relax

relax
relax

Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010

Κιννάμωμο (Κανέλα): Πιο Πολύτιμο και από το χρυσάφι


Η ιστορία του εσωτερικού φλοιού του αειθαλούς δέντρου με την ονομασία Κιννάμωμο (Cinnamomum verum, zeylanicum), κοινώς κανέλα, εκτείνεται μέχρι την αρχαιότητα, όπου θεωρείτο πολυτιμότερο και από το χρυσάφι.

Οι Αρχαίοι Αιγύπτιοι όχι μόνο χρησιμοποιούσαν τον συγκεκριμένο φλοιό για θεραπευτικούς σκοπούς και ως αρωματικό στοιχείο στα εδέσματά τους, αλλά ήταν για αυτούς ένα από τα πλέον σημαντικά υλικά ταρίχευσης.

Η παραδοσιακή χρήση του Κιννάμωμου στην Ευρώπη περιλάμβανε καταστάσεις κρυολογημάτων, γρίπης και γαστροπεπτικών προβλημάτων.
Ένα πολύ συγγενές με το δένδρο Κιννάμωμο, το Rou Gui (Cinnamomum cassia), καταγόμενο από την Κίνα και Ιαπωνία, χρησιμοποιείται –με παρόμοιες θεραπευτικές ιδιότητες με την κανέλα- ως Yang τονωτικό.

Η σύγχρονη επιστημονική έρευνα μόλις τώρα άρχισε να αγγίζει μερικές από τις θαυμαστές δυνατότητες της κανέλας ως αναφορά την θεραπευτική της δράση στην ανθρώπινη υγεία. Σύμφωνα με την επιστήμη της φυτοθεραπείας η κανέλα παρουσιάζει: θερμαντικές, αντισπασμωδικές, αντισηπτικές κατά των ιών και του μετεωρισμού ιδιότητες.

Τα κύρια συστατικά της κανέλας είναι:
1-4% πτητικά έλαια (60-80% κινναμικές αλδεΰδες, 4-10% ευγενόλη)
8% φλαβονοειδή (προανθοκυανιδίνες, κινναμικές ταννίνες)

″ Σύμφωνα με Ιαπωνικές μελέτες πού έλαβαν χώρα την δεκαετία του 1980 οι κινναμικές αλδεΰδες της κανέλας παρουσιάζουν ηρεμιστική και αναλγητική δράση.

Ακόμη, φαίνεται ότι βοηθούν στην ελάττωση της πίεσης και του πυρετού.

″ Το εκχύλισμα της κανέλας παρουσιάζει αντιπαρασιτική και αντιβακτηριακή δράση.

Σύμφωνα με την Βρετανική Βοτανική Φαρμακοποιία η κανέλα ενδείκνυται σε καταστάσεις τυμπανισμού και δυσπεψίας, γαστροπεπτικών κολικών με μετεωρισμό, αλλά και σε παρόμοιες καταστάσεις όπου επιπρόσθετα εμφανίζεται και ναυτία.

″ Εξάλλου παραδοσιακά η κανέλα χρησιμοποιείτο ως θετικό στοιχείο προαγωγής της καλής πέψης αλλά και για καταστάσεις όπως κοιλιακές κράμπες, εντερική καντιδίαση, δυσβίωση, σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου κ.α. Τα πτητικά έλαια του κιννάμωμου φαίνεται ότι ασκούν αντισπασμωδική δράση ενώ ταυτόχρονα σκοτώνουν ένα πλήθος παθογόνων μικροοργανισμών.

″Σύγχρονες έρευνες επιβεβαίωσαν την αντιμυκητιακή δράση και αποτελεσματικότητα του εκχυλίσματος του κιννάμωμου. Μάλιστα βρέθηκε ότι οι κινναμικές αλδεΰδες του εκχυλίσματος της κανέλας μπορούν αποτελεσματικά να δράσουν κατά 4 ειδών Candida, χωρίς όμως να προκαλέσουν κάποιο αρνητικό αξιοσημείωτο αντίκτυπο στον πληθυσμό των ευεργετικών προβιοτικών στελεχών.

″Κλινικές έρευνες έδειξαν ότι το κιννάμωμο μπορεί να βοηθήσει ανθρώπους με διαβήτη τύπου ΙΙ, βελτιώνοντας την ικανότητα του οργανισμού να χρησιμοποιεί πιο αποτελεσματικά την ινσουλίνη. Αυτό συμβαίνει επειδή όπως φαίνεται από τις μελέτες η κανέλα διεγείρει την ευαισθησία των κυτταρικών υποδοχέων της ινσουλίνης και ταυτόχρονα εμποδίζει την δράση ενός ενζύμου πού εντείνει την ινσουλινοαντίσταση.

″Στις ίδιες έρευνες εμφανίστηκε σημαντική μείωση των τριγλυκεριδίων, της LDL χοληστερόλης και της συνολικής χοληστερόλης χωρίς σημαντική μείωση της HDL χοληστερόλης.

Σε κάποιες πιο πρόσφατες κλινικές έρευνες χορηγώντας για 4 μήνες 3 φορές ημερησίως εκχύλισμα κιννάμωμου, τα επίπεδα γλυκόζης νηστείας μειώθηκαν κατά μέσο όρο 10% σε ασθενείς με διαβήτη τύπου ΙΙ.

″Το κιννάμωμο έχει να επιδείξει μια πανίσχυρη αντιοξειδωτική δράση ιδιαίτερα στην αντιμετώπιση και απενεργοποίηση των ριζών υδροξυλίου και υπεροξειδίων.

Θεωρείται ότι διαθέτει την πλέον ισχυρή αντιοξειδωτική δράση συγκρινόμενη με άλλες ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες πού ανευρίσκονται στο μοσχοκάρυδο, στη βανίλια, στον άνηθο, στην πιπερόριζα και στη γλυκόριζα.
Ακόμη οι κινναμικές αλδεΰδες έδειξαν ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως προληπτικό και βοηθητικό μέσο στην αναχαίτιση μιας ακατάλληλης συγκόλλησης των αιμοπεταλίων γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια μη ομαλή ροή του αίματος και να αυξήσει τις πιθανότητες για θρομβωτικά επεισόδια.

Οι κινναμικές αλδεΰδες δρουν ως αναστολείς στην απελευθέρωση του αραχιδονικού οξέος από τις μεμβράνες των αιμοπεταλίων και κατ' επέκταση μειώνουν την παραγωγή φλεγμονωδών μεσολαβητών με την ονομασία θρομβοξάνες Α2 .

Η τελευταία αυτή δράση θα μπορούσε να είναι χρήσιμη και σ' ένα πλήθος φλεγμονωδών καταστάσεων.

Dr. Ιωάννης Αδαμίχος ND, DO, DSc

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

1. BHP, 1983; Newall et al., 1996 Quale JM et al. In vitro activity of Cinnamomum zeylanicum against azole resistant and sensitive Candida species and a pilot study of cinnamon for oral candidiasis. Am J Chin Med. 1996;24(2):103-9

2. Ooi LS et al. Antimicrobial activities of Cinnamon Oil and cinnamalde-hyde from the Chinese Medicinal Herb cassia Blume. Am J Chin Med 2006;34(3):511-22

3. Lee HS, Ahn YJ. Growth inhibiting effects of Cinnamomum cassia bark derived materials on humans intestinal bacteria. J Agric Food Chem. 1998 Jan 19;46(1):8012

4. Qin B, et al. Cinnamon extract (traditional herb) potentiates in vivo insulin-regulated glucose utilization via enhancing insulin signaling in rats. Diabetes Res Clin Pract. 2003 Dec;62(3):139-48.

5. Khan A, et al. Cinnamon improves glucose and lipids of people with type 2 diabetes. Diabetes Care, 2003; 26(12):3215-18

6. Mang B, et al. Effects of a cinnamon extract on plasma glucose, HbA, and serum lipids in diabetes mellitus type 2. Eur J Clin Invest. 2006 May;36(5):340-4

7. Murcia MA, et al. Antioxidant evaluation in dessert spices compared with common food additives. Influence of irradiation procedure. J Agric Food Chem. 2004 Apr 7;52(7):1872-81

8. Murcia MA, Lin CC, Wu SJ, Chang CH, Ng LT. Antioxidant activity of Cinnamomum cassia. Phytother Res. 2003 Aug;17(7):726-30

9. Takenaga M, et al. In vitro effect of cinnamic aldehyde, a main compo-nent of Cinnamomi Cortex, on human platelet aggregation and arachi-donic acid metabolism. J Pharmacobiodyn. 1987 May;10(5):201-8.

10. Huang J, Wang S, Luo X, Xie Y, Shi X. Cinnamaldehyde reduction of platelet aggregation and thrombosis in rodents. Thromb Res. 2006 Apr 17; [Epub ahead of print].

11. ESCOP Monographs Second Edition. European Scientific Cooperative on Phytotherapy. Thieme Publishing. 2003.

Holistic Life ©2007 www.etra.gr
πηγη http://www.therapy.gr/press2.php?recordID=5

Χορηγείτο από την αρχαιότητα για διάφορες παθήσεις, χωρίς να υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις για την αποτελεσματικότητα της. Είναι γνωστές πολλές θεραπευτικές ιδιότητες του φυτού, μεταξύ των οποίων και ως φάρμακο για τις αδιαθεσίες της περιόδου και της εγκυμοσύνης, όπου χρησιμοποιείται με τη μορφή αφεψήματος.

Γνωστό από την ‘αρχαία’ Ανατολή ως θεραπευτικό για τη σεξουαλική ανικανότητα, συναντιέται στις περισσότερες αφροδισιακές συνταγές. Στο Μεσαίωνα, οι γιατροί τη χορηγούσαν για τη θεραπεία του βήχα, της βραχνάδας και του πονόλαιμου. Η παραδοσιακή χρήση του Κιννάμωμου στην Ευρώπη περιλάμβανε καταστάσεις κρυολογημάτων, γρίπης και γαστροπεπτικών προβλημάτων.

Η επιστήμη της βοτανοθεραπείας υποστηρίζει ότι η κανέλα παρουσιάζει: θερμαντικές, αντισπασμωδικές, αντισηπτικές κατά των ιών και του μετεωρισμού ιδιότητες. Επίσης παρουσιάζει αντιπαρασιτική και αντιβακτηριακή δράση, ενώ σύγχρονες έρευνες επιβεβαίωσαν την αντιμυκητιακή της δράση.
Ιαπωνικές μελέτες πού πραγματοποιηθήκαν την δεκαετία του 80 έδειξαν ότι οι κινναμικές αλδεΰδες της κανέλας βοηθούν στην ελάττωση της πίεσης και του πυρετού έχοντας ηρεμιστική και αναλγητική δράση.

Η Βρετανική Βοτανική Φαρμακολογία υποστηρίζει ότι η κανέλα ενδείκνυται σε καταστάσεις τυμπανισμού και δυσπεψίας, γαστροπεπτικών κολικών με μετεωρισμό, αλλά και σε παρόμοιες καταστάσεις όπου επιπρόσθετα εμφανίζεται και ναυτία. Μια άλλη θεραπευτική ιδιότητα της κανέλας είναι ότι μπορεί να μειώσει τη γλυκόζη του αίματος, τα τριγλυκερίδια και LDL- χοληστερόλη σε άτομα με διαβήτη τύπου 2.

Η ενεργός ουσία στην κανέλα αποδείχθηκε ότι είναι η ουσία MHCP που ανήκει στις πολυφαινόλες. Η ουσία αυτή μιμείται την ινσουλίνη, ενεργοποιεί τους κυτταρικούς υποδοχείς της και δρα εντός των κυττάρων σε συνέργεια με την ινσουλίνη. Σε πειράματα στο εργαστήριο, η κανέλα βρέθηκε ότι μπορεί να εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες που είναι νοσηρές για το DNA, χημικές ενώσεις οι οποίες παράγονται κατά το φυσιολογικό μεταβολισμό και είναι αυξημένες στους διαβητικούς.

Τα αποτελέσματα αυτά αποδεικνύονται από έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί από διάφορα πανεπιστήμια σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι πιο σημαντικές έρευνες είναι του Αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας που πραγματοποίησε ο Richard Aderson (2003), γιατρών του νοσοκομείου Malmoe της Σουηδίας και από τη Γεωργική Ερευνητική Μονάδα Maryland που δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο New Scientist, τον Αύγουστο του 2000 .Η έρευνα του Richard Aderson που διήρκησε 40 ημέρες, πραγματοποιήθηκε το 2003 στο Πακιστάν σε 60 εθελοντές (άνδρες και γυναίκες) που έπασχαν από διαβήτη τύπου 2 και τους χορηγούνταν αντιδιαβητικά φάρμακα, τα οποία προκαλούν αύξηση στην απελευθέρωση της ινσουλίνης.

Τα άτομα αυτά χωρίστηκαν σε 6 ομάδες των 10 ατόμων. Στις 3 ομάδες χορηγήθηκε κανέλα με τον εξής τρόπο. Η μια ομάδα πήρε 1 γραμμάριο κανέλα (δυο κάψουλες που ισούται περίπου με το ένα τέταρτο του κουταλιού) για 20 ημέρες. Η δεύτερη Ομάδα πήρε 3 γραμμάρια (6 κάψουλες, που ισούται με ένα κουταλάκι) για 20 ημέρες, η τρίτη ομάδα πήρε 6 γραμμάρια (12 κάψουλες, που ισούται με ένα και τρία τέταρτα κουταλάκι του γλυκού) για 20 ημέρες. Οι άλλες τρεις ομάδες έπαιρναν εικονικό φάρμακο. Οι κάψουλες λαμβάνονταν τρεις φορές την ημέρα, μετά τα γεύματα.

Μετά την χορήγηση υπήρχαν σημαντικές μειώσεις στα επίπεδα γλυκόζης του αίματος και στις 3 ομάδες που πήραν κανέλα κατά 18% με 29 % και σε ορισμένους εθελοντές διαπιστώθηκε μείωση της γλυκόζης του αίματος στα κανονικά επίπεδα. Καλύτερα αποτελέσματα είχε η πρώτη ομάδα που της χορηγούνταν η μικρότερη ποσότητα κανέλας. Στις υπόλοιπες 3 ομάδες δεν διαπιστώθηκε καμία αλλαγή.

Επίσης παρατηρήθηκε ότι η κανέλα είχε ωφέλιμα αποτελέσματα και στα επίπεδα χοληστερόλης του αίματος και συγκεκριμένα στη μείωση της LDL-χοληστερόλης. Όταν σταμάτησε η χορήγηση κανέλας σε όλους τους εθελοντές, οι τιμές της γλυκόζης του αίματος αυξηθήκαν σε παθολογικά επίπεδα.
Η έρευνα των γιατρών του νοσοκομείου Malmoe της Σουηδίας έγινε σε 14 υγιείς εθελοντές, στους οποίους έδωσαν λίγο περισσότερο από ένα κουταλάκι του γλυκού κανέλας σε ένα μπολ πουτίγκας ρυζιού. Έκαναν μετρήσεις της γλυκόζης του αίματος πριν και μετά το φαγητό. Οι μετρήσεις έγιναν και με επιδόρπιο χωρίς κανέλα, μετά από το γεύμα.
Η σύγκριση των αποτελεσμάτων έδειξε ότι μετά από επιδόρπιο με κανέλα, το άδειασμα του στομάχου ήταν πιο αργό και τα επίπεδα της γλυκόζης του αίματος μετά το φαγητό ήταν πιο χαμηλά. Το σύνολο των δεδομένων αυτών, δείχνει θετικές επιδράσεις της κανέλας στο μεταβολισμό της γλυκόζης, γεγονός που μπορεί να είναι θετικό για προ-διαβητικούς και διαβητικούς ασθενείς.
Και τέλος, η έρευνα από τη Γεωργική Ερευνητική Μονάδα Maryland που πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια. Διαπιστώθηκε ότι η κανέλα μείωσε τα επίπεδα γλυκόζης του ορού του αίματος των ποντικιών και οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κανέλα αύξησε την ικανότητα των λιποκυττάρων σε διαβητικούς ασθενείς να ανταποκρίνονται στην αυξημένη γλυκόζη.
Επίσης, η κανέλα είναι μια πλούσια πηγή μαγνησίου, η οποία είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της οστικής πυκνότητας, για την ηλεκτρολυτική ισορροπία και πολλές ακόμη βιοχημικές διεργασίες. Πολλές έρευνες έχουν διεξαχθεί για την μεταβολική διαταραχή των διαβητικών, η οποία εμποδίζει την απορρόφηση του μαγνησίου, επομένως η κανέλα δρα θεραπευτικά.
Άρα, από τις έρευνες αποδεικνύεται ότι η κανέλα έχει ωφέλιμη δράση σε διαβητικούς ασθενείς τύπου 2, των οποίων η θεραπεία στηρίζεται σε αντιδιαβητικά δισκία. Χρειάζεται να επισημανθεί ότι η κανέλα δεν μπορεί από μόνη της να αποτελέσει θεραπεία κατά του διαβήτη τύπου 2. Η δράση της είναι κυρίως προληπτική σε προ-διαβητικούς ασθενείς, σε ασθενείς που δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν από διαβήτη και ενισχυτική σε διαβητικούς τύπου 2.
Επισημαίνεται ότι η ενεργός, ωφέλιμη ουσία της κανέλας, δεν περιέχεται στο λάδι κανέλας αλλά στη σκόνη του μπαχαρικού αυτού. Η δοσολογία της δεν πρέπει να υπερβαίνει την συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα, γιατί τότε θα δημιουργηθούν τα αντίθετα αποτελέσματα. Την κανέλα στη διατροφή μας μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε σε επιδόρπια, σε φρυγανιές, δημητριακά, χυμούς, στο κόκκινο κρασί, στο τσάι ή στον καφέ.
Υπάρχουν γραπτές μαρτυρίες από τον 1ο αιώνα μ.Χ. που αναφέρουν ότι 350 γραμμάρια κανέλας άξιζαν όσο 5 κιλά ασήμι. Μάλιστα έγιναν και πόλεμοι εξαιτίας της κανέλας μεταξύ Ολλανδών, Πορτογάλων και Γάλλων. Οι πόλεμοι αυτοί έγιναν για διεκδίκηση της Κεϋλάνης που κατά τους 17ο και 18ο αιώνες παρήγαγε αποκλειστικά κανέλα.
πηγη http://www.iatronet.gr/article.asp?art_id=4875

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου