relax

relax
relax

Παρασκευή, 20 Αυγούστου 2010

Ερευνες για τα τα οφέλη του κόκκινου κρασιού


Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσίευση στο American Journal of Physiology-Gastrointestinal and Liver Physiology από ομάδα επιστημόνων στην Αμερική,το κοκκινο κρασι μειώνει την δημιουργία νέου λιπώδους ιστού στο σηκώτι, αλλά και αυξάνει τον ρυθμό με τον οποίο το σηκώτι διασπάει το λίπος που ήδη υπάρχει σε αυτό. Όπως πάντα, βεβαίως, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι οι μελέτες αυτές (που ως συνήθως βασίζονται σε πειράματα που έγιναν πάνω σε δύσμοιρα ποντίκια) έχουν ακόμα πολύ δρόμο μέχρι να δώσουν τελικά αποτελέσματα με ουσιαστική εφαρμογή στον ανθρώπινο οργανισμό.
Το τσάι και το κόκκινο κρασί είναι αφάνταστα ωφέλιμα για τους διαβητικούς. Αυτό συμβαίνει επειδή βοηθούν στον σωστό και σταδιακό μεταβολισμό των σακχάρων και του αμύλου από τον οργανισμό. Το ποσοστό, βλέπετε, του σακχάρου στο αίμα ενός διαβητικού μπορεί να εκτιναχθεί απότομα μετά από ένα γεύμα, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες για καρδιακά επεισόδια και κρίσεις υπέρτασης, αλλά και επιβαρύνοντας αγγεία, μάτια, νεφρά και νεύρα. Όλα αυτά, βέβαια, δεν τα λέω εγώ, αλλά ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Άμχερστ, στη Μασαχουσέτη των ΗΠΑ, σε έρευνα που δημοσίευσαν στο τεύχος του Φεβρουαρίου 2008, του έγκριτου επιστημονικού περιοδικού Journal of Food Biochemistry.
Το τσάι και το κόκκινο κρασί περιέχουν φυσικές φαινόλες με αντιοξειδωτικές ιδιότητες, οι οποίες επιβραδύνουν την απορρόφηση της γλυκόζης στο αίμα μέσα από το λεπτό έντερο, με αποτέλεσμα να αποφεύγονται απότομες αυξομειώσεις του επιπέδου του σακχάρου στο αίμα.
Ακόμα
σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγαν όχι ένα, αλλά δύο διεθνή πανεπιστήμια, η συντηρητική κατανάλωση αλκοόλ σχετίζεται άμεσα με τη βελτίωση της ικανότητας στην καταγραφή και διατήρηση στοιχείων στη μνήμη, καθώς και την ταχύτερη και ακριβέστερη διενέργεια των διανοητικών λειτουργιών του μυαλού. Την έρευνα υπογράφουν ερευνητικές ομάδες από το Πανεπιστήμιο του Auckland στη Νέα Ζηλανδία και το Κρατικό Πανεπιστήμιο του Ohio στις ΗΠΑ. Βέβαια, τα τεστ που παρήγαγαν τα αποτελέσματα της έρευνας έγιναν σε ποντίκια , οι ερευνητές ωστόσο μας διαβεβαιώνουν ότι ισχύουν και για τους ανθρώπους.
βεβαίως, μηλάμε για "συντηρητική" κατανάλωση - αυτό αφορά και στην ποσότητα, αλλά και στην περιεκτικότητα σε αλκοόλ. Το οποίο σημαίνει αφ'ενός ότι δεν πρέπει να το παρακάνουμε, και αφ'ετέρου ότι τα αποτελέσματα σίγουρα αφορούν πιο άμεσα στο κρασί (που περιέχει, κατά μέσο όρο, ένα 12 με 13% του όγκου του σε αλκοόλ), παρά στα σκληρά οινοπνευματώδη (στα οποία η περιεκτικότητα σε αλκοόλ παίζει ανάμεσα στο 40 και το 50%)

ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Pavia στην Ιταλία ανακάλυψαν ότι το κρασί, είτε λευκό είτε κόκκινο, καταπολεμά την ανάπτυξη των στρεπτόκοκκων στο στόμα, οι οποίοι δημιουργούν προβλήματα όπως η οδοντική πλάκα, η τερηδόνα, ακόμα και κάποιες μορφές πονόλαιμου.
Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, η περιεκτικότητα του κόκκινου κρασιού σε φλαβονοειδή και ρεσερβατόλη (ουσία που θεωρείται ότι αναστέλλει την έναρξη και την ανάπτυξη των όγκων) μπορεί να προστατεύσει τους καπνιστές, σε αντίθεση με το λευκό που δεν αναφέρεται ως αντίστοιχα ευεργετικό για τους συγκεκριμένους λόγους.
Στην μελέτη που έλαβαν μέρος 84.170 άντρες και για έξι συνεχόμενα έτη, βρέθηκε πως εκείνοι που κατά την διάρκεια των γευμάτων τους έπιναν κόκκινο κρασί και ήταν καπνιστές είχαν κατά 60% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο των πνευμόνων από εκείνους που δεν το προτιμούσαν και ήταν καπνιστές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου