relax

relax
relax

Πέμπτη, 5 Αυγούστου 2010

ΑΝΘΟΪΑΜΑΤΑ ΤΟΥ ΜΠΑΧ


Τα ανθοϊάματα Μπαχ (Bach Flower Remedies) είναι μια εναλλακτική μέθοδος θεραπείας, την οποία ανακάλυψε ο Άγγλος γιατρός Έντουαρντ Μπαχ, στις αρχές του 20ου αιώνα. Παρασκευάζονται από 38 διαφορετικά λουλούδια της Αγγλίας και είναι τελείως ακίνδυνα, χωρίς καμία παρενέργεια ή αλληλεπίδραση με άλλα φάρμακα ή ουσίες. Έτσι μπορεί να τα πάρει καθένας (ακόμα και μωρά και ζώα), αρκεί να βρει ποια από τα 38 ταιριάζουν στην δική του περίπτωση.
Τα ιάματα Μπαχ ανήκουν στις ενεργειακές θεραπείες. Σύμφωνα με τους θεραπευτές και όσους τα χρησιμοποιούν, θεραπεύουν το νοητικό και συναισθηματικό μέρος του ατόμου και γι'αυτό κατόπιν μπορούν να θεραπεύσουν και το φυσικό σώμα, αφού οι αιτίες των περισσότερων ασθενειών βρίσκονται σ'εκείνα τα επίπεδα. Μπορεί για παράδειγμα κάποιος να έχει ελλείψεις στον οργανισμό του λόγω κακών διατροφικών ή άλλων συνηθειών. Τα ιάματα Μπαχ δε θα προσθέσουν αυτό το στοιχείο που λείπει, αλλά θα βοηθήσουν το άτομο να κάνεις τις απαραίτητες αλλαγές στη ζωή του, ή τις απαραίτητες κινήσεις και επιλογές (π.χ. επιλογή ενός καλού γιατρού) ή μια αλλαγή στη νοητική και συναισθηματική στάση, τα οποία με τη σειρά τους θα φέρουν αποτέλεσμα στο φυσικό σώμα.

Τρόπος παρασκευής

Ο συνήθης τρόπος παρασκευής είναι αυτός της ηλιακής μεθόδου, όπου τα επιλεγμένα άνθη μένουν για τρεις ώρες σε νερό πηγής κάτω απ' τον ήλιο. Κατόπιν τα άνθη αφαιρούνται και το ενεργοποιημένο νερό αναμειγνύεται με μπράντυ. Σε άλλες περιπτώσεις τα άνθη βράζονται στο νερό πηγής. Το αποτέλεσμα και των δύο μεθόδων είναι το μητρικό ίαμα, το οποίο διαλύεται περαιτέρω για να δημιουργηθούν τελικά τα μπουκαλάκια με τα ανθοϊάματα που αγοράζουμε από τα φαρμακεία.

Τρόπος χρήσης

Αφού ο θεραπευτής ή το ίδιο το άτομο επιλέξει τα ιάματα που του ταιριάζουν, τα παίρνει τέσσερις φορές τη μέρα, από τέσσερις σταγόνες κάτω απ' τη γλώσσα. Το μάξιμουμ των ιαμάτων που μπορεί να πάρει κάποιος είναι εφτά. Δεν υπάρχει περίπτωση υπερδοσολογίας ή άλλος κίνδυνος, καθώς είναι απολύτως ασφαλή, χωρίς χημικές ουσίες. Το χειρότερο που μπορεί να συμβεί είναι απλά τα ιάματα να μην δουλέψουν.

ΠΩΣ ΓΕΝΝΗΘΗΚΑΝ ΤΑ ΑΝΘΟΪΑΜΑΤΑ

Η ανθοθεραπεία εμφανίζεται κατά τη διάρκεια του 1930 από τον Άγγλο γιατρό Έντουαρντ Μπαχ. Σπούδασε ιατρική στο πανεπιστήμιο του Μπέρμινχαμ και υπηρέτησε ως παθολόγος στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Λονδίνου. Εξειδικεύτηκε στη βακτηριολογία και παρασκεύασε 7 στοματικά εμβόλια που βοήθησαν πολύ τους ανθρώπους που έπασχαν από εντερικές νόσους. Η επαφή του με την ομοιοπαθητική του έδωσε τη δυνατότητα να μελετήσει τον άνθρωπο σε επίπεδο ιδιοσυγκρασίας.

Για τον Μπαχ αρρώστια είναι η σύγκρουση ανάμεσα στην ψυχή και το σώμα που κάποια στιγμή θα σωματοποιηθεί. Η σωματική μας υγεία εξαρτάται από τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τις διάφορες καταστάσεις. Μια αρνητική αντιμετώπιση επηρεάζει και το σώμα και τα γεγονότα της ζωής μας.

Ο Μπαχ νοιώθοντας ότι το πεδίο αναζήτησης των φαρμάκων του θα ήταν η φύση, γύρισε την ύπαιθρο της Αγγλίας και άρχισε να πραγματοποιεί το όραμά του: να διαμορφώσει μια απλή θεραπευτική μέθοδο με υλικά από τη φύση, που θα εστίαζε στα αίτια της ασθένειας και όχι στα συμπτώματά της. Ύστερα από μελέτες διατύπωσε την άποψη ότι τα άνθη ορισμένων φυτών είχαν το καθένα μια ξεχωριστή θεραπευτική δύναμη που απευθυνόταν σε μια συγκεκριμένη αρνητική κατάσταση, π.χ. φόβο, θλίψη, απαισιοδοξία, ζήλια κ.λπ. Μέσα σε λίγα χρόνια κατάφερε να ολοκληρώσει τη μέθοδό του δημιουργώντας συνολικά 38 διαφορετικά ανθοϊάματα που αποτέλεσαν το φαρμακείο του.

Εκτός από αυτά, συνέθεσε και το θεραπευτικό σχήμα Rescue Remedy, προκειμένου να καλύψει κάτι ξαφνικό, μια κρίση, ένα γεγονός επείγον.

ΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΑΝΘΟΪΑΜΑΤΩΝ

Τα ανθοϊάματα, αν χρησιμοποιηθούν κατάλληλα, βοηθούν στην αναβάθμιση της προσωπικότητας και γίνονται καταλύτες σε μια διαδικασία αυτοεξέλιξης, ανάλογα με τις επιθυμίες και τους στόχους ζωής του ατόμου. Δεν αντιμετωπίζουν τη σωματική ασθένεια άμεσα, αλλά αποκαθιστώντας την αρμονία στο νου, επιτρέπουν στις φυσικές άμυνες του σώματος να ενεργήσουν πιο εύκολα. Τα θεραπευτικά ιάματα μπορούν να χορηγηθούν σε όλους τους ανθρώπους, χωρίς να υπάρχει κίνδυνος παρενεργειών και δεν προκαλούν εθισμό.

Ο Έντουαρντ Μπαχ είχε πει για τη δράση των ιαμάτων και για τη θεραπεία: "Τα ανθοϊάματα έχουν τη δυνατότητα σαν την ωραία μουσική, ή ό,τι άλλο που μας ανυψώνει και μας δίνει έμπνευση, να υψώνουν την ίδια μας τη φύση και να μας φέρνουν πιο κοντά στην ψυχή μας, χαρίζοντάς μας έτσι ειρήνη και ανακούφιση. Δεν θεραπεύουν επιτιθέμενα κατά της ασθένειας, αλλά πλημμυρίζοντας το σώμα μας με τις όμορφες δονήσεις της ανώτερης φύσης μας, στην παρουσία της οποίας η αρρώστια λιώνει και χάνεται όπως το χιόνι στη λιακάδα. Δεν υπάρχει πραγματική θεραπεία παρά μόνο αν υπάρξει αλλαγή στη νοοτροπία, ειρήνη στο νου και εσωτερική ευτυχία".

Τα 38 ιάματα και οι ενδείξεις τους είναι τα εξής:

* Agrimony - Εσωτερικός βασανισμός που κρύβεται πίσω από εύθυμο προσωπείο
* Aspen - Απροσδιόριστες φοβίες και κακά προαισθήματα
* Beech - Κριτική διάθεση, αδιαλλαξία
* Centaury - Αδύναμη θέληση, δουλικότητα, δεν μπορεί να πει 'όχι'
* Cerato - Έλλειψη εμπιστοσύνης στη κρίση/διαίσθηση –ανάγκη για επιβεβαίωση
* Cherry Plum - Φόβος ότι θα χάσει τον έλεγχο ή τα λογικά του –υστερία
* Chestnut Bud - Έλλειψη παρατηρητικότητας, αδυνατεί να μάθει από τα λάθη του
* Chicory - Κτητικότητα, συναισθηματικοί εκβιασμοί
* Clematis - Ονειροπόληση, αφηρημάδα, έλλειψη προσοχής, δυσκολία συγκέντρωσης
* Crab Apple - Το καθαριστικό ίαμα, αίσθημα ακαθαρσίας, εμμονή στη λεπτομέρεια
* Elm - Προσωρινό αίσθημα ανικανότητας μπροστά σε μεγάλες απαιτήσεις
* Gentian - Αποθάρρυνση, ηττοπάθεια
* Gorse - Απελπισία, απόγνωση
* Heather - Μιλά ασταμάτητα για τον εαυτό του, εγωκεντρισμός
* Holly - Αρνητικότητα, ζήλια, φθόνος, εκδίκηση, θυμός, υποψίες
* Honeysuckle - Νοσταλγία – ζει στο παρελθόν
* Hornbeam - Διανοητική εξάντληση, κούραση
* Impatiens - Ανυπομονησία, μεγάλη εσωτερική ένταση
* Larch - Έλλειψη αυτοπεποίθησης, σύμπλεγμα κατωτερότητας
* Mimulus - Φόβος για συγκεκριμένα γνωστά πράγματα - ζώα, ύψος, ασθένεια και άλλα
* Mustard - Περιοδική κατάθλιψη χωρίς ιδιαίτερο λόγο
* Oak - Για άτομα που ποτέ δεν εγκαταλείπουν την προσπάθεια ξεπερνώντας τα όρια της αντοχής τους
* Olive - Ολική διανοητική ή σωματική εξάντληση μετά από έντονη προσπάθεια ή χρόνια προβλήματα
* Pine - Αυτοεπίκριση, αίσθημα ενοχής
* Red Chestnut - Υπερβολική ανησυχία για αγαπημένα πρόσωπα
* Rock Rose - Τρόμος, έντονος φόβος, πανικός
* Rock Water - Διανοητική ακαμψία, επιδίωξη τελειότητας
* Scleranthus - Αναποφασιστικότητα, κυκλοθυμία
* Star of Bethlehem - Για κάθε περίπτωση διανοητικού ή σωματικού σοκ, πρόσφατου ή παλαιού
* Sweet Chestnut - Βαθύτατος εσωτερικός πόνος – 'η μαύρη νύχτα της ψυχής'
* Vervain - Υπερβολικός ενθουσιασμός, ένταση, υπέρμετρος ζήλος για την σωτηρία των άλλων
* Vine - Κυριαρχία, αυταρχισμός
* Walnut - Θέλει να κάνει αλλαγές αλλά δεν μπορεί. Μεταβατικές περίοδοι
* Water Violet - Επιθυμία για μοναξιά, υπερηφάνεια
* White Chestnut - Συνεχείς ανεπιθύμητες σκέψεις και νοητικοί διάλογοι
* Wild Oat - Έλλειψη στόχων και σκοπού ζωής
* Wild Rose - Έλλειψη ενδιαφέροντος, παραίτηση, έλλειψη κινήτρων για αλλαγή της ζωής
* Willow - Πικρία, αίσθημα ότι για την αρνητική πραγματικότητα ευθύνονται οι άλλοι
* Rescue Remedy - Για κάθε επείγουσα κατάσταση, ατυχήματα, εξετάσεις, άσχημα νέα, κλπ (συνδυασμός 5 ιαμάτων)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου