relax

relax
relax

Πέμπτη 15 Ιουλίου 2010

Το πράσινο τσάι, σύμμαχος στο αδυνάτισμα


Κύρια συστατικά του πράσινου τσαγιού είναι αντιοξειδωτικά, πολυφαινόλες όπως Ταννίνες (κατεχίνες, επιγαλλοκατεχίνη (epigallocatechin gallate, EGCG), Φλαβονόλες (κερκετίνη, καιμπφερόλη), άλλα φλαβονοειδή, θεογαλίνη, γαλλικό οξύ, κινινικό οξύ, θεαννίνη, μεθυλοξανθίνες, Θεοφλαβίνες, καφεΐνη, αρωματικά έλαια, χρωστικές ουσίες, σαπωνίνες, αμινοξέα και επίσης μέταλλα (Σίδηρο, Χαλκό, Ψευδάργυρο, Κάλιο, Φώσφορο, Φθόριο), Βιταμίνες (Κ, Α, Β, Ε, C) κ.α.

Ποια είναι όμως τα νοσήματα που προλαμβάνουν αλλά και ενδεχομένως θεραπεύουν τα αφεψήματα και ειδικότερα το πράσινο τσάι:

* Οξειδωτικό στρες (υπερβολική οξείδωση στον οργανισμό και κυρίως των λιπιδίων)
* Καρδιαγγειακά, (θρομβώσεις, συσσώρευση αιμοπεταλίων, αθηρωμάτωση) επιτυγχάνοντας χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων. Είναι αξιοσημείωτο ότι όσοι πίνουν πράσινο τσάι έχουν υψηλά επίπεδα HDL "καλής" χοληστερόλης
* Νόσος Αλτσχάιμερ (αναχαιτίζει τη δραστηριότητα του ενζύμου ακετυλοχολινεστεράση που διασπά την ακετυλοχολίνη)
* Νόσος του Parkinson (μειώνει τη συγκέντρωση σιδήρου στους νευρώνες συγκεκριμένης περιοχής)
* Παθήσεις του ήπατος. Η λειτουργία του συκωτιού ελέγχεται συχνά με εξετάσεις αίματος, που καταμετρούν τα επίπεδα συγκεκριμένων ένζυμων στο συκώτι.
* Φλεγμονές (αρθρίτιδες)
* Ασθένειες του κολλαγόνου
* Καρκίνος (πνεύμονα, δέρματος, παχέος εντέρου, στομάχου, οισοφάγου, χοληδόχου κύστης, παγκρέατος, μαστού, προστάτη)
* Μικροβιακές λοιμώξεις (αναστέλλει την ανάπτυξη πολλών βακτηρίων που προκαλούν διάρροια, καταπολεμούν ιούς της γρίπης και πνευμονικούς).
* Καταρράκτης (επιβραδύνει την εξέλιξη της θάμπωσης των φακών)
* Παχυσαρκία Η δράση του εντοπίζεται στην ικανότητα του πράσινου τσαγιού να δημιουργεί θερμογένεση, διαδικασία κατά την οποία ο οργανισμός καίει θερμίδες. Οφείλεται στην παρουσία της κατεχίνης (EGCG, epigallocatechin gallate) και τη συνεργασία της με την καφεΐνη. Η μείωση της απορρόφησης του λίπους από τον οργανισμό και η μεγιστοποίηση της καύσης του λίπους επιτυγχάνεται χάρη στην παρουσία αυτών των δύο συστατικών στο πράσινο τσάι.
* Διαβήτης (αυξάνει τη δράση της ινσουλίνης και μερικά ενισχύουν τα υπογλυκαιμικά φάρμακα)
* Τερηδόνα (εμποδίζει την προσκόλληση στα δόντια μας του Streptococcus mutans που είναι υπεύθυνος για τη δημιουργία της)
Μεταβάλλει, την κατανομή του λίπους και μειώνει τον λιπώδη ιστό που εντοπίζεται στην περιοχή της κοιλιάς. Εντυπωσιακή είναι η διαπίστωση ότι όσοι πίνουν περισσότερα από έξι φλιτζάνια τσάι την ημέρα εμφανίζουν βελτιωμένη ευαισθησία στην ινσουλίνη.
Οι υπέρβαροι, που καταναλώνουν καθημερινά εκχύλισμα πράσινου τσαγιού, εμφανίζουν γρήγορη απώλεια βάρους, μείωση της περιμέτρου της περιφέρειας και περιορισμένη ανάκτηση των χαμένων κιλών ύστερα από δίαιτα.

Τσάι και κατεχίνες

Οι κατεχίνες είναι μία ομάδα εξαιρετικά δραστικών ενώσεων οι οποίες ανήκουν στην οικογένεια των φλαβονοειδών. Η κύρια διατροφική πηγή κατεχινών είναι το τσάι, καθώς οι κατεχίνες απαντώνται φυσικά στα φύλλα του.

Από όλα τα είδη τσαγιού, το πράσινο τσάι έχει την υψηλότερη περιεκτικότητα σε κατεχίνες λόγω της διαδικασίας παραγωγής του. Αμέσως μετά την συγκομιδή το πράσινο τσάι υποβάλλεται σε θερμική επεξεργασία η οποία αποτρέπει ή σταματά την περαιτέρω οξείδωση των κατεχινών.

Ένα φλιτζάνι πράσινου τσαγιού (200 ml) περιέχει περίπου 90 mg κατεχινών. Σήμερα μπορεί κανείς να βρει πράσινο τσάι πλούσιο σε κατεχίνες, το οποίο περιέχει 230 mg κατεχινών ανά φλιτζάνι (200 ml).

Αξιοσημείωτο είναι ότι οι μεγαλύτερες ποσότητες κατεχινών αποδίδονται στο ρόφημα κατά τη διάρκεια των πρώτων λεπτών της εμβάπτισης. Η ποσότητα που απελευθερώνεται αυξάνεται όσο μεγαλύτερη είναι η διάρκεια της εμβάπτισης (στη Γαλλία συνήθως 1 ως 5 λεπτά της ώρας). Η ποσότητα κατεχινών σε ένα φλιτζάνι τσάι μετά από 5 λεπτά της ώρας είναι υπερδιπλάσια σε σύγκριση με ένα φλιτζάνι τσαγιού στο οποίο εμβαπτίσαμε το τσάι για ένα λεπτό της ώρας.

Κατεχίνες και οφέλη στην υγεία

Οι ευεργετικές για την υγεία επιπτώσεις των κατεχινών του τσαγιού φαίνεται ότι επιτυγχάνονται με τους εξής τρόπους:

* προστασία της καρδιάς και των αγγείων και προστασία των λιποπρωτεϊνών από υπεροξείδωση
* ρύθμιση του λιπιδικού προφίλ
* ενίσχυση των αντιοξειδωτικών αμυντικών μηχανισμών του σώματος, ιδιαίτερα των βιταμινών E και C
* αντιφλεγμονώδης και νευροπροστατευτική δράση κατά της εγκεφαλικής ισχαιμίας
* διέγερση της θερμογένεσης, της οξείδωσης του λίπους και των καύσεων (παραγωγή ενέργειας).
* βελτίωση της ευαισθησίας (ανταπόκρισης) στην ινσουλίνη
Πρόσληψη κατεχινών, σύσταση του σώματος και κατανομή λίπους
Έρευνα Σαγκάης

Η κατανάλωση πράσινου τσαγιού αλλάζει τη σύσταση του σώματος. Ιδιαίτερα, διαπιστώθηκαν αποτελέσματα της μείωσης του σπλαχνικού λίπους σε σχέση με την πρόσληψη κατεχινών σε πρόσφατη μελέτη της Ιατρικής Σχολής της Σαγκάης.

Στην πιλοτική φάση αυτής της έρευνας, με τη συμμετοχή 160 ενηλίκων, διαπιστώθηκε ότι η πρόσληψη κατεχινών (470mg/ ημέρα ή 470mg δις ημερησίως) επιφέρει, μετά από 8 εβδομάδες, μείωση του βάρους και της περιμέτρου της μέσης, χωρίς να παρατηρηθεί συσχέτιση με τη δόση.

Στην εν λόγω μελέτη της Ιατρικής Σχολής της Σαγκάης σε τυχαία βάση, με την χρήση διπλού τυφλού δείγματος και placebo (ψευδοφάρμακου), υγιείς ενήλικοι (18-55 ετών) έλαβαν, αντίστοιχα, επί 12 εβδομάδες διαφορετικές ποσότητες κατεχινών (458 mg άπαξ ημερησίως για την ομάδα I, 234mg/ δις ημερησίως για την ομάδα II και 443 mg/ δις ημερησίως για την ομάδα III). Βάρος, συνολικό λίπος, ποσοστό σπλαγχνικού λίπους και περίμετρος μέσης μετρήθηκαν κατά την έναρξη της μελέτης και εν συνεχεία μετά από 4, 8 και 12 εβδομάδες δοκιμής.

Στην ομάδα που χορηγήθηκαν 443 mg κατεχινών δις ημερησίως παρατηρούμε στατιστικά σημαντική μείωση του βάρους, της περιμέτρου της μέσης, του συνολικού λίπους και της κατανομής του σπλαγχνικού λίπους.
Συμπερασματικά, η ποσότητα σπλαγχνικού λίπους ρυθμίζεται με την πρόσληψη κατεχινών, σε συνάρτηση με τη δόση. Η κατανάλωση τσαγιού πλούσιου σε κατεχίνες συνδέεται όχι μόνο με τη μείωση του σωματικού βάρους αλλά και, ιδιαίτερα, με την μείωση του σπλαγχνικού λίπους, παράγοντα κινδύνου για την κοιλιακή χώρα.

Ένα εκχύλισμα πράσινου τσαγιού μειώνει τα καρκινικά κύτταρα στο αίμα των ασθενών με μια μορφή λευχαιμίας και μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου.

Ερευνητές στην περίφημη Mayo Clinic στην Αμερική έχουν ανακαλύψει ότι οι ασθενείς στα πρώτα στάδια της συνηθέστερης μορφής λευχαιμίας μπορούν να ανταποκριθούν θετικά στη λήψη ενός εκχυλίσματος του πράσινου τσαγιού υπό την μορφή συμπληρώματος.

Η χημική ουσία galeate epigallocatechin (EGCG) διαπιστώθηκε ότι μείωσε σημαντικά τον αριθμό των λευχαιμικών κυττάρων στο αίμα στα δύο τρίτα των 42 ασθενών της μελέτης.

Τα ευρήματα, θα παρουσιαστούν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (ASCO).

Ο Dr. Tait Shanafelt, αιματολόγος και κύριος συντάκτης της μελέτης, δήλωσε: «Παρά το γεγονός ότι μόνο μια συγκριτική μελέτη φάσης ΙΙΙ μπορεί να προσδιορίσει αν η EGCG μπορεί να καθυστερεί την εξέλιξη της Χρόνιας Λεμφοκυτταρικής Λευχαιμίας, τα οφέλη που έχουμε δει στους περισσότερους ασθενείς με ΧΛΛ που χρησιμοποιούν την ουσία δείχνουν ότι έχει μέτρια κλινική δραστηριότητα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη σταθεροποίηση αυτής της μορφής λευχαιμίας, πιθανώς επιβραδύνοντάς την».

Όλοι οι ασθενείς βρίσκονταν στα πρώτα στάδια της νόσου και δεν εμφάνιζαν συμπτώματα, οπότε δεν έπρεπε να λάβουν θεραπεία για τον καρκίνο τους, επεσήμαναν οι ερευνητές.

Η ΧΛΛ εξελίσσεται αργά, συχνά με περιόδους ύφεσης, κατά τις οποίες οι ασθενείς μπορούν απλά να παρακολουθούνται, χωρίς να υποβάλλονται σε θεραπεία.

Περίπου 7.400 άτομα διαγιγνώσκονται με λευχαιμία στη Βρετανία κάθε χρόνο, και περίπου το ένα τρίτο των περιπτώσεων πρόκειται για ΧΛΛ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου