relax

relax
relax

Σάββατο, 13 Νοεμβρίου 2010

Η μελατονίνη ενισχύει την τριχοφυΐα

Έντονα ψυχολογικά προβλήματα δημιουργεί η αραίωση των μαλλιών, πρόβλημα που απασχολεί και τα δυο φύλα. Τώρα σημαντική βοήθεια μπορεί να προσφέρει η γνωστή σε όλους ουσία μελατονίνη, καθώς έχει την ιδιότητα να κινητοποιεί την τριχοφυΐα, η οποία μειώνεται δραστικά.

Tα φυσικά αποθέματα της ουσίας αυτής μειώνονται δραματικά στον οργανισμό μας με την πάροδο του χρόνου.

Σύμφωνα με τρέχουσες επιστημονικές εργασίες επιδρά όχι μόνο στην επίφυση του εγκεφάλου, αλλά και στο δέρμα και στα τριχοθυλάκια. Σε συνδυασμό με το εκχύλισμα ginkgo biloba τη βιοτίνη μια πολύ σημαντική βιταμίνη (Βιταμίνη B7) δρα αποτελεσματικά,καθώς επιβραδύνει τη διαδικασία πρόωρης ‘γήρανσης’ της τρίχας και προστατεύει τη ρίζα της τρίχας από περιβαλλοντικούς παράγοντες (αντιοξειδωτική δράση), βοηθάει το πρόβλημα της τριχόπτωσης και της λέπτυνσης της τρίχας σε αρχικά στάδια και ενεργοποιεί την ανάπτυξή της.

Τα παραπάνω επισημάνθηκαν σε σημερινή συνέντευξη τύπου για την τριχόπτωση και την αντιμετώπισή της από την κ. Βασιλική Χασάπη Επιμελήτρια Α' ΝοσοκομείουΑ. ΣΥΓΓΡΟΣ, Υπεύθυνη Εργαστηρίου Φυσιολογίας - Παθήσεων Τριχών και τον κ. Σπύρο Λαζαρίδη Φαρμακοποιό προϊστάμενο Δερματολογίας της BAYER ΕΛΛΑΣ.

Τα αίτια που προκαλούν απώλεια μαλλιών είναι πολλά: ανδρογόνα, σιδηροπενική αναιμία, ενδοκρινολογικά νοσήματα, φάρμακα, λοιμώξεις, ανοσολογικά αίτια, τραύματα, ταχεία απώλεια βάρους, νευρική ανορεξία, έλλειψη βασικών λιπαρών οξέων, πρωτεϊνική ανεπάρκεια, κ.α.

Οι σημαντικές εξελίξεις που σημειώνονται τα τελευταία χρόνια, όσον αφορά τη γνώση της βιολογίας της τριχοφυΐας και του μεταβολισμού των ανδρογόνων στο επίπεδο του τριχικού θυλάκου υπόσχονται την ανάπτυξη στοχευμένων αποτελεσματικότερων μεθόδων και φαρμάκων για την αποκατάσταση της απώλειας μαλλιών.

Η συνηθέστερη μορφή αλωπεκίας τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες είναι η ανδρογενετική αλωπεκία (ΑΓΑ). Πρόκειται για μία προοδευτική, ποσοτική και ποιοτική αλλαγή των τριχών στη μετωποβρεγματική χώρα του τριχωτού της κεφαλής, που έχει σαν αποτέλεσμα την αραίωση και τελικά την εξαφάνισή τους. Πιστεύεται ότι η ΑΓΑ είναι ένα πολυπαραγοντικό, πολυγονιδιακό νόσημα. Οι παράγοντες που ευθύνονται για την εμφάνισή της είναι τα ανδρογόνα και η κληρονομικότητα.

Το ασθενές ανδρογόνο τεστοστερόνη με τη δράση ενός ειδικού ενζύμου της 5α – αναγωγάσης μετατρέπεται στο ισχυρό ανδρογόνο διϋδροτεστοστερόνη, της οποίας η σύνδεση με τους υποδοχείς ανδρογόνων μετά από πολύπλοκους μηχανισμούς έχει σαν αποτέλεσμα την ελάττωση παραγωγής τριχών σε γενετικά προδιατεθειμένα άτομα. Σε κάθε αιφνίδια και εκτεταμένη απώλεια μαλλιών πρέπει να ελέγχεται η ύπαρξη σιδηροπενικής αναιμίας, καθώς και η λειτουργία του θυρεοειδούς. Στις γυναίκες όταν με την ΑΓΑ συνυπάρχουν δασυτριχισμός, ακμή ή και διαταραχές εμμήνου ρύσεως πρέπει να διενεργείται εργαστηριακός έλεγχος ορμονών.

Η μελατονίνη έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Η επίδρασή της στις ρίζες των τριχών έχει μελετηθεί σε πολλές έρευνες. Ειδικότερα, η επίδραση της μελατονίνης στα τριχοθυλάκια μελετήθηκε για 15 χρόνια σε εκτεταμένα προγράμματα σε ερευνητικά κέντρα και δερματολογικές πανεπιστημιακές κλινικές στην Ευρώπη και στις Η.Π.Α., μεταξύ άλλων στο Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας (ETH) της Ζυρίχης και στη δερματολογική κλινική του πανεπιστημιακού νοσοκομείου της Ζυρίχης.

‘Στις προκλινικές και τις κλινικές μελέτες που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία 15 χρόνια σε περισσότερα από δέκα ερευνητικά κέντρα και πανεπιστημιακές κλινικές, αποσαφηνίστηκε ο μηχανισμός δράσης, η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια της μελατονίνης σε διαφορετικές συνθέσεις. Στις προκλινικές έρευνες δεν συμμετείχαν ζώα, αλλά χρησιμοποιήθηκαν καλλιέργειες κυττάρων. Με αυτές, κατέστη δυνατό να αποκαλυφθεί ο τρόπος που η μελατονίνη σε αντίστοιχες συγκεντρώσεις έχει προστατευτική δράση ενάντια στις ελεύθερες ρίζες και ενισχύει την ανάπτυξη των κερατινοκυττάρων, τα οποία ως κύτταρα που σχηματίζουν την κεράτινη στοιβάδα αποτελούν σημαντικά συστατικά στοιχεία της τρίχας.’

‘Σε περισσότερες από 10 πιλοτικές μελέτες στην πανεπιστημιακή κλινική της Ζυρίχης ελέχθησαν οι σημαντικές ιδιότητες της μελατονίνης στην τοπική δερματολογική χρήση και στην προστατευτική δράση από τις ακτίνες UV-B. Μετά από αυτές τις μελέτες, ακολούθησαν πέντε ακόμη πρακτικές μελέτες με περισσότερους από 2000 συμμετέχοντες, περίπου 1000 άνδρες και 1000 γυναίκες με τριχόπτωση ορμονικής αιτιολογίας.

Σε αυτές τις μελέτες αποδείχθηκε η επίδραση στην πυκνότητα των μαλλιών, στην ανάπτυξή τους και στη μείωση της τριχόπτωσης, καθώς και η ασφάλεια του προϊόντος' αναφέρουν οι βασικοί συντελεστές παρασκευής της νεας θεραπείας Δρ. Hans W. Schmid και Δρ. Volker Helfrich.

‘Προκειμένου να αποδειχθεί, ότι η μελατονίνη που περιέχεται στο προϊόν δεν έχει καμία επίδραση στο κεντρικό νευρικό σύστημα, πραγματοποιήθηκε μια εκτεταμένη, διπλή-τυφλή μελέτη, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο όπου αποδείχθηκε, ότι η επίδραση της μελατονίνης στη σύνθεση και συγκέντρωση που τη χρησιμοποιούμε, περιορίζεται αποκλειστικά στην περιοχή εφαρμογής. Σε αυτή τη μελέτη, στην οποία έγιναν μετρήσεις της συγκέντρωσης της μελατονίνης στο αίμα επί 20 συνεχόμενες ώρες, αποδείχθηκε με εντυπωσιακό τρόπο, ότι τα επίπεδα της φυσικής μελατονίνης μειώνονται δραματικά σε μεγαλύτερες ηλικίες.’

Το 2000, o Δρ. Tobias Fischer, στην κλινική για δερματικές παθήσεις του Πανεπιστημίου Friedrich-Schiller στην Ιένα, κατόρθωσε να αποδείξει για πρώτη φορά σε μια μελέτη, ότι η ανάπτυξη των τριχοθυλακίων στο εργαστήριο ενισχύθηκε με την προσθήκη μελατονίνης.

Το 2005, σε μια δημοσιευμένη, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο, τυχαιοποιημένη, διπλή-τυφλή μελέτη σε 40 γυναίκες, αποδείχθηκε, ότι η εξωτερικά χρησιμοποιούμενη μελατονίνη μπορεί να επιδράσει θετικά στην ανάπτυξη των τριχών.

Στις γυναίκες με τριχόπτωση ορμονικής αιτιολογίας που λάμβαναν μελατονίνη, ο ρυθμός ανάπτυξης των τριχών στην ινιακή περιοχή της κεφαλής ήταν σημαντικά μεγαλύτερος σε σχέση με τις γυναίκες που λάμβαναν εικονικό φάρμακο. Σε γυναίκες με διάχυτη αλωπεκία στην περιοχή του μετώπου και στην κορυφή της κεφαλής, η επίδραση ήταν ιδιαίτερα εμφανής.
http://www.iatronet.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου