρια δομική πρωτείνη από την οποίας αποτελείται ο συνδετικός ιστός. Είναι αναμφίβολα και η πλέον απαραίτητη για την διατήρηση της υγείας του σώματος. Το κολλαγόνο είναι υπεύθυνο για την κινητικότητα των αρθρώσεων, για την αντοχή των οστών για την λειτουργία των τενόντων, για την ελαστικότητα και την ακεραιότητα των αγγείων.

Υπάρχουν πολλοί τύποι κολλαγόνου μέσα στο σώμα μας. Οι πιο διαδεδομένοι είναι το κολλαγόνο τύπου 1 και το κολλαγόνο τύπου 3.

Το κολλαγόνο τύπου 1 είναι παρόν σε κάθε τύπο ιστού .(τα οστά έχουν σχεδόν μόνο αυτόν τον τύπο κολλαγόνου). Η σωστή ποσότητα κολλαγόνου στα οστά είναι η καλύτερη προφύλαξη από κατάγματα, και ραγίσματα. Ωστόσο, με την πάροδο των χρόνων η ενδογενής παραγωγή κολλαγόνου φθίνει και σε συνδυασμό με την πιθανή εμφάνιση οστεοπόρωσης, ο κίνδυνος για κατάγματα αυξάνει κατακόρυφα. Ο τύπος 1 είναι επίσης η κύρια πρωτεινική δομή στο δέρμα στο οποίο προσφέρει ελαστικότητα και συγκρότηση.

Το κολλαγόνο τύπου 3 βρίσκεται σε μεγάλες συγκεντρώσεις στον καρδιαγγειακό ιστό και σε όλες τις νεοαναπτυσσόμενες δομές του δέρματος( αποκατάσταση ουλών, τραυμάτων, εγκαυμάτων κλπ)

Και οι δύο τύποι κολλαγόνου συνυπάρχουν στους περισσότερους ιστούς του σώματος και ο ένας συμπληρώνει και ολοκληρώνει την δομική σταθερότητα του άλλου.

ΚΟΛΛΑΓΟΝΟ ΚΑΙ ΓΗΡΑΝΣΗ

Η σύνθεση του κολλαγόνου είναι μια συνεχής διαδικασία σε όλη την διάρκεια της ζωής. Το κολλαγόνο είναι ουσιώδες για την ανάπτυξη των ιστών, την επισκευή τους, την ανάπλαση, και την ανανέωση γενικότερα. Η ανανέωση των ιστών κατά την πάροδο των ετών επιβραδύνεται ακριβώς γιατί επιβραδύνεται και η παραγωγή του κολλαγόνου. Με λίγα λόγια γερνάμε γιατί δεν παράγουμε αρκετό κολλαγόνο για να αναπλάσουμε τους φυσιολογικά λόγω ηλικίας κατατστρεφόμμενους ιστούς.

Το πλέον χαρακτηριστικότερο κομμάτι του σώματός μας που καταδεικνύεια υτή την γήρανση είναι το δέρμα. Ωστόσο και σε ιστούς μη ορατούς όπως τα αγγεία, η καρδιά, τα εσωτερικά όργανα του σώματος συμβαίνει ακριβώς το ίδιο.

Οι εξωτερικοί παράγοντες, η ηλιακή ακτινοβολία, η διατροφή, και το οξειδωτικό στρες εποιταχύνουν τους ρυθμούς καταστροφής του κολλαγόνου στο σώμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου